De ene dag zit je lekker in je vel en vliegt de tijd voorbij. De andere dag loopt alles mis en lijken minuten uren te duren. ‘Zo gaat dat nu eenmaal’ zou je kunnen denken. Alleen hoeft dat echt niet het geval te zijn. Hoe jouw dag verloopt, heb je voor het allergrootste deel zelf in de hand. Wil je weten wat je kunt doen om elke dag het onderste voor jezelf uit de kan te halen? Natuurlijk wil je dat!

Je zou kunnen denken dat je in de eerste plaats stress moet vermijden. Tenslotte wordt die gezien als een voorloper van overspanning of een burn-out. Het is uiteraard niet fijn om het gevoel te hebben dat je onder teveel druk staat. Maar dat hoeft niet altijd tot serieuze klachten te leiden. Sterker nog, stress kan ook heel positief zijn.

Opsaaien

Stressexperts Carolien Hamming en Suzan Kuijsten vinden zelfs dat stress heel goed voor je is. Stresshormonen houden je letterlijk in leven. En stress zorgt voor focus, extra energie en ‘een goed gevoel’ wanneer de adrenaline door je lijf giert. Als je daar meer over wilt weten, kun je om te beginnen dit artikel nalezen. Daarin dragen Carolien en Suzan meerdere  argumenten aan waarom we stress eigenlijk moeten omarmen. “Stress is geen probleem. Onvoldoende herstellen is dat wel.” Ik vond het een originele invalshoek, net als de conclusie. “We moeten ons leven niet opleuken, maar opsaaien!” Neem gewoon even de tijd om het artikel te lezen en je snapt wat ze bedoelen.

‘Het brein reageert waanzinnigpositief op stress’

Ook hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder en organisatiepsycholoog Kilian Wawoe vinden dat stress kansen biedt. ‘Wanneer presteer je het best op je werk?’ wordt door hen in een gratis videocollege van de Universiteit van Nederland beantwoord. “Het brein reageert waanzinnig positief op stress”, weet Scherder. “Daarom kun je onder druk heel goed presteren.” Wawoe heeft evenmin moeite met de prestatiedruk die door doelstellingen wordt opgelegd. “Maar targets moeten wel realistisch zijn en je moet ze ook kunnen aanpassen als dat nodig is.”

Stress en productiviteit

Het is dus de kunst om stress in goede banen te leiden. Tegelijk is het belangrijk om de balans te bewaren door voldoende te ontspannen. Wanneer je dat voor elkaar weet te krijgen, heb je zelf de mogelijkheid gecreëerd om zo productief mogelijk te kunnen werken. Want dat is vanzelfsprekend het uiteindelijke doel. Al je in- en ontspanningen zijn erop gericht om het toppunt van efficiëntie te combineren met maximale effectiviteit. Hoe je dat ideale plaatje voor jezelf kunt invullen, bepaal je zelf. Hoe denk jij over stress en productiviteit? Geeft het je productiviteit een flinke boost, of probeer je die stress zoveel mogelijk te vermijden? Laat het me weten!

Dennis de Jong

"Logica brengt je van A naar B. Verbeelding brengt je overal."

x

JOBS 20

JOBS 20