Meer weten over Microsoft Copilot?
Contact David

Tegenwoordig draait alles om efficiëntie en productiviteit, vooral bij de digitale werkplek. Wil jij jouw werkbeleving optimaliseren en tegelijk productiever werken? Dan heeft Microsoft de oplossing: Microsoft 365 Copilot. Ik leg je graag uit wat je er allemaal mee kunt.

Wat is Microsoft 365 Copilot

Microsoft 365 Copilot is een slimme online assistent die het potentieel van Artificial Intelligence (AI) benut om jouw workflow te stroomlijnen. In combinatie met de informatie uit jouw Microsoft-omgeving is het een assistent die jou kan helpen met je dagelijkse werkzaamheden binnen Microsoft. Of je nu een Word-document opstelt, een PowerPointpresentatie voorbereidt of een complexe dataset verwerkt; Copilot kan een wereld van verschil maken. Hoe? Kijk naar de introductievideo van Microsoft en je hebt direct een eerste indruk!

Wie kan Microsoft 365 Copilot gebruiken?

Microsoft 365 Copilot is ontworpen voor een breed scala aan gebruikers. Of je nu een jurist, projectmanager, data-analist, contentmaker of een andersoortige professional bent die dagelijks met Microsoft-toepassingen werkt; Copilot is er voor jou. Daarbij maakt het niet uit of je een Microsoft-veteraan bent of een beginner die de mogelijkheden van een Microsoft-omgeving nog maar net aan het ontdekken is. Het mooie van Copilot is dat de AI-assistent leert van jouw gedrag en zich aanpast aan jouw manier van werken, met als resultaat dat je steeds efficiënter gaat werken.

Integratie van Copilot binnen Microsoft-applicaties

De kracht van Microsoft 365 Copilot zit in de naadloze integratie met de Microsoft-applicaties die je al gebruikt. Dat betekent dat je Copilot direct kunt gebruiken in applicaties als Word, Excel, Outlook, PowerPoint, Teams en OneNote. Ook kan Copilot data uit andere Microsoft-applicaties halen zodat je continu wordt bijgestaan met slimme suggesties en realtime assistentie. Ben je benieuwd hoe dat in de praktijk binnen de applicaties werkt? Lees dan vooral verder.

Microsoft 365 Copilot in Word

Schrijven in Word is met Copilot een fluitje van een cent. Van het corrigeren van grammatica en spelling tot het geven van suggesties voor stijl en toon; Copilot transformeert de manier waarop je documenten creëert en bewerkt.

Microsoft 365 Copilot in Excel

Als je weleens in Excel werkt, kan Copilot zomaar jouw beste vriend worden. Copilot verkent jouw Excel-sheet, spot relevante inzichten en patronen en visualiseert die ook nog eens in grafieken. Daarnaast kan Copilot correlaties signaleren en die uitwerken in verschillende scenario’s. Tot slot kan Copilot jou ook formulesuggesties aan de hand van jouw data geven.

Microsoft 365 Copilot in PowerPoint

In PowerPoint kan Copilot je helpen om in een oogwenk een goede presentatie in elkaar te zetten. Je hoeft alleen maar jouw ideeën in Word te typen of een bestand te uploaden. Copilot doet de rest, zoals de opmaak van jouw presentatie in een passende stijl en het invoegen van afbeeldingen en interactieve animaties. Zo kun jij je concentreren op wat écht belangrijk is: de boodschap die je wilt overbrengen.

Neem je de creatieve rol liever zelf voor je rekening? Geen probleem. Je kunt Copilot bijvoorbeeld ook alleen vragen om de juiste steekwoorden aan de hand van jouw verhaal toe te voegen of die ene foto te vinden die perfect bij de informatie op een slide past. Je houdt zelf de regie.

Microsoft 365 Copilot in Teams

Ook in Microsoft Teams kan Copilot jou praktisch ondersteunen. Niet alleen bij de organisatorische voorbereiding van de vergadering, maar ook bij het uitwerken van de leidraad aan de hand van belangrijke discussiepunten. Je kunt Copilot zelfs tijdens een meeting vragen om de belangrijkste antwoorden uit de meeting samen te vatten; ook als je er zelf niet bij bent. En dat is zeker niet alles. Na afloop van een vergadering kan Copilot ook nog eens de juiste collega’s voor de follow-up en eventuele vervolgmeetings identificeren en benaderen. Da’s pas handig!

Microsoft 365 Copilot in Outlook

In onze drukke digitale wereld is het beheer van e-mails en agenda’s in Outlook een fikse uitdaging. Met Microsoft 365 Copilot wordt dat echter een stuk eenvoudiger. Copilot kan jou helpen bij het plannen van vergaderingen, het sorteren van jouw e-mails en het herinneren aan belangrijke taken. Bovendien kan Copilot suggesties voor snelle antwoorden en follow-ups doen. Het resultaat is een georganiseerde inbox, een gestructureerde agenda en meer tijd voor jouw kerntaken

Microsoft 365 Copilot in OneNote

Microsoft Copilot in OneNote is een praktische tool die jou slimmer laat schrijven. Of je nu vergadernotities maakt of een complexe code schrijft, Copilot staat voor je klaar om je te ondersteunen. Dankzij AI kan Copilot je automatisch suggesties geven voor het verbeteren van je tekst, het corrigeren van grammaticafouten en het aanpassen van je stijl en toon. Daarmee bespaar je tijd, zodat jij je kunt concentreren op het vastleggen van je ideeën. Als je liever de regie in handen houdt, kun je Copilot (net als in PowerPoint) ook alleen vragen om steekwoorden toe te voegen of te helpen bij het vinden van de juiste informatie. Met Microsoft Copilot in OneNote wordt het maken van notities en coderen een stuk gemakkelijker en efficiënter.

Is Microsoft 365 Copilot veilig?

In een samenleving die steeds digitaler wordt, lijken AI-gedreven tools een essentieel onderdeel te worden van ons dagelijkse (werk)leven. Microsoft 365 Copilot is zo’n innovatieve tool die jouw werkdag een productieve boost geeft, maar hoe zit het met de veiligheid?

 

Om die vraag te beantwoorden, kijken we naar de veiligheidsbenadering en gegevensbescherming van Microsoft in het algemeen en Microsoft 365 Copilot in het bijzonder.

Microsofts veiligheidsbenadering

Microsoft staat bekend om de aandacht voor cybersecurity, compliance en privacy. Copilot is niet anders. De AI-assistent wordt aangedreven door Azure OpenAI Service en heeft ingebouwde AI en Azure-beveiliging op bedrijfsniveau. De tool is gebaseerd op Microsofts uitgebreide aanpak van beveiliging en maakt gebruik van het waardevolle beveiligingsbeleid en de -processen van andere Microsoft-services.

Microsofts gegevensbescherming

Het beschermen van gegevens is van cruciaal belang. Microsoft snapt het belang daarvan en heeft maatregelen genomen om de gegevens van licentiehouders te beschermen. Jouw gegevens en/of prompts worden niet door Copilot gebruikt als trainingsmateriaal. Daarnaast maakt Copilot gebruik van Microsofts geavanceerde beveiligingstechnieken en presenteert jouw persoonlijke online assistent alleen gegevens die voor jou toegankelijk zijn.

Is Microsoft 365 Copilot voor iedereen beschikbaar?

Microsoft Copilot is toegankelijk voor organisaties van alle groottes in Nederland, mits ze over de juiste Microsoft-licenties beschikken. Intussen heeft Microsoft aangekondigd dat de Nederlandse versie in maart/april 2024 wordt gelanceerd. Vanaf dat moment kan Copilot in het Nederlands communiceren en Nederlandstalige teksten, presentaties en dergelijke verwerken. Copilot in Microsoft 365 apps zoals Word en PowerPoint is ook beschikbaar voor thuisgebruikers die zich abonneren op Copilot Pro. Voor meer nieuws over Copilot (en andere relevante IT-onderwerpen, zoals cybersecurity en procesoptimalisatie) hoef je ons alleen maar op LinkedIn te volgen. Zo blijf je altijd op de hoogte!

David Knulst

"Een doel is een droom met een deadline."

    de Maand van Avantage

    Maandelijkse updates over slim(mer) werken, cybersecurity en de cloud