In onze podcastserie Hack van de Dam draait alles om het verhogen van de digitale weerbaarheid en veiligheid van organisaties. Die thema’s belichten we vanuit meerdere perspectieven (IT, werkwijze en gedrag) en hebben als doel om te informeren, te inspireren en de awareness te verhogen.

Nieuw: aflevering 27 (seizoen 3)
‘Iedereen kan hacken. Maar meld het bij het juiste adres als je iets vindt.’

Het is geen term die je vaak op straat hoort: vulnerability management. Toch is het wel degelijk belangrijk om digitale kwetsbaarheden snel te repareren. Doe je dat niet? Dan zet je de deur wagenwijd open voor cybercriminelen, die nu eenmaal graag de weg van de minste weerstand kiezen. Je kunt die ellende maar beter voor zijn. Gelukkig zijn er mensen die jou daar graag bij helpen.

Hack van de Dam in het theater!

Op 6 juni viel alles op zijn plek in Theater Castellum in Alphen aan den Rijn tijdens Hack van de Dam on Stage, hét cybersecurity event van 2023. Deze aftermovie geeft in minder dan 3 minuten een helder beeld van wat zich die dag op het podium afspeelde, voor een publiek van bijna 300 gasten. Van de boeiende cybercrisissimulatie tot de levendige gesprekken achteraf, de aftermovie toont het belang van voorbereiding op een cyberaanval.

Nieuw: aflevering 26 (seizoen 3)
Wat moet je doen wanneer je te maken krijgt met een data-incident?

Heb je het in de IT-wereld over privacy, dan heb je het ook meteen over cybersecurity. Het beschermen van privacygevoelige gegevens is een cruciaal thema. Daarom is er Europese wet- en regelgeving (de Algemene verordening gegevensbescherming) waaraan organisaties zich moeten houden. De impact van die AVG is tamelijk divers. Hoe dat zit, zie en/of hoor je in deze editie van Hack van de Dam.

Nieuw: aflevering 25 (seizoen 3)
Hoe zit het met de cybersecurity als het om Operation Technology gaat?

Cybersecurity is niet alleen belangrijk voor kantoorautomatisering, maar ook voor operationele technologie. Denk aan apparaten en installaties die op afstand bediend worden, zoals een ophaalbrug of misschien zelfs een elektriciteitscentrale. De aansturing daarvan kan (net als ‘gewone’ IT) gehackt worden. Wanneer dat bij nutsorganisaties gebeurt, wordt het openbare leven stevig ontwricht.

Nieuw: aflevering 24 (seizoen 3)
Gigantisch tekort aan cybersecurity specialisten. Wat kunnen we daaraan doen?

In 2025 komen we wereldwijd 3,5 miljoen cybersecurity specialisten tekort. Intussen lopen de kosten voor cybercriminaliteit op tot maar liefst tot 10,5 biljoen dollar en worden cybercriminelen steeds actiever. In Nederland sluiten vraag en aanbod niet op elkaar aan, constateert gast Astrid Oosenbrug in gesprek met Jasper en Martijn. Ze doet ook suggesties om dat te verbeteren.

Nieuw: aflevering 23 (seizoen 3)
Qakbot: een Zwitsers zakmes voor cybercriminelen, maar niet meer te gebruiken.

Het wereldwijde botnet Qakbot was sinds 2008 een belangrijk instrument voor cybercriminelen om aanvallen met ransomware uit te voeren of cyberfraude in te zetten om slachtoffers geld af te troggelen. Eind 2023 werd Qakbot onschadelijk gemaakt door internationaal samenwerkende opsporingsdiensten. Jasper, Martijn en speciale gast Marinus (Northwave) leggen uit hoe dat in zijn werk ging. 

Nieuw: aflevering 22 (seizoen 3)
NIS2 komt eraan. Zorg dat je er klaar voor bent en begin ermee voor het te laat is.

In reactie op de toename in cyberdreigingen introduceert de EU NIS2 als vervanging van de huidige NIS-richtlijn (NIS1). NIS staat voor Network & Information Systems. Het doel van deze richtlijn is het verhogen van cyberweerbaarheid binnen de EU. Wat dat voor jouw organisatie betekent? Jasper en Martijn praten erover met informatiebeveiliging- en privacyspecialist Jeroen Molenaar.

Aflevering 21 (seizoen 3)
AI en machine learning: wat kun je ermee en waar moet je voor uitkijken?

AI helpt bij het ontwikkelen van cybersecurity-oplossingen die cybercriminelen tegenhouden. Diezelfde cybercriminelen hebben echter ook baat bij AI, bijvoorbeeld om de kwaliteit van cyberaanvallen te verbeteren. Zo worden phishing mails steeds slimmer opgesteld en is het voor ontvangers lastiger om echt van nep te onderscheiden. Jasper en Martijn helpen je in deze aflevering verder.

Nieuw: aflevering 20 (seizoen 2)
CEO Avantage: “Cybersecurity? Zet het altijd op de directieagenda!”

“We mogen ons best wat meer bewust zijn van onze autoriteit op het gebied van cybersecurity”, vindt onze CEO Eric Carree. Dat moet vervolgens terugkomen in de adviezen aan onze klanten. Daarnaast constateert hij dat de bewustwording van het belang van cybersecurity toeneemt, maar IT toch nog vaak als kostenpost in plaats van investering wordt gezien. “Daar moeten we dus iets aan doen.”

Nieuw: aflevering 19 (seizoen 2)
De weerbaarheid van onze samenleving tegen digitale dreiging is cruciaal

Het rapport Cybersecuritybeeld Nederland 2022 is bedoeld om de security awareness in Nederland te vergroten. Onze gast in HVDD #19, directeur Inge Bryan van Fox-IT, merkt op dat cybersecurity bij directies vaak een ondergeschoven thema is. “In veel organisaties staat cybersecurity simpelweg niet op de agenda.” Hoe het wel moet? Kijk en/of luister om te beginnen naar deze aflevering.

Aflevering 18 (seizoen 2)
De juridische aspecten van cybersecurity: wie is waarvoor verantwoordelijk?

Wanneer de stofwolken na een cyberaanval zijn opgetrokken, wordt duidelijk wat de schade is. Maar wie draait daar voor op? De getroffen partij? De IT-leverancier? Een ketenpartner die een digitale achterdeur open liet staan? Wat zeg je eigenlijk over de aanval? Aan wie moet je melden dat je getroffen bent? Allemaal zaken waarbij juridische kennis noodzakelijk is. Kijk en/of luister.

Aflevering 17 (seizoen 2)
De impact van een cyberoorlog op Nederland: hoe goed zijn we voorbereid?

Cyberwapens zijn effectief en ontkenbaar. Landen kunnen die wapens verborgen houden omdat er geen zichtbare tekenen van onderzoek en ontwikkeling zijn. Het bezit of gebruik van cyberwapens is ook lastig traceerbaar. De aanval kan ogenschijnlijk ergens anders vandaan komen. Is Nederland op zo’n aanval voorbereid? En hoe zorgen we ervoor dat de gevolgen niet rampzalig zijn? Kijk/luister!

Aflevering 16 (seizoen 2)
Het verdienmodel van hackers: IT-bedrijven aan de verkeerde kant van het spectrum

Hacken is (big) business, inclusief businessmodel. In 2021 verdienden hackers met ransomware minstens 600 miljoen euro en de losgeldprijzen worden steeds hoger. Bovendien weten beroepshackers zich gesteund door een professionele organisatiestructuur die zich snel aanpast aan ontwikkelingen in de markt en aantrekkelijke doelen identificeert. Hoe kun je daar het beste mee omgaan?

Aflevering 15.5 (seizoen 2)
Cyberveilige kinderen: als je twijfelt, vraag het aan je ouders

Hack van de Dam is niet alleen voor ‘grote mensen’ die dagelijks met cybersecurity bezig zijn. Cybersecurity is ook iets waar kinderen online mee te maken krijgen.

Daarom hebben we onze expert Madison gevraagd om bij Jasper en Martijn een paar securityzaken aan te stippen waarmee kinderen online rekening moeten houden. Inclusief slimme tips voor oma’s en opa’s die internetten en mailen.

Aflevering 15 (seizoen 2)
Over cybersecurity gesproken: houd je hackers buiten de deur door te oefenen?

Hoe weerbaar zijn organisaties tegen digitale aanvallen? Dat is de centrale vraag in deze podcast. Om de digitale veiligheid te verhogen moeten essentiële organisaties zoals energiebedrijven, waterschappen en banken binnen verschillende disciplines (denk aan IT en Communicatie) met elkaar samenwerken. Met crisisoefeningen zoals ISIDOOR kom je er snel achter waar winst te behalen valt.

Aflevering 14 (seizoen 2)
Veilig printen: up-to-date software, afdoende processen en bewuste mensen

Het beeld van een printer die met een draadje vastzit aan een pc is echt verleden tijd. Tegenwoordig is een printer een volwaardig onderdeel van een IT-omgeving waarin steeds meer online wordt gecommuniceerd. Die printer moet dus net als elk ander device in zo’n omgeving veilig gebruikt kunnen worden. Maar wat zijn de digitale gevaren en hoe kun je je daartegen beschermen?

Aflevering 13 (seizoen 2)
Dit is hoe thuiscorporatie Elkien actief omgaat met cybersecurity

Als woningcorporatie heb je te maken met huurders, ketenpartners en medewerkers. Je hebt dus niet alleen data van jezelf, maar ook van derden. Alleen; van wie zijn die data eigenlijk? Wat doe je er precies mee? En hoe houd je je eigen organisatie veilig? IT Projectmanager & Security Officer Everdina Groen van thuiscorporatie Elkien deelt ervaringen uit de praktijk.

Aflevering 12 (seizoen 2)
Cybersecurity trends 2022: wat staat ons te wachten en wat kunnen we ertegen doen?

2021 stond al bol van de digitale veiligheidsincidenten. Daarvan roepen we er een paar in de herinnering, maar we kijken vooral vooruit. Martijn weet dat het in 2022 zeker niet minder wordt. Het wordt alleen maar meer van alles. Dus loop je ook meer risico dat je door hackers op de korrel wordt genomen. Maar wat is ‘alles’ dan? En wat doe je eraan? Kijk en/of luister.

Aflevering 11 (seizoen 2)
Hoe houd je jouw IT-omgeving veilig, nu we steeds meer hybride werken?

Sinds de thuiswerkplek een vast onderdeel van de werkomgeving is geworden, zijn er 30% meer datalekken geconstateerd en is het aantal hacks met 64% toegenomen. Om die cijfers naar beneden te krijgen, is het niet genoeg om te investeren in technische preventieve maatregelen. Bewustwording van de digitale risico’s bij de medewerkers is minstens zo belangrijk.

Kijk seizoen 1 terug

    de Maand van Avantage

    Maandelijkse updates over slim(mer) werken, cybersecurity en de cloud