
In onze podcastserie Hack van de Dam draait alles om het verhogen van de digitale weerbaarheid en veiligheid van organisaties. Die thema’s belichten we vanuit meerdere perspectieven (IT, werkwijze en gedrag) en hebben als doel om te informeren, te inspireren en de cybersecurity awareness te verhogen.
Nieuw: aflevering 19 (seizoen 2)
De weerbaarheid van onze samenleving tegen digitale dreiging is cruciaal
Het rapport Cybersecuritybeeld Nederland 2022 is bedoeld om de security awareness in Nederland te vergroten. Onze gast in HVDD #19, directeur Inge Bryan van Fox-IT, merkt op dat cybersecurity bij directies vaak een ondergeschoven thema is. “In veel organisaties staat cybersecurity simpelweg niet op de agenda.” Hoe het wel moet? Kijk en/of luister om te beginnen naar deze aflevering.
Aflevering 18 (seizoen 2)
De juridische aspecten van cybersecurity: wie is waarvoor verantwoordelijk?
Wanneer de stofwolken na een cyberaanval zijn opgetrokken, wordt duidelijk wat de schade is. Maar wie draait daar voor op? De getroffen partij? De IT-leverancier? Een ketenpartner die een digitale achterdeur open liet staan? Wat zeg je eigenlijk over de aanval? Aan wie moet je melden dat je getroffen bent? Allemaal zaken waarbij juridische kennis noodzakelijk is. Kijk en/of luister.
Aflevering 17 (seizoen 2)
De impact van een cyberoorlog op Nederland: hoe goed zijn we voorbereid?
Cyberwapens zijn effectief en ontkenbaar. Landen kunnen die wapens verborgen houden omdat er geen zichtbare tekenen van onderzoek en ontwikkeling zijn. Het bezit of gebruik van cyberwapens is ook lastig traceerbaar. De aanval kan ogenschijnlijk ergens anders vandaan komen. Is Nederland op zo’n aanval voorbereid? En hoe zorgen we ervoor dat de gevolgen niet rampzalig zijn? Kijk/luister!
Aflevering 16 (seizoen 2)
Het verdienmodel van hackers: IT-bedrijven aan de verkeerde kant van het spectrum
Hacken is (big) business, inclusief businessmodel. In 2021 verdienden hackers met ransomware minstens 600 miljoen euro en de losgeldprijzen worden steeds hoger. Bovendien weten beroepshackers zich gesteund door een professionele organisatiestructuur die zich snel aanpast aan ontwikkelingen in de markt en aantrekkelijke doelen identificeert. Hoe kun je daar het beste mee omgaan?
Aflevering 15.5 (seizoen 2)
Cyberveilige kinderen: als je twijfelt, vraag het aan je ouders
Hack van de Dam is niet alleen voor ‘grote mensen’ die dagelijks met cybersecurity bezig zijn. Cybersecurity is ook iets waar kinderen online mee te maken krijgen.
Daarom hebben we onze expert Madison gevraagd om bij Jasper en Martijn een paar securityzaken aan te stippen waarmee kinderen online rekening moeten houden. Inclusief slimme tips voor oma’s en opa’s die internetten en mailen.
Aflevering 15 (seizoen 2)
Over cybersecurity gesproken: houd je hackers buiten de deur door te oefenen?
Hoe weerbaar zijn organisaties tegen digitale aanvallen? Dat is de centrale vraag in deze podcast. Om de digitale veiligheid te verhogen moeten essentiële organisaties zoals energiebedrijven, waterschappen en banken binnen verschillende disciplines (denk aan IT en Communicatie) met elkaar samenwerken. Met crisisoefeningen zoals ISIDOOR kom je er snel achter waar winst te behalen valt.
Aflevering 14 (seizoen 2)
Veilig printen: up-to-date software, afdoende processen en bewuste mensen
Het beeld van een printer die met een draadje vastzit aan een pc is echt verleden tijd. Tegenwoordig is een printer een volwaardig onderdeel van een IT-omgeving waarin steeds meer online wordt gecommuniceerd. Die printer moet dus net als elk ander device in zo’n omgeving veilig gebruikt kunnen worden. Maar wat zijn de digitale gevaren en hoe kun je je daartegen beschermen?
Aflevering 13 (seizoen 2)
Dit is hoe thuiscorporatie Elkien actief omgaat met cybersecurity
Als woningcorporatie heb je te maken met huurders, ketenpartners en medewerkers. Je hebt dus niet alleen data van jezelf, maar ook van derden. Alleen; van wie zijn die data eigenlijk? Wat doe je er precies mee? En hoe houd je je eigen organisatie veilig? IT Projectmanager & Security Officer Everdina Groen van thuiscorporatie Elkien deelt ervaringen uit de praktijk.
Aflevering 12 (seizoen 2)
Cybersecurity trends 2022: wat staat ons te wachten en wat kunnen we ertegen doen?
2021 stond al bol van de digitale veiligheidsincidenten. Daarvan roepen we er een paar in de herinnering, maar we kijken vooral vooruit. Martijn weet dat het in 2022 zeker niet minder wordt. Het wordt alleen maar meer van alles. Dus loop je ook meer risico dat je door hackers op de korrel wordt genomen. Maar wat is ‘alles’ dan? En wat doe je eraan? Kijk en/of luister.
Aflevering 11 (seizoen 2)
Hoe houd je jouw IT-omgeving veilig, nu we steeds meer hybride werken?
Sinds de thuiswerkplek een vast onderdeel van de werkomgeving is geworden, zijn er 30% meer datalekken geconstateerd en is het aantal hacks met 64% toegenomen. Om die cijfers naar beneden te krijgen, is het niet genoeg om te investeren in technische preventieve maatregelen. Bewustwording van de digitale risico’s bij de medewerkers is minstens zo belangrijk.
Kijk seizoen 1 terug