Je hoeft alleen maar om je heen te kijken om te zien dat digitalisering steeds meer deel uitmaakt van ons dagelijks leven. We zijn er al helemaal aan gewend dat we in webshops kunnen chatten met een virtuele assistent die de meest gestelde vragen vanuit een eigen database kan beantwoorden. We vinden het normaal dat een routeplanner verkeerssituaties live verwerkt in de door ons gekozen route. Dat we hybride kunnen vergaderen. Dat we op kilometers afstand de verwarming kunnen aanzetten. En dat we over werkelijk alles (en bijna iedereen) wel iets kunnen vinden op het web. Wat heb je dan nog te wensen? Geloof me, meer dan genoeg. Daarom wil ik graag toelichten met welke IT je in 2023 echt het verschil kunt maken.

Nieuw, sneller, best

Voor consumenten is het een tamelijk eenvoudige zaak. Op hun wensenlijst zal het blijven draaien om ‘nieuw, sneller, best’. Een nieuwe laptop met een betere processor waarmee je makkelijker kunt multitasken. Een snellere smartphone die binnen 3 seconden volledig is opgestart met 6 camera’s achterop en 12 x optische zoom voor de mooiste vakantiekiekjes. De beste beeldkwaliteit voor een gaming monitor waarvan het scherm ook nog eens supersnel binnen 0,5 ms ververst. Maar waar moet je vanuit een zakelijk perspectief naar kijken? Het vervangen van laptops voor je medewerkers verloopt planmatig, dus dat is geregeld. En of die smartphone van de zaak iets sneller opstart? Dat is niet zo boeiend. Die zetten jouw medewerkers op werkdagen maar een paar seconden eerder aan en vakantiefoto’s kunnen ze met hun eigen smartphone maken.

Slim, zeker, veilig

Wat je als organisatie in 2023 echt zou moeten overwegen? Om te investeren in IT-oplossingen die jou helpen om de productiviteit in jouw organisatie te verhogen. Daarvoor heb je de basis natuurlijk al gelegd: een betrouwbare en technisch veilige IT-omgeving die 24/7 voor jou beschikbaar is. Op dat fundament kun je verder bouwen. Zo zou je eens kunnen denken aan procesoptimalisatie om slim(mer) te werken. Dat biedt tegenwoordig ongekende mogelijkheden. Je moet dan wel terug kunnen vallen op data die door jouw IT-systemen wordt gegenereerd en de grondslag vormt voor het sturen van jouw organisatie. De volgende stap is het inzetten van die data om nóg slimmer te werken. Bovendien moet je veilig werken en dat hangt niet alleen af van technische voorzieningen. Op dat gebied valt nog veel winst te boeken om zo goed mogelijk te voorkomen dat jouw organisatie door een cyberaanval wordt getroffen. Wanneer je slim, zeker én veilig werkt, neem (of behoud) je een voorsprong in de markt.

Slim werken - procesoptimalisatie

Waar het vaak het meeste fout gaat? In dingen die we telkens weer op dezelfde manier doen. ‘Ja, die doen we nu eenmaal vaak, dus dan is de kans groot dat het daar een keer misgaat.’ Maar waarom zou je genoegen nemen met terugkerende fouten als het niet nodig is? IT kan je helpen om dergelijke fouten te elimineren. Onze klanten vragen ons niet voor niets of wij ze kunnen helpen bij het verbeteren en optimaliseren van hun primaire bedrijfsprocessen. Dat antwoord is trouwens altijd ‘ja’. Vervolgens is de vraag alleen nog maar ‘hoe’.

‘Gedeelde lasten, gedeelde lusten. Samen investeren. Samen profiteren.’

Wanneer we werkelijk begrijpen welke processen zich in jouw organisatie afspelen en hoe die verlopen, kunnen we jou optimaal bedienen. Dan gaan we dus eerst jouw bedrijfsprocessen analyseren en samen met jou vaststellen welke processen geoptimaliseerd kúnnen worden. Daarna kiezen we samen welke geoptimaliseerd móeten worden. Vervolgens bekijken we of we jou met standaard IT-oplossingen verder kunnen helpen of dat er maatwerk nodig is. In het laatste geval kun je mogelijk aansluiten bij ons co-makership programma. Dan praten we over het ontwikkelen van IT-oplossingen waar meerdere partijen iets aan hebben en waarin we samen investeren. Gedeelde lasten, gedeelde lusten.

In de praktijk

Dat betekent in de praktijk dat we samen met jou en partijen met soortgelijke uitdagingen optimalisatiekansen in processen signaleren, samen keuzes maken, samen investeren, samen innoveren én samen groeien. Samen profiteren dus. Maar alles begint bij het kennen van jouw organisatie en weten welke doelstellingen je hebt. Dan vertalen we die organisatiedoelen naar digitale ambities en trekken we samen op bij het realiseren van die doelstellingen. En wat voor organisatie je ook hebt; om dat te kunnen doen, zijn het optimaliseren en digitaliseren van werkprocessen én datagedreven werken de belangrijkste instrumenten.

Zeker werken - datagedreven

Over datagedreven gesproken… Doordachte besluiten neem je niet met je onderbuik. Van die plek kun je gerust signalen krijgen, maar voor beslissingen waarmee forse bedragen zijn gemoeid, heb je echt meer nodig dan ‘een goed gevoel’. Je hebt dus inzichten nodig, maar dan moet je wel in kaart hebben gebracht op welke cijfers je jouw organisatie stuurt of wilt kunnen sturen. Nu kunnen we elke BI-rapportage uit jouw cijfers genereren, maar de vraag is welke cijfers relevant zijn.

'Data gericht, proactief en rolgebaseerd ontsluiten én tonen.'

Nu is een goede BI-rapportage die rolgebaseerd wordt aangeboden voor veel organisaties al een stap voorwaarts. Je kunt alleen veel meer met je data. Stel je eens voor dat we jouw data voortdurend geautomatiseerd analyseren en op basis van een afwijking van een vooraf gedefinieerde waarde een workflow creëren die een taak aanmaakt voor de verantwoordelijke medewerker, manager of afdeling. Zo komt datagedreven werken samen met procesoptimalisatie en dat is precies waarmee je het verschil kunt maken. Want datagedreven werken is de toekomst. Of beter gezegd: je moet datagedreven werken nú in jouw organisatie implementeren om er in de toekomst profijt van te hebben. Daardoor kun je bedrijfsprocessen optimaliseren, doordachte beslissingen nemen en jouw klanten nog beter van dienst zijn. Daar wordt iedereen blij van.

Veilig werken - cybersecurity

Ik hoef jou niet te vertellen wat het kost als jouw organisatie een dag volledig platligt door een actie van cybercriminelen. En toch investeren organisaties nog onvoldoende in cybersecurity, hoewel het – eerlijk is eerlijk – wel steeds beter wordt. Tenminste, als het om technische voorzieningen gaat. Maar met een dikke firewall, antivirus en antimalware ben je er echt nog niet. In 2022 konden cybercriminelen vooral hun slag slaan door onwetendheid en onvoorzichtigheid van medewerkers, waardoor je er niet meer omheen kunt. Je móet meer doen dan alleen technische tegenmaatregelen nemen.

‘Ook voor cybersecurity geldt: in samenhang. Anders werkt het niet.’

Cybersecurity is nu eenmaal een continu proces dat een gedeelde zorg van de organisatie moet zijn. Daar heb je veiligheidsbewuste medewerkers voor nodig. Natuurlijk moet je zorgen dat je de basis van digitale weerbaarheid op orde hebt. Dat je IT-oplossingen hebt waarmee je het hackers zo lastig mogelijk maakt om bij jou binnen te dringen. Maar als je niet investeert in digitaal veilige werkprocessen en het veiligheidsbewustzijn van jouw medewerkers, is al die technische inspanning weinig waard. Voor cybersecurity geldt in wezen hetzelfde als voor IT: het is een samenspel van techniek, werkwijze en menselijk gedrag. Die drie elementen moeten in de juiste balans op elkaar worden afgestemd, in onderlinge samenhang. Anders werkt het niet.

Conclusie

Zowel in procesoptimalisatie als datagedreven werken en cybersecurity is trouwens een groeiende rol weggelegd voor Internet of Things; een toenemende hoeveelheid apparaten die data verzamelen en delen via het internet. Ik verwacht dat organisaties verbonden apparaten steeds vaker zullen gebruiken om hun bedrijfsvoering te verbeteren, de operationele kosten te verlagen en (meer) inzicht te krijgen in hun klanten en markten. Natuurlijk moet dat wel (digitaal) veilig gebeuren; dat is een uitdaging op zich. Al met al belooft 2023 in elk geval een spannend IT-jaar te worden, waarin slimme investeringen in procesoptimalisatie en cybersecurity naar mijn idee cruciaal zijn om concurrerend te blijven en de uitdagingen van het digitale tijdperk het hoofd te bieden. Dat mag heus wel iets kosten. Het levert namelijk veel meer op.

Eric Carree

"Je moet niet altijd op de voorgrond willen staan. Dan krijg je vaak het beste resultaat."

    de Maand van Avantage

    Maandelijkse updates over slim(mer) werken, cybersecurity en de cloud