Wil je meer weten over Teams?
Contact Dennis

Door de situatie waarin we door het coronavirus verzeild zijn geraakt, zitten we zoveel mogelijk thuis. Maar het werk gaat voor veel mensen gewoon door en dus moet er volop gecommuniceerd worden. Juist als je niet samen op één plek bent, is goede communicatie van levensbelang.

Videobellen en -vergaderen is dan ook sterk toegenomen, waarbij Microsoft Teams en Zoom eruit springen. Maar wat is nu het verschil tussen beide aanbieders? Hoe kun je die twee zwaargewichten het best vergelijken? Dat doen we in de virtuele boksring, waarin het hard tegen hard gaat.

Het gevecht van de eeuw

“Welkom bij de titelstrijd van de zwaargewichten van de conference calls. Allereerst in de blauwe hoek: Zoom van de Chinees-Amerikaanse ondernemer Eric Yuan. Zoom heeft een sterke uitgangspositie met een gratis versie van het programma en is daarom in korte tijd heel populair geworden. In de rode hoek staat een tegenstander van geweldig formaat: Microsoft Teams, met een gevestigde reputatie waar je alleen maar heel veel respect voor kunt hebben. Laten we beginnen met het gevecht van de eeuw!”

Ronde 1: Security

Zoom gaat in deze partij al vroeg de fout in omdat het de laatste tijd regelmatig negatief in het nieuws is geweest. Verschillende nieuwsbronnen wisten te melden dat Zoom accountgegevens van gebruikers heeft doorverkocht aan Facebook. Daarnaast zijn er eerder deze maand accounts van honderdduizenden gebruikers te koop aangeboden op het Dark Web. Zoom komt nog wel even terug in de openingsronde omdat Microsoft meer data verzamelt dan Zoom, dat alleen locatiegegevens, gespreksgegevens en gegevens over gesprekken (metadata) verzamelt. Toch domineert Teams de eerste ronde, ook al omdat hackers zich hebben gestort op Zoom-Bombing. Dat is bijvoorbeeld het geval wanneer een hacker ongewenst (en ongemerkt) deelneemt aan een videovergadering. Helaas zijn er ook gevallen geweest waar hackers via Zoom met pornobeelden binnendrongen in een digitale klas. Zoom heeft daarom besloten om voorlopig geen updates te doen, maar eerst de verdediging (lees: beveiliging) op orde te krijgen. Daarvan profiteert Teams natuurlijk meteen. De uitslag van de jury is dan ook helder: de eerste ronde gaat overduidelijk naar Microsoft Teams.

Ronde 2: Capaciteit

Zoom heeft na de eerste ronde instructies uit de hoek gekregen en is klaar voor de tweede ronde, die ijzersterk wordt begonnen. De gratis versie van Zoom heeft namelijk een capaciteit van 100 deelnemers bij een videovergadering, waar Teams aan het begin van de coronacrisis te kampen had met problemen door overbelasting. Teams heeft het deze tweede ronde merkbaar zwaarder, maar dan komt al snel een beperking van Zoom aan het licht. Een Zoom-vergadering heeft namelijk een tijdslimiet van 40 minuten, terwijl Teams geen tijdslimiet kent. Als je in maximaal 40 minuten moet vergaderen, dwingt het je weliswaar om dat efficiënt te doen, maar toch… Aan het einde van de ronde komt Teams nog sterker op dreef. Binnen Teams kun je nu probleemloos met maar liefst 250 deelnemers online vergaderen en dan heb je ook nog de mogelijkheid om een webinar op te zetten, met maximaal 10.000 deelnemers. Maar is dat genoeg voor de winst in deze ronde? Volgens de jury niet. Tillen de ringscheidsrechters zo zwaar aan de tijdelijke twijfel aan de Teams-capaciteit of zijn ze omgekocht? Het maakt niet uit, op subjectieve gronden gaat de tweede ronde met minimaal verschil naar Zoom.

Ronde 3: Integratie

Wat een gevecht is het tot nu toe geworden. Microsoft Teams leek na de eerste ronde de partijzege al binnen te hebben, maar zal zich toch moeten herpakken om deze tweekamp tot een goed einde te brengen. En dat is precies wat Teams nu doet, met een serie welgemikte stoten op een aangeslagen opponent. Zoom kan namelijk wel een aantal online-applicaties integreren, maar die heeft Zoom niet zelf ontwikkeld. Dan gaat het onder meer om toepassingen van Google en dat is nu net één van de bedrijven die medewerkers verbiedt om met Zoom te werken, vanwege de discutabele veiligheid. Zoom hangt dus in de touwen. Teams is vele malen sterker door de integratie met Office 365-applicaties, die (net als Teams) allemaal door Microsoft zijn ontwikkeld. Daardoor sluiten ze naadloos bij elkaar aan. Het delen van onder meer Word-documenten en Excel-spreadsheets is een fluitje van een cent met Teams. Daarop heeft Zoom geen adequaat antwoord en Teams deelt meteen de knock-out uit. Met Teams kun je tijdens een online vergadering bestanden delen en zelfs samenwerken aan hetzelfde bestand. Dat heeft een enorm positief effect op de productiviteit van thuiswerkers. Einde partij.

Teams

Deze titelstrijd in de zwaargewichtklasse is dus definitief gewonnen door Microsoft Teams, dat de winnaarstrofee krijgt overhandigd. In deze roerige tijd is het van groot belang dat mensen niet alleen productief, maar vooral ook veilig thuis kunnen werken. Teams is daar de ideale oplossing voor. Zoom schiet op het gebied van veiligheid stevig tekort en heeft integratieproblemen. En dat zijn precies de belangrijkste elementen om online onbezorgd vanuit huis samen te kunnen werken. Teams dus.

 

Wil je nou weten hoe je de samenwerking binnen jouw organisatie naar een hoger niveau kunt tillen? In ons redpaper lees je hoe Microsoft Teams en Office 365 de sleutel tot succes vormen. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Download het redpaper.

Door de coronapandemie hebben we razendsnel geleerd hoe we op afstand met elkaar kunnen communiceren. Voor chatten, (video)bellen en online vergaderen in Microsoft Teams draaien we intussen onze hand niet meer om. Maar hoe zit het met de online samenwerking?

 

Daarin valt nog heel veel winst te behalen. De beschikbare functionaliteiten binnen Microsoft 365 worden namelijk maar zeer beperkt gebruikt. Dat heeft niet met onwil te maken; eerder met onwetendheid. De hoogste tijd om je kennis bij te spijkeren en nóg productiever te werken! Lees er alles over in ons redpaper.

Download het redpaper

    Dennis de Jong

    "Logica brengt je van A naar B. Verbeelding brengt je overal."

      de Maand van Avantage

      Maandelijkse updates over security, productiviteit en thuiswerken