Meer weten over veilig thuiswerken?
Contact Martien

Nog nooit eerder werkten er zoveel mensen massaal vanuit huis. En dat allemaal als gevolg van het coronavirus. Uit pre-corona cijfers van het CBS blijkt overigens dat meer dan 60 procent van de medewerkers in bedrijfstakken als communicatie, financiële dienstverlening en overheidsdiensten al de mogelijkheid hadden om thuis te werken. Een stevig aantal, maar toch zorgt thuiswerken bij veel organisaties nog steeds voor de nodige onrust. Want hoe zorg je er nou voor dat al je medewerkers met elkaar in contact blijven en effectief samenwerken? En is de productiviteit van je medewerkers niet in het geding? Maar misschien wel het belangrijkste: hoe werk je nou op een veilige manier vanuit huis? Dat leg ik je graag uit.

#1. IT-afdeling en updates

Veel organisaties hebben een IT-afdeling met een kwaliteitsmanager. Gezamenlijk zorgen ze ervoor dat alle systemen goed werken en de data van jouw organisatie in de juiste handen zijn (en blijven). Zij weten als geen ander hoe je veilig vanuit huis kunt werken. Luister dus goed naar de instructies en tips en tricks die zij geven, en volg die ook op. Werk zoveel mogelijk op apparaten die door de IT-afdeling worden gefaciliteerd en ondersteund. Daarbij is het updaten van software een van de belangrijkste aandachtspunten om je device veilig te houden. Het besturingssysteem van je pc of laptop, maar ook apps en software hebben regelmatig een update nodig. Door die tijdig te installeren, krijgen cybercriminelen geen kans om jou te hacken.

Aflevering 2
Hacks voorkomen, digitale kroonjuwelen beveiligen
en security verhogen; hoe dan?

In deze aflevering van onze podcastserie ‘Hack van de dam’ praat salesmanager Jasper Glaser met collega en securityspecialist Martijn Scheffel aan de hand van praktische voorbeelden over de noodzaak van structuur in digitale beveiligingsmaatregelen om het cybercriminelen zo lastig mogelijk te maken. De factor ‘mens’ speelt daarin een vooraanstaande rol.

#2. Vertrouwde wifi-netwerken en VPN

Naast het up-to-date houden van je besturingssystemen en software is een veilig wifi-netwerk van groot belang. Wanneer je op je eigen met wachtwoord beveiligde wifi-netwerk werkt, kun je ervan uitgaan dat het wel snor zit. Dat geldt natuurlijk niet voor het openbare wifi-werk van de trein of het koffietentje bij jou om de hoek. Let er dus goed op dat je een veilige verbinding hebt. Daarnaast gebruiken veel organisaties VPN’s om werknemers op afstand te laten inloggen. Een verbinding via een Virtueel Particulier Netwerk geeft een gebruiker versleutelde en anonieme toegang tot een netwerk, wat de veiligheid van de internetverbinding ten goede komt. Hiermee kun je dus op een veilige manier verbinding maken met het netwerk van jouw organisatie. Volg hiervoor de aanwijzingen die je werkgever je meegeeft.

#3. Corona-phishing

Zoals je misschien wel hebt gemerkt, circuleren er regelmatig allerlei phishingmails en valse e-mailberichten. Digitale criminelen maken gretig gebruik van de ontwikkelingen van vandaag de dag door phishingmails te versturen of malware te verspreiden. Zoals altijd is het daarbij nodig om gewoon je gezonde boerenverstand te gebruiken. Neem geen actie op deze mailtjes, maar meldt ze bij de IT-afdeling of -beheerder van jouw organisatie. Druk niet op verdachte links in e-mailberichten, open geen onbekende bijlagen en vul geen gegevens in bij e-mails die je niet verwacht of die van een onbekende afzender zijn. Op die manier houd je cybercriminelen zo ver mogelijk buiten de deur. Wel zo prettig als je thuiswerkt.

Thuiswerken is met de juiste werkplek heel goed te doen, maar brengt dus ook enkele risico’s met zich mee. Wanneer je die goed afdekt, staat niets je in de weg om lekker productief aan de slag te gaan. Natuurlijk denken we graag met je mee. Daarom hebben we op deze pagina een stevig aantal tips en tricks verzameld waarmee je thuiswerken nóg productiever maakt. En heb je vragen over veilig thuiswerken? Vuur ze gerust op me af.

Trouwens; we hebben enorm handige en praktische cybersecurity tips en tricks voor eindgebruikers. Schrijf je in voor een gratis abonnement, dan houden wij je op de hoogte!

Download ons redpaper
‘Zo’n hack; dat zal mij toch niet gebeuren?’
en geef concreet vorm en inhoud aan cybersecurity in jouw organisatie

    Martien van Dijk

    Digitale veiligheid is vooral een mensenkwestie.

      de Maand van Avantage

      Maandelijkse updates over slim(mer) werken, cybersecurity en de cloud