Om welke organisatie het ook gaat, elke organisatie wil productief werken. Het liefst altijd, overal en op elk device. Om dat te bereiken moet je als organisatie flink wat stappen zetten. Zo moet je een betrouwbare en flexibele IT-omgeving hebben, bij voorkeur tegen zo laag mogelijke kosten. Waar je vroeger een paar jaar met een softwarepakket vooruit kon, ontwikkelt IT zich zo razendsnel dat het loont om over te stappen naar oplossingen in de cloud. Toch kom ik regelmatig klanten tegen die hun twijfels hebben bij de cloud. Maar waarom eigenlijk? In deze blog benoem ik drie vooroordelen over het werken in de cloud. En die ontkracht ik dan ook maar meteen.

#1. Werken in de cloud is onveilig

‘Ik sla al mijn bestanden veilig op in een map op mijn computer waar alleen ik bij kan. Zo ben ik er zeker van dat ik er de volledige controle over heb.’ Nog steeds denken veel mensen dat het werken op een fileserver veiliger is dan in de cloud. Niets is minder waar. Naast het feit dat de software automatisch wordt geüpdatet en de laatste beveiligingsupdates altijd zijn uitgevoerd, heb je uitsluitend toegang tot je cloudomgeving via een versleutelde verbinding. Hierdoor wordt het voor hackers een stuk moeilijker om je gegevens te bemachtigen. Bovendien wordt er elke dag, of misschien wel vaker, een back-up gemaakt waardoor al je documenten veilig zijn gesteld.

#2. Werken in de cloud is niet voor het MKB

Een andere denkfout die veel organisaties maken, is dat alleen grote organisaties en multinationals gebruik kunnen maken van de cloud. ‘Zij hebben immers genoeg geld en de middelen om hun IT-omgeving te migreren?’ Onzin. De kosten voor oplossingen in de cloud zijn vaak juist veel lager dan traditionele oplossingen. Je bespaart er dus flink wat geld mee. En dat is zeker voor het MKB natuurlijk mooi meegenomen. Plus dat je in de cloud veel flexibeler kunt bewegen en beter kunt inspelen op veranderingen in de markt. Je bent echt een dief van je eigen portemonnee als je de cloud links laat liggen.

#3. Migratie naar de cloud kost veel tijd

‘Migreren naar de cloud? Geen denken aan. Dat kost zeeën van tijd.’ Ook dit is een van die vooroordelen waar niets van waar is. Natuurlijk moet je even de tijd  nemen om een goedwerkende cloudomgeving te creëren. Maar door de jaren heen zijn er enorm veel standaardoplossingen gekomen, die we dus niet meer zelf hoeven te bedenken. Daarbij geloven wij dat IT altijd en overal voor jou moet werken, dus regelen we dat gewoon voor jou. Zo zorgen we ervoor dat jouw organisatie productiever kan werken. Doen waar we goed in zijn, kost voor ons nooit teveel tijd.

Download ons redpaper

Wil je meer weten over de (gedeeltelijke) migratie van jouw bestaande IT-omgeving naar de cloud? Download dan ons redpaper ‘Naar de cloud, maar welke past bij jou?’. Daarin lees je niet alleen welke argumenten er zijn om het wel of niet te doen, maar ook hoe je een cloudstrategie formuleert, wat de impact van de transitie naar de cloud is en welke rol cybersecurity in de cloud speelt. 

 

    Dennis de Jong

    "Logica brengt je van A naar B. Verbeelding brengt je overal."

      de Maand van Avantage

      Maandelijkse updates over slim(mer) werken, cybersecurity en de cloud