De afgelopen jaren is onze manier van werken ingrijpend veranderd. Niet alleen door alle digitale middelen die we de afgelopen decennia voorgeschoteld hebben gekregen. Ook de manier waarop we als collega’s onderling met elkaar samenwerken is drastisch gewijzigd. Vroeger werkte je een hele dag lang aan hetzelfde bureau. Je deed je eigen taken en wist nauwelijks waar je andere collega’s mee bezig waren. Dat is vandaag de dag wel anders. Om als team een mooie prestatie te behalen, is samenwerking belangrijker dan ooit. De matrixorganisatie speelt daarin een grote rol.

#1. Veranderende marktvraag

Maar hoe komt het nou dat het belang van samenwerking zo is toegenomen? Naar mijn idee is de belangrijkste oorzaak dat de markt de laatste jaren sterk is veranderd. Wanneer je als organisatie snel wilt reageren op de veranderende vraag uit de markt, moet je vooral flexibel en wendbaar zijn. Daarbij is de samenwerking tussen verschillende afdelingen essentieel. Vaak wordt dan vanuit een matrixstructuur gewerkt, waarbij afdelingen vanuit diverse invalshoeken met elkaar worden verbonden. Zo worden verschillende disciplines en specialistische kennis bij elkaar verzameld. Daardoor kunnen organisaties beter inspelen op de vraag vanuit de markt en zijn ze beter voorbereid op de toekomst.

#2. Kennis bundelen

In kennisgerichte organisaties wordt dus voortdurend gezocht naar betere samenwerking om de beste dienstverlening te leveren. Die samenwerking uit zich vooral in het werken in multidisciplinaire teams, waarbij elk individu over unieke kennis en vaardigheden beschikt. Door die gevarieerde kennis in projectgroepen te bundelen, kunnen complexe problemen worden opgelost. Op die manier is jouw organisatie uiteindelijk in staat om slagvaardiger op de markt te opereren. En dat is natuurlijk waar het uiteindelijk allemaal om draait. Alleen komt daar wel een uitdaging bij om de hoek kijken. Hoe zorg je er namelijk voor dat alle projectleden de benodigde informatie goed kunnen vinden? Lees hier het klantverhaal van Versa Welzijn waarin we je vertellen hoe medewerkers Microsoft Teams gretig in gebruik namen.

#3. Werken in Teams

Wanneer je met meerdere afdelingen samenwerkt, is het belangrijk om een gebruiksvriendelijke bestandsomgeving te hebben. Microsoft Teams is een applicatie die je daarbij goed kan helpen. Teams kun je inzetten voor (meestal tijdelijke) projecten die verschillende afdelingen overstijgen, zoals het geval is in een matrixorganisatie. In een gedeelde bestandsomgeving kun je alle bestanden plaatsen die ook voor andere projectteamleden interessant zijn. Zo kun je in Teams gemakkelijk tegelijk aan hetzelfde document werken, waardoor de productiviteit een flinke boost krijgt. Je hoeft geen documenten over en weer te mailen en je hebt altijd toegang tot de laatste versie van het bestand. Daarbij stelt Teams je ook nog eens in staat om snel en efficiënt met je collega’s te communiceren met behulp van chatten en videobellen. Ideaal toch? Op die manier ben je verzekerd van een vlotte samenwerking tussen jou en je collega’s.

Teams kun je slim inzetten voor het werken in een matrixorganisatie. Daarnaast zijn er nog meer Microsoft-applicaties die je effectief kunt gebruiken. Ben je benieuwd welke toepassingen jouw organisatie verder vooruit kunnen helpen? In ons redpaper over de moderne werkplek lees je daar van alles over. En meer.

De meest moderne werkplek is gebaseerd op de rol die iemand in de organisatie vervult en zorgt naast flexibiliteit ook voor mobiliteit. Daarmee kun je overal probleemloos werken; op kantoor, onderweg en thuis.

Daarover (en over nog veel meer) gaat het in ons redpaper ‘altijd en overal productief kunnen werken’. Daarin vertellen we ook hoe werken in de cloud stevig bijdraagt aan productiviteit, welke rol Office 365 daarin speelt en introduceren we GO; ons online startportal boordevol slimme IT-oplossingen. Lees er alles over in ons redpaper.

Download het redpaper


    Dennis de Jong

    "Logica brengt je van A naar B. Verbeelding brengt je overal."

    x

    JOBS 20

    JOBS 20