Tegenwoordig slaan steeds meer organisaties hun data op in de cloud. Reuzehandig natuurlijk. Zo kun je altijd en overal gemakkelijk bij je bestanden. Of je nou op je pc, laptop, tablet of smartphone werkt; dat maakt niet uit. Veel mensen gebruiken cloudopslagdiensten als OneDrive om hun bestanden veilig op te slaan. Naast dat je ervan verzekerd bent dat je gegevens veilig zijn opgeborgen, bespaar je daar ook veel ruimte mee. Maar met die groeiende opslag in de cloud, komen er ook vragen naar boven. Want waar worden gegevens in de cloud precies opgeslagen? En hoe veilig zijn al die bestanden in de cloud nou eigenlijk?

#1. Betrouwbaarheid

Bij veilige opslag van data is betrouwbaarheid een ‘hot item’. Dan gaat het vooral over de stabiliteit van de systemen die jouw data hosten. Het gaat ook over de beschikbaarheid van diezelfde gegevens. Je wilt natuurlijk niet dat je bestanden op een storingsgevoelig systeem staan, waardoor je bestanden een tijdje uit de lucht zijn. Aanbieders van cloudopslag doen daarom hun uiterste best om de betrouwbaarheid van hun systemen te optimaliseren. Daarbij bewaren ze de data vaak ook nog eens op meerdere opslaglocaties, waardoor het met de betrouwbaarheid van de meeste (vooral grotere) cloudaanbieders wel goed zit.

#2. Beveiliging

Naast de betrouwbaarheid is ook de beveiliging van jouw data erg belangrijk. Logischerwijs is authenticatie één van de meest effectieve manieren om jouw gegevens effectief te beschermen. Om toegang te krijgen tot informatie zul je dan eerst je gebruikersnaam en wachtwoord moeten invoeren. Met een sterk wachtwoord kun je al heel veel problemen voorkomen. Naast deze beveiligingsmaatregel worden je bestanden in de cloud steevast versleuteld opgeslagen, waardoor ze waardeloos zijn voor iemand zonder de juiste ‘sleutel’. Bij grotere cloudaanbieders beschik je doorgaans niet zelf over de sleutel, maar zit deze functie bij de dienst inbegrepen. Wanneer je inlogt met je wachtwoord, worden je gegevens vanzelf gecodeerd.

#3. Back-ups

Met de betrouwbaarheid en beveiliging zit het bij de grote cloudaanbieders (zoals Microsoft) dus wel snor. Er is echter wel een probleem waar veel organisaties nog niet van doordrongen zijn. Die gaan er ten onrechte van uit dat Microsoft back-ups voor hen maakt en dat zij zich daarover niet druk hoeven te maken. Jammer genoeg is dat niet het geval. Wat Microsoft wel doet, is het kopiëren van de data naar een andere locatie. Daardoor kunnen ze terugvallen op een locatie waar de gegevens zijn opgeslagen als een datacenter tijdelijk niet beschikbaar is. Daarbij back-upt Microsoft de Office 365 data standaard maar 90 dagen. Na deze 90 dagen zijn ze dus gewoon weg. Daarom is het van essentieel belang dat je back-ups maakt van je bestanden in de cloud. Maar daar hebben wij uitstekende geautomatiseerde oplossingen voor.

Wil je meer weten over het thema ‘veilig werken’? In ons redpaper vertellen we onder meer hoe je je medewerkers bewust maakt van de gevaren die IT met zich meebrengt en op welke manier je jouw data veilig kunt opslaan.

Digitaal veilig werken is een samenspel van veiligheidsbewustzijn, infrastructuur, bedrijfsprocessen en technologie. Maar hoe kun je die elementen beïnvloeden om de samenhang te versterken?

Op die vraag geven we uitgebreid antwoord in ons redpaper ‘veilig werken is de optelsom van gedrag, werkwijze en IT’. Daarin vertellen we onder meer wat je kunt doen om het optimale resultaat uit het ‘draaien aan de knoppen’ te halen. Wanneer je de drie genoemde elementen samenvoegt en het geheel optimaliseert, heb je er in elk geval alles aan gedaan om veilig te werken.

Download het redpaper


Micha van der Burg

"IT doet precies wat jij wilt. Je moet het alleen goed vertellen."

x

JOBS 20

JOBS 20