Afdoende online beveiliging is absoluut noodzakelijk om cruciale bedrijfsgegevens en privacygevoelige persoonlijke gegevens te beschermen. Een deel van die beveiliging bestaat uit een wachtwoord (of wachtwoorden) om toegang tot online diensten te krijgen. Het is dus belangrijk om sterke wachtwoorden te kiezen, die niet eenvoudig gekraakt kunnen worden. Daarbij is mijn voornaamste advies: ‘Maak het hackers moeilijk en jezelf makkelijk’. Hoe je dat kunt doen, vat ik in zes bruikbare tips voor je samen.

#1. Te makkelijk

Gebruik om te beginnen geen bestaande woorden, zelfs niet als je die achterstevoren schrijft. Ook de naam van je partner, kinderen of huisdier(en) zijn slechte keuzes. Niet doen! Hetzelfde geldt voor geboortedatums en huisadressen. Echt niet doen!! Veel te makkelijk voor online boeven.

#2. Denk anders

Durf anders te denken bij het samenstellen van een wachtwoord. Pak een woordenboek, kies er vier willekeurige woorden uit en zet de eerste en laatste letter van de vier woorden in kleine letters achter elkaar. Hackers moeten dan kiezen uit 208.827.064.576 (268) mogelijkheden. Met ‘brute force’ – een inefficiënte kraakmethode, maar wel 100% trefzeker – zijn die meer dan 200 miljard mogelijkheden trouwens binnen 10 uur verkend.

#3. Av@Nta9&

Het mag (en moet dus eigenlijk) wel wat creatiever. Daarom kun je het nóg beter heel anders aanpakken. Gebruik een combinatie van hoofdletters, kleine letters, cijfers en speciale (lees)tekens. Met een combinatie van acht posities (voorbeeld: Av@Nta9&) is een doorsnee hack-app zo’n 10 jaar bezig met ontcijferen. Het is maar de vraag hoe actueel je gegevens dan nog zijn…

#4. Heel veel nullen

Gebruik dezelfde methodiek als zojuist beschreven en kies niet voor acht, maar voor tien posities. Reken je even mee? Op elke positie zijn er 96 mogelijkheden (26 hoofdletters + 26 kleine letters + 10 cijfers + 34 speciale tekens). 9610 levert op een haartje na een zeven met ‘heel veel nullen’ op. Genoeg om een gemiddelde digitale booswicht een mensenleven lang te laten puzzelen.

#5. Wachtwoord aanpassen

Heb je een sterk wachtwoord samengesteld? Mooi! Dan kun je dat natuurlijk nog ettelijke keren gaan doen. Want met één universeel wachtwoord voor alle online diensten, maak je jezelf toch weer kwetsbaar. Dat wordt waarschijnlijk een aardig lijstje. Je kunt het ook anders doen en kiezen voor een methodiek met multifactor authenticatie. Daarmee maak je het jezelf een stuk eenvoudiger zonder dat het ten koste gaat van de veiligheid. En zo ingewikkeld is het allemaal niet.

#6. Document

Natuurlijk vertel je aan niemand wat je wachtwoorden zijn. Tegelijk moet je ze wel onthouden, of het er nu veel of weinig zijn. Opschrijven op papier en dat in je binnenzak bewaren, vind ik niet handig. Je kunt wel een Word- of Excel-document met al jouw wachtwoorden maken en dat document met een sterk wachtwoord beveiligen. Dan hoef je alleen maar dat wachtwoord te onthouden, tot het op een gegeven moment om veiligheidsredenen gewisseld moet worden. Daar heb je altijd mee te maken. Geen enkel wachtwoord is voor altijd. Maar sommige kunnen echt heel lang mee.

Als je hulp nodig hebt om digitale ellende in te toekomst te voorkomen, weet je me (hopelijk) te vinden! Intussen kun je hier onze poster met 6 wachtwoordtips downloaden. Print ‘m uit en hang ‘m op. Wil je je eigen sterke wachtwoord genereren? Klik dan op de button hieronder. Veiligheid doen we samen.

Genereer jouw wachtwoord

Jasper Glaser

"Zonder bal kun je niet scoren."

x

JOBS 20

JOBS 20