Afdoende online beveiliging is absoluut noodzakelijk om cruciale bedrijfsgegevens en privacygevoelige persoonlijke gegevens te beschermen. Een deel van die beveiliging bestaat uit een wachtwoord (of wachtwoorden) om toegang tot online diensten te krijgen. Het is dus belangrijk om sterke wachtwoorden te kiezen, die niet eenvoudig gekraakt kunnen worden. Daarbij is mijn voornaamste advies: ‘Maak het hackers moeilijk en jezelf makkelijk’. Hoe je dat kunt doen, vat ik in zes bruikbare tips voor je samen.

#1. Te makkelijk

Gebruik om te beginnen geen bestaande woorden, zelfs niet als je die achterstevoren schrijft. Ook de naam van je partner, kinderen of huisdier(en) zijn slechte keuzes. Niet doen! Hetzelfde geldt voor geboortedatums en huisadressen. Echt niet doen!! Veel te makkelijk voor online boeven.

#2. Denk anders

Durf anders te denken bij het samenstellen van een wachtwoord. Pak een woordenboek, kies er vier willekeurige woorden uit en zet de eerste en laatste letter van de vier woorden in kleine letters achter elkaar. Hackers moeten dan kiezen uit 208.827.064.576 (268) mogelijkheden. Een beetje decoder zoals Brute Force heeft die meer dan 200 miljard mogelijkheden trouwens in een uurtje of vier verkend. Ben jij benieuwd hoe sterk je wachtwoord is? Check het hier. En voor de zekerheid: vul vooral niet je bestaand(e) wachtwoord(en) in. Safety first.

#3. Av@Nta9&

Mag het nòg creatiever? Pak het dan maar eens heel anders aan. Gebruik een combinatie van hoofdletters, kleine letters, cijfers en speciale (lees)tekens. Met een combinatie van acht posities (voorbeeld: Av@Nta9&) is een doorsnee hack-app meer dan een decennium bezig met ontcijferen. Het is maar de vraag hoe actueel je gegevens dan nog zijn…

#4. Heel veel nullen

Gebruik dezelfde methodiek als zojuist beschreven en kies niet voor acht, maar voor negen posities. Reken je even mee? Op elke positie zijn er 96 mogelijkheden (26 hoofdletters + 26 kleine letters + 10 cijfers + 34 speciale tekens). 969 levert op een haartje na een zeven met ‘heel veel nullen’ op. Genoeg om een gemiddelde digitale booswicht minstens een millennium te laten puzzelen.

#5. Wachtwoord aanpassen

Heb je een sterk wachtwoord samengesteld? Mooi! Dat mag je nog ettelijke keren gaan doen. Want met één universeel wachtwoord voor alle online diensten, maak je jezelf toch weer kwetsbaar. Dat wordt waarschijnlijk een aardig lijstje. En je kunt je daar beter niet al te veel aan hechten. Want ik adviseer je dringend om je wachtwoorden regelmatig aan te passen. Wat mij betreft is om de zes weken een mooi ritme. Microsoft denkt daar hetzelfde over.

#6. Document

Natuurlijk vertel je aan niemand wat je wachtwoorden zijn. Tegelijk moet je ze wel allemaal onthouden. Opschrijven op papier en dat in je binnenzak bewaren, vind ik niet handig. Je kunt wel een Word- of Excel-document met al jouw wachtwoorden maken en dat document met een sterk wachtwoord beveiligen. Dan hoef je alleen maar dat wachtwoord te onthouden, tot het zes weken later gewisseld moet worden. Dat dan weer wel.

Als je hulp nodig hebt om digitale ellende in te toekomst te voorkomen, weet je me (hopelijk) te vinden! Intussen kun je hier onze poster met 6 wachtwoordtips downloaden. Print ‘m uit en hang ‘m op. Veiligheid doen we samen.

Jasper Glaser

"Zonder bal kun je niet scoren."

x

JOBS 13

JOBS 13