Heb jij ook vaak het gevoel dat er te weinig uren in de week zitten? Dat je elke keer weer een overvolle agenda hebt? Ik heb dat probleem in elk geval wel. Ik keek er dan ook raar van op dat Microsoft afgelopen jaar heeft geëxperimenteerd met een 4-daagse werkweek. En wat bleek: de productiviteit van de medewerkers ging met ruim 40 procent omhoog. Dat is natuurlijk iets waar elke organisatie van droomt. Maar hoe komt dat nou? Hoe kunnen minder werkuren meer resultaat opleveren? Microsoft geeft het antwoord.

#1. Efficiënter vergaderen

Uit intern onderzoek bleek dat de medewerkers van Microsoft in de 4-daagse werkweek veel doelmatiger met hun tijd omgingen. Zo werd er veel korter vergaderd; tijdens de proefperiode duurde een vergadering maximaal 30 minuten. De tijd die je daardoor overhoudt, kun je natuurlijk goed besteden om je kerntaken uit te voeren. Daarbij kwam ook nog eens dat er vaker gebruik gemaakt werd van de mogelijkheid om op afstand te vergaderen. Op die manier werd op reistijd bespaard en kon de werkdag efficiënter worden ingericht.

#2. Minder stress en creatiever

De medewerkers van Microsoft reageerden positief op het experiment: 92 procent van de medewerkers gaven aan blij te zijn met het programma. Zo hadden vooral moeders die parttime werkten veel baat bij het experiment. Zij ervoeren – net als veel andere medewerkers – veel minder stress. Door dat lage stressgehalte konden medewerkers zich veel beter focussen. Hoewel ze minder tijd hadden om hun werk te doen, kregen ze in vier dagen evenveel gedaan als in vijf dagen. Door de werk-privébalans beter in evenwicht te houden, rustten ze beter uit van hun werk en begonnen ze de week vaak met een frisse start.

#3. Productiviteit ≠ gewerkte uren

Daarnaast is er nog iets anders dat belangrijk is om te weten met betrekking tot productiviteit. Veel mensen denken dat productiviteit gelijk staat aan het aantal uren dat je op kantoor aanwezig bent. Jammer genoeg is niets minder waar. Het is een illusie dat je productiever bent wanneer je een lange werkdag op kantoor doorbrengt. Je kunt nu eenmaal niet acht uur per dag, en dan ook nog eens vijf dagen per week, geconcentreerd bezig zijn met je werk. Hoe graag je dat ook zou willen. Je zult dus altijd moeten doseren. Maar daar is echt helemaal niets mis mee. Tussendoor een praatje maken met een collega is niet alleen ontspannend, maar ook goed voor de sociale samenhang in jouw organisatie. Gewoon doen dus. En daarna weer gericht aan de slag.

Zie jij het al voor je, een 4-daagse werkweek? Ik ben benieuwd! Laat me vooral weten wat jij ervan vindt.

Dennis de Jong

"Logica brengt je van A naar B. Verbeelding brengt je overal."