Dat IT belangrijker dan ooit is geworden, hoef ik vast niet uit te leggen. IT is gewoon niet meer weg te denken uit het kantoorlandschap. Daarom hechten organisaties veel waarde aan een efficiënte en betrouwbare IT-omgeving. Dat is zo logisch als wat. IT is voor veel organisaties de olie in de motor die productiviteit heet. Om die reden is het van essentieel belang dat iedereen in jouw organisatie er goed mee overweg kan. Want de juiste IT-middelen in huis hebben is één; ervoor zorgen dat jouw medewerkers daarmee goed uit de voeten kunnen is twee. Met alleen de nieuwste technologie ben je er dus nog niet. Omgaan met weerstand in je organisatie is de eerste stap om een technologische verandering te laten slagen.

#1. Noodzaak en voordelen

Wanneer je als organisatie hebt besloten om nieuwe IT-middelen in je organisatie te implementeren, is het van belang dat medewerkers de noodzaak van het veranderen naar een nieuwe IT-omgeving inzien. Het begrijpen van het ‘waarom’ is onmisbaar als je wilt dat zij voor de volle honderd procent achter de verandering staan. Je moet je medewerkers dus overtuigen dat een nieuwe werkwijze cruciaal is voor het gezamenlijke succes. Daarbij is het ook belangrijk om te laten zien welk voordeel de medewerkers van de nieuwe IT-omgeving hebben. Ze zullen alleen meegaan in de verandering wanneer ze zelf snappen wat het hen oplevert. Door je medewerkers duidelijk te maken wat het hen oplevert, kun je op een goede manier omgaan met weerstand.

#2. Gebruikers meenemen

Heb je jouw medewerkers overtuigd van het nut van de verandering? Dan zul je ze ook moeten meenemen in het veranderproces. Wanneer je hen nauw betrekt bij de verandering, creëer je automatisch meer draagvlak, waardoor je beter kunt omgaan met weerstand. Daarbij kun je je medewerkers laten meedenken in de verandering en kun je hun kennis en expertise goed benutten. Bovendien ervaren ze dan dat de technologie niet door hun strot wordt geduwd, maar dat hun belangen ook goed in het oog worden gehouden. Met een beetje geluk wordt de weerstand die je in je organisatie ervaart stukken minder. Zo creëer je een situatie waarmee zowel jouw organisatie als de medewerkers optimaal zijn gediend. Daarbij is heldere en duidelijke communicatie natuurlijk van groot belang. Alleen wanneer je de verandering duidelijk communiceert, zal een veranderproces goed kunnen slagen. Daarbij zul je jouw boodschap meerdere keren moeten herhalen, voordat deze bij je medewerkers goed is geland.

#3. Medewerkers ondersteunen

Het omgaan met weerstand heeft ook te maken met het aanreiken van  het juiste gereedschap. Naast het meenemen van de medewerkers in het verandertraject, moet je de eindgebruikers het juiste gereedschap aanreiken om met de IT overweg te kunnen. Jammer genoeg komt het nog veel te vaak voor dat organisaties IT implementeren zonder de medewerkers voor te lichten over het gebruik van de nieuwe toepassingen. Daarmee werp je direct een muur van weerstand op, die naderhand moeilijk geslecht kan worden. Tijdige training van medewerkers is dus absoluut noodzakelijk om de implementatie van nieuwe IT-technologie in jouw organisatie succesvol te laten verlopen. Wil je weten hoe we dit bij Versa Welzijn hebben aangepakt? In deze blog lees je op welke manier we de medewerkers van Versa Welzijn hebben ondersteund bij het verandertraject.

In de cloud is meer mogelijk dan je denkt. De cloud is dé oplossing voor organisaties die flexibel – altijd, overal en het liefst op elk device – willen werken. Daarover vertellen we je nog veel meer in ons redpaper over de moderne werkplek.

De meest moderne werkplek is gebaseerd op de rol die iemand in de organisatie vervult en zorgt naast flexibiliteit ook voor mobiliteit. Daarmee kun je overal probleemloos werken; op kantoor, onderweg en thuis.

Daarover (en over nog veel meer) gaat het in ons redpaper ‘altijd en overal productief kunnen werken’. Daarin vertellen we ook hoe werken in de cloud stevig bijdraagt aan productiviteit, welke rol Office 365 daarin speelt en introduceren we GO; ons online startportal boordevol slimme IT-oplossingen. Lees er alles over in ons redpaper.

Download het redpaper


    Dennis de Jong

    "Logica brengt je van A naar B. Verbeelding brengt je overal."

      de Maand van Avantage

      Maandelijkse updates over security, productiviteit en thuiswerken