Je hebt vast al een keer iets over Copilot gehoord. Dat is niet zo vreemd, want kunstmatige intelligentie (of AI: Artificial Intelligence) speelt een steeds grotere rol in onze samenleving. Daarom zet Microsoft volop in op de ontwikkeling van AI-tools zoals Microsoft Copilot.

Microsoft wil graag dat we ons werk met AI slimmer, efficiënter en effectiever kunnen doen. Inmiddels heeft de techgigant verschillende AI-gestuurde hulpmiddelen uitgerold, zoals Copilot, Copilot Pro en Copilot voor Microsoft 365. Die hebben ieder voor zich specifieke functies en voordelen. Het is alleen wel handig als je weet waar de verschillen zitten. En welke mogelijkheden bieden Copilot Services, Finance en Sales? In deze blog ga ik daar iets dieper op in.

Wat is Copilot?

Bij Copilot den je misschien vooral aan de AI-assistent binnen Microsoft 365. Je hebt echter ook een Copilot binnen de webbrowser Edge en zoekmachine Bing. Die integratie opent nieuwe deuren naar online onderzoek, het schrijven van teksten en nog veel meer; allemaal met de kracht van AI.

‘Gratis AI gebruiken terwijl je data veilig blijft.’

Als je een Microsoft-licentie hebt, profiteer je bovendien van databeveiliging. Dan kun je gratis AI gebruiken terwijl je data veilig blijft. Dat is een belangrijk voordeel ten opzichte van vergelijkbare diensten, zoals ChatGPT. Het enige nadeel dat ik bedenken, is dat Copilot niet naadloos is geïntegreerd in je dagelijkse bedrijfsprocessen en workflows.

Copilot voor Microsoft 365

Copilot voor Microsoft 365 tilt de integratie van AI binnen de Microsoft-omgeving naar een hoger niveau. Hoe? Door naadloos aan te sluiten op Microsoft 365-apps en gebruik te maken van jouw data. Copilot voor Microsoft 365 is namelijk geïntegreerd in Word, Excel, PowerPoint, Outlook, Teams en Loop. Bovendien heeft Copilot toegang tot jouw data binnen Microsoft 365. Copilot gebruikt al jouw bestanden, chatberichten en mails om jou te helpen in je werk. Voor zo’n 30 euro per gebruiker per maand is het een waardevolle uitbreiding voor organisaties die de kracht van AI willen integreren in het bestaande Microsoft 365-gebruik.

Copilot Pro

Copilot Pro is gericht op consumenten en biedt geavanceerde AI-functies binnen een select aantal apps voor ongeveer 20 euro per gebruiker per maand. Dat maakt Copilot Pro een aantrekkelijke optie voor mensen die op zoek zijn naar meer geavanceerde AI-mogelijkheden zonder de volledige integratie in Microsoft 365 te willen benutten. Binnen Copilot Pro vind je de AI-functionaliteiten in Word, Excel, Outlook, PowerPoint en OneNote. Heb je niet meer nodig? Dan is Copilot Pro een uitstekende keuze.

Copilot voor Service

Zo kort mogelijk samengevat biedt Copilot voor Service een reeks AI-gedreven tools die specifiek zijn ontworpen om de dienstverlening te verbeteren. Copilot voor Service helpt organisaties met verschillende tools om de klantenservice met AI en automatisering te optimaliseren. Daardoor wordt niet alleen de efficiëntie verhoogd, maar geldt dat ook voor de klanttevredenheid. Niet onbelangrijk, naar mijn idee.

Copilot voor Sales

Dan hebben we ook nog Copilot voor Sales, dat (of is het die?) zich richt op het versterken van de verkoopinspanningen met AI. Door data-analyse en geautomatiseerde assistentie kunnen verkoopmedewerkers effectiever werken en hun verkoopstrategieën verbeteren. Dat leidt ertoe dat verkoopdoelstellingen gemakkelijker bereikt (kunnen) worden.

Copilot voor Finance

De laatste toepassing die ik hier belicht, is Copilot voor Finance. Dan gaat het om AI-gestuurde oplossingen die helpen bij het automatiseren van taken, het analyseren van financiële data en het bieden van inzichten die de besluitvorming kunnen verbeteren. De tools binnen Copilot zijn ontworpen om de efficiëntie binnen financiële processen te verhogen met een nieuwe AI-laag en procesautomatisering.

Microsoft heeft ook Copilots voor andere doeleinden ontwikkeld. Daarover vertel ik je meer in een volgende blog.

Unieke voordelen

Hoe moet je nou een keuze uit de verschillende Copilot-opties maken? Ik zou beginnen met antwoord te geven op de vraag waarvoor je Copilot nodig denkt te hebben. Vervolgens zou ik kijken naar de kosten (gratis versus betaald), databeveiliging (wel of niet aanwezig) en de integratie binnen applicaties. Elke Copilot biedt unieke voordelen, afhankelijk van jouw specifieke behoeften en de context van jouw organisatie. Of je nu op zoek bent naar een gratis AI-assistent, diepgaande integratie met Microsoft 365 of gespecialiseerde ondersteuning; Copilot helpt je graag.

David Knulst

"Een doel is een droom met een deadline."

    de Maand van Avantage

    Maandelijkse updates over slim(mer) werken, cybersecurity en de cloud