Meer weten over de veilige thuiswerkplek?
Contact Dennis

Het was voor veel medewerkers even wennen, maar uiteindelijk is het de meeste mensen dan toch gelukt om thuis te werken. Gelukkig maar, want ondanks het coronavirus moet de wereld toch zo gewoon mogelijk doordraaien, hoe lastig dat ook is. De wereld draait nu iets harder door voor cybercriminelen, die net zo goed thuiswerken.

Sterker nog: in deze barre tijden maken ze zelfs ettelijke overuren. Hoe triest het allemaal ook is: juist in deze tijd worden veel organisaties door deze criminelen de afgrond in geholpen. Het is dan ook de hoogste tijd om maatregelen te nemen. Daarmee begin je, heel simpel, op je eigen computer.

#1. Onzichtbare muur

Wanneer je verbinding maakt met het internet word je tegelijk blootgesteld aan digitale gevaren. Die zijn afkomstig van cybercriminelen die het (in de meeste gevallen) op je portemonnee hebben voorzien. Daar moet je je dus tegen beschermen en dat doe je in eerste instantie door een digitale muur om je heen op te trekken. Die kun je niet zien, maar bespaart je wel veel narigheid. Zo’n muur noemen we een firewall. Daarmee wordt ongewenst internetverkeer geblokkeerd.

 

Zie zo’n firewall maar als de eerste online verdedigingslinie. En weet je wat ideaal is? Iedereen heeft een firewall standaard op zijn of haar computer. Je hoeft de muur alleen maar in te schakelen. Dan maak je het criminelen al een stuk lastiger om binnen te komen. Check dus even bij je instellingen onder de tab Beveiliging of de firewall actief is.

Aflevering 1
Scriptkiddies, cyberterroristen en digitale streakers.
Hoe herken je een hacker?

In deze aflevering van onze podcastserie ‘Hack van de Dam’ praten onze salesmanager Jasper Glaser en onze securityspecialist Martijn Scheffel samen met Erik Lameijer, teamleider automatisering bij verzekeringsmakelaar Schouten Zekerheid, over het verhogen van security awareness met een medewerkersgerichte aanpak. ‘Dat gaat niet in één dag, daar moet je echt een goed programma voor hebben.’

#2. Digitale oppepper

Naast een firewall zijn er ook nog andere manieren om je computer te beschermen tegen trammelant. Zo heeft elke applicatie op je computer weleens een digitale oppepper nodig. Vaak vraagt je apparaat hier via een melding eerst toestemming voor omdat zo’n update vaak betekent dat je jouw computer opnieuw moet opstarten. En die melding komt natuurlijk altijd op het moment dat je nét lekker op gang bent gekomen en eigenlijk geen zin hebt om dat te doen.

 

Toch is het updaten van je software essentieel om je computer veilig te houden. Updates zorgen er namelijk voor dat beveiligingslekken worden gedicht. Door de updates uit te voeren maak je het criminelen dus een stuk moeilijker om binnen te dringen in jouw netwerk. Daardoor blijf je hackers een stap voor. Krijg je nooit een melding? Kijk dan bij je instellingen (onder ‘Bijwerken’) of er updates gedaan moeten worden. Je kunt ook instellen dat de updates automatisch moeten worden gedaan.

Oplossing

Wil je gewoon zeker van je zaak zijn en geen omkijken hebben naar het up-to-date houden van jouw thuiswerkplek (en die van jouw medewerkers)? Dan is het misschien wel een goed idee om eens te kijken naar een geautomatiseerde oplossing die deze essentiële veiligheidsmaatregel zonder mankeren voor je uitvoert. Klik gewoon op deze link en je weet meteen waar je aan toe bent.

Download ons redpaper
‘Zo’n hack; dat zal mij toch niet gebeuren?’
en geef concreet vorm en inhoud aan cybersecurity in jouw organisatie

    Dennis de Jong

    "Logica brengt je van A naar B. Verbeelding brengt je overal."

      de Maand van Avantage

      Maandelijkse updates over security, productiviteit en thuiswerken