Meer weten over de veilige thuiswerkplek?
Contact Dennis

Het was in het begin voor veel mensen even wennen, maar inmiddels is thuiswerken volledig ingeburgerd. We hebben met z’n allen gemerkt dat de wereld dan gewoon door blijft draaien. Diezelfde wereld draait ook door voor cybercriminelen die er nog een schepje bovenop hebben gedaan. Er zijn immers meer werkplekken bijgekomen die mogelijk een ingang vormen om in te breken in de IT-omgeving van jouw organisatie. Het is dan ook cruciaal om tegenmaatregelen te nemen. Daarmee begin je, heel simpel, op je eigen laptop of computer.

#1. Onzichtbare muur

Wanneer je verbinding maakt met het internet word je tegelijk blootgesteld aan digitale gevaren. Die zijn afkomstig van cybercriminelen die het (in de meeste gevallen) op je portemonnee hebben voorzien. Daar moet je je dus tegen beschermen en dat doe je in eerste instantie door een digitale muur om je heen op te trekken. Die zie je niet, maar die bespaart je wel veel narigheid. Zo’n muur noemen we een firewall. Daarmee wordt ongewenst internetverkeer geblokkeerd.

 

Zie zo’n firewall maar als de eerste online verdedigingslinie. En weet je wat ideaal is? Iedereen heeft een firewall standaard op zijn of haar computer. Je hoeft de muur alleen maar in te schakelen. Dan maak je het criminelen al een stuk lastiger om binnen te komen. Check dus even bij je instellingen onder de tab Beveiliging of de firewall actief is.

Aflevering 1
Scriptkiddies, cyberterroristen en digitale streakers.
Hoe herken je een hacker?

In deze aflevering van onze podcastserie Hack van de Dam is onze salesmanager Jasper Glaser in gesprek met collega en securityspecialist Martijn Scheffel over de verschillende soorten hackers en hun beweegredenen. Ze geven ook hackvoorbeelden uit de praktijk en benoemen maatregelen die je als organisatie kunt nemen om hackers buiten de deur te houden.

#2. Digitale oppepper

Naast een firewall zijn er aanvullende manieren om je computer tegen trammelant te beschermen. Zo heeft elke applicatie op je computer weleens een digitale oppepper nodig. Vaak vraagt je apparaat hier via een melding eerst toestemming voor omdat zo’n update vaak betekent dat je jouw computer opnieuw moet opstarten. En die melding komt natuurlijk altijd op het moment dat je nét lekker op gang bent gekomen en eigenlijk geen zin hebt om dat te doen.

 

Toch is het updaten van je software essentieel om je computer veilig te houden. Updates zorgen er namelijk voor dat beveiligingslekken worden gedicht. Door de updates uit te voeren maak je het criminelen dus een stuk moeilijker om binnen te dringen in jouw netwerk. Daardoor blijf je hackers een stap voor. Krijg je nooit een melding? Kijk dan bij je instellingen (onder ‘Bijwerken’) of er updates gedaan moeten worden. Je kunt ook instellen dat de updates automatisch moeten worden gedaan.

Oplossing

Wil je zeker van je zaak zijn en geen omkijken hebben naar het up-to-date houden van jouw thuiswerkplek (en die van jouw medewerkers)? Dan is het misschien wel een goed idee om eens te kijken naar een geautomatiseerde oplossing die deze essentiële veiligheidsmaatregel zonder mankeren voor je uitvoert. Klik gewoon op deze link en je weet meteen waar je aan toe bent.

Download ons redpaper
‘Zo’n hack; dat zal mij toch niet gebeuren?’
en geef concreet vorm en inhoud aan cybersecurity in jouw organisatie

    Dennis de Jong

    "Logica brengt je van A naar B. Verbeelding brengt je overal."

      de Maand van Avantage

      Maandelijkse updates over slim(mer) werken, cybersecurity en de cloud