In deze roerige tijden werken veel mensen thuis. Om dat goed voor elkaar te krijgen, zijn veel organisaties overgestapt naar ‘cloud computing’. In de cloud wordt volop gebruik gemaakt van Microsoft 365 (inclusief Teams) waar je een eigen account voor kunt aanmaken. Het probleem is alleen dat hackers azen op het achterhalen van accountgegevens om op het achterliggende netwerk in te kunnen breken. De kans op datalekkage is daardoor zeker niet denkbeeldig. Microsoft geeft aan dat de kans op digitale inbraak met 99% daalt wanneer je multifactor authenticatie gebruikt. Dan zorg je voor een extra beveiligingsschil, naast het inloggen met een gebruikersnaam en een wachtwoord.

‘Maar ik maak gebruik van password change policy waardoor ik regelmatig mijn wachtwoord moet veranderen. Dat is toch veilig genoeg?’ Ik hoor het je bijna zeggen. Maar het antwoord is ‘nee’. Met password change policy word je als gebruiker weliswaar verplicht om na het verstrijken van een bepaalde periode een nieuw wachtwoord te verzinnen. Alleen kiest het overgrote merendeel van de mensheid dan voor een wachtwoord dat makkelijk onthouden kan worden. Zo eindigden mijn wachtwoorden tot voor kort op 20-01, omdat ik begin januari 2020 de nodige wachtwoorden moest wijzigen. Tja, ik ben ook maar een mens. Overigens heb ik die methodiek en mijn wachtwoorden recentelijk alweer aangepast. Dus hackers, doe geen moeite.

Tip #1: weten en hebben

Maak een combinatie van iets dat je weet met iets dat je hebt. Wat ik daarmee bedoel? Dat je een wachtwoord (iets dat je weet) extra kunt beveiligen door gebruik te maken van je smartphone (iets dat je hebt). Dat kan op verschillende manieren, maar de Authenticator-app van Microsoft is daar ideaal voor. Het enige dat je moet doen, is die app installeren op je smartphone en de instellingen checken. Wanneer je daarna inlogt bij een Office 365 app, verschijnt een prompt op je smartphone en kun je aantonen dat jij echt degene bent die wil inloggen. Via Authenticator kun je ook een code genereren die je na het invullen van je wachtwoord over moet typen. Dat geeft uiteindelijk hetzelfde resultaat. Je laat zien dat jij écht degene bent die het wachtwoord heeft ingevuld.

Tip #2: verificatie

Zorg dat je telefoonnummer bij onlinediensten geverifieerd is en je telefoon wordt gezien als een vertrouwd apparaat. Ook via je eigen smartphone (zonder extra app) is het mogelijk om te verifiëren dat jij echt degene bent die toegang wil krijgen tot jouw account. Wanneer je telefoonnummer is geverifieerd, kun je ervoor kiezen dat er een SMS wordt verzonden met een 6-cijferige verificatiecode. Deze code ontvang je nadat je het wachtwoord hebt opgegeven. Je kunt er ook voor kiezen om een automatisch telefoontje te ontvangen. Wanneer je de oproep beantwoordt, druk je op ‘#’ waarmee je aantoont dat jij de persoon bent die wil inloggen. Zo voorkom je ongewenste inlogpogingen van hackers, omdat die nu eenmaal niet over jouw smartphone beschikken.

Advies

MFA-oplossingen heb je in allerlei soorten en maten. Welke oplossing voor jouw organisatie het beste werkt, kunnen we je zonder problemen vertellen wanneer we wat meer gegevens over jouw organisatie hebben. Voor aanvullende informatie over multifactor authenticatie verwijs ik je graag naar deze pagina.

Download het redpaper Veilig Thuiswerken

Veilig thuiswerken is onlosmakelijk verbonden met veiligheidsbewustzijn, zowel van directie en management als van thuiswerkers. De ideale situatie is dat iedereen zich bewust is van de digitale gevaren, maar de praktijk wijst helaas vaak anders uit.

En thuiswerkers kunnen (in het beste geval) nog zo goed bezig zijn; wanneer de IT-omgeving waarop thuiswerkers inloggen niet voldoende beschermd is, zijn de rapen gaar. In ons redpaper gaan we daar dieper op in en vertellen we wat je zelf kunt doen (en wat wij voor jou kunnen betekenen).


    Dennis de Jong

    "Logica brengt je van A naar B. Verbeelding brengt je overal."

    x

    JOBS 20

    JOBS 20