Flexibel werken heeft veel voordelen. Van een betere werk-privébalans tot aan besparing van tijd en geld. Al was het alleen maar omdat medewerkers niet meer dagelijks in de file staan. Maar flexibel werken heeft nóg een groot voordeel. Het helpt bij het behalen van de duurzaamheidsdoelstellingen van je organisatie. Klinkt prachtig, maar hoe dan? Lees gerust verder.

MVO, wat is dat eigenlijk?

Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) betekent dat je verantwoordelijkheid neemt voor de effecten van je organisatie op People, Planet en Profit. People gaat over het besteden van voldoende aandacht aan het welzijn van je eigen medewerkers en de impact van je bedrijf op de maatschappij. Planet richt zich op zuinige productie, vermindering van energieverbruik en afvalscheiding. Profit staat voor de financiële prestaties van de organisatie en de impact hiervan op de werkgelegenheid in de omgeving, maar ook op investeringen in de infrastructuur. Het vinden van een goede balans tussen deze drie waarden is een uitdaging op zich. Flexibel werken kan daar gelukkig bij helpen. Wij zien alvast vijf manieren waarop dat gebeurt.

#1. Minder uitstoot

Wanneer medewerkers flexibel werken, zijn ze vaker thuis of op locatie aan het werk. Daardoor worden er minder zakelijke kilometers gemaakt en wordt de CO2-uitstoot verlaagd. Daarnaast scheelt het natuurlijk ook in de reiskosten. En minder files betekent blije werknemers. Een win-win situatie.

#2. Meer diversiteit

Met plaats- en tijdonafhankelijk werken, wordt ook de diversiteit bevorderd. Zo kunnen medewerkers met een arbeidsbeperking, die niet in staat zijn om naar kantoor te komen, toch aan de slag. Een prettige thuiswerkplek en de juiste communicatietools zorgen ervoor dat zij in contact met de organisatie blijven en op afstand met collega’s kunnen samenwerken.

#3. Lager ziekteverzuim

Ook het ziekteverzuim neemt af door flexwerken. Medewerkers die zich niet optimaal fit voelen, kunnen toch thuis een paar uur werken. Het aantal ziekteverzuimdagen neemt daardoor af. Bovendien heb je geen hoestende en proestende medewerkers op kantoor, die elkaar voortdurend aansteken. Ook erg fijn.

#4. Betere werk-privébalans

Thuiswerkers bepalen zelf hun dagindeling en dat bevordert de werk-privébalans. Door de werkdag eerder of later te beginnen, kunnen zij tussendoor bijvoorbeeld boodschappen doen of hun kinderen van school halen. Zo kan iedereen werken op de momenten dat het uitkomt en toch resultaten produceren.

#5. Minder impact op het milieu

Flexibele werkplekken helpen je om meer uit minder meters te halen. Hierdoor bespaar je niet alleen op huisvestingskosten, maar ook op energieverbruik. Een kleiner kantoor is immers gemakkelijker warm (of juist koel) te houden dan een gigantisch pand. Daarnaast gaat flexibel werken hand in hand met het streven naar een papierloos kantoor. Applicaties in de cloud en slimme soft- en hardware maken het eenvoudig om documenten online te delen. Een digitaal kladblok maakt papieren notitieblokken overbodig en ook het ondertekenen van contracten kan volledig digitaal. De impact van je organisatie op het milieu wordt daarmee fors teruggebracht.

Kies voor duurzame tools

De overstap naar flexibel werken vraagt wel om een investering in IT. Ook bij de aanschaf van IT-oplossingen is het belangrijk om stil te staan bij duurzaamheid. Uit welke onderdelen bestaat je IT? Zijn er voldoende reserve-onderdelen beschikbaar en zijn componenten gemakkelijk te vervangen? Deze zaken bepalen de levensduur en milieu-impact van je IT. Door producten met een beperkte levensduur te ontwerpen, dwingen fabrikanten de afnemer om sneller nieuwe IT aan te schaffen. Goed voor de omzet, maar slecht voor het milieu. Er zijn gelukkig genoeg fabrikanten die het uitvoeren van reparaties en upgrades wel gemakkelijk maken. Laat je bij de keuze van een IT-oplossing daarom goed informeren.

 

 

Ben jij klaar om over te stappen op flexibel werken (en tegelijk je steentje bij te dragen aan een betere wereld)? Wij helpen je graag om de juiste (duurzame) apparaten en IT-oplossingen te kiezen. Lees in ons redpaper meer over het kiezen van de juiste devices voor jouw organisatie.

Bij de keuze voor een bepaald soort device zijn meerdere factoren van belang. Natuurlijk speelt de prijs een rol, net als het uiterlijk. De prestaties en het gebruiksgemak zijn ook belangrijk. Maar hoe zit het met de productiviteit?

Op die vraag (en nog veel meer) geven we uitgebreid antwoord in ons redpaper over rolgebaseerd werken. Daarin vertellen we onder meer hoe verschillende elementen bijdragen aan het verhogen van de productiviteit. Van kantoorinrichting en devicebeleid tot relevante IT-ontwikkelingen en slimme productiviteitsoplossingen; alles komt voorbij.

Download het redpaper


    Rene Hendriks

    "Als je samen het einddoel en de koers bepaalt, vind je altijd de juiste weg."

      de Maand van Avantage

      Maandelijkse updates over security, productiviteit en thuiswerken