Jouw ideale baan; daar heb je wel even naar gezocht. En nu is het tijd voor de eerste stap, het schrijven van een overtuigende sollicitatiebrief. Wil je zeker weten dat jouw sollicitatiebrief tiptop is? Wil je meer kans maken om uitgenodigd te worden voor een gesprek? Check dan snel deze handige tips.

#1. Vacature lezen

Voordat je aan je sollicitatiebrief begint, is het heel belangrijk dat je de tekst van de vacature goed hebt doorgelezen. Zet voor jezelf op een rijtje wat alle functie-eisen zijn en kom daar in je brief op terug. Kijk ook of je die in je cv kunt verwerken.

#2. Een goed begin…

Je brief moet voor de recruiter aantrekkelijk zijn om te lezen. Daarbij is een goed begin het halve werk. Start je sollicitatiebrief met een persoonlijke inleiding, zodat je opvalt tussen alle andere sollicitanten. Zo wek je in elk geval de interesse van de recruiter.

#3. Waarom jij?

Wat maakt jou nou zo geschikt voor deze functie? Dit is in feite de kern van je sollicitatiebrief. Daar mag je dus best minimaal een alinea over uitweiden. Let wel op dat je brief geen herformulering van je cv wordt. Maar benoem hoe dan ook jouw sterke punten. Waar blink je in uit? Probeer dat te koppelen aan de functie-eisen zodat het nauw op elkaar aansluit.

#4. Korte zinnen

Een sollicitatiebrief leest makkelijker door wanneer je korte zinnen gebruikt. Als richtlijn kun je aanhouden dat een zin niet langer dan 20 woorden is. Het is heus geen probleem als je een keer een lange zin gebruikt, maar zorg er dan voor dat je daarna weer een korte zin gebruikt. Oké?

#5. Enthousiast

Laat jouw mogelijk toekomstige werkgever duidelijk merken dat je razend enthousiast bent over deze baan. Toon in je sollicitatiebrief dat je je in het bedrijf en de functie hebt verdiept. Daaruit blijkt dat je oprechte belangstelling hebt voor de organisatie. Kijk wel uit dat je niet overdrijft, dan kan het tegen je werken.

#6. Maatwerk

Wanneer je een nieuwe baan zoekt, verstuur je vaak meerdere sollicitaties. En ook nog eens naar meerdere bedrijven of organisaties. Het is belangrijk dat iedere brief maatwerk is; iedere werkgever is anders. En standaardbrieven? Die krijgen ze al genoeg. Wil je opvallen? Lever maatwerk!

#7. Checken (taal- en spelfouten)

Last but not least; check je brief op taal-en spelfouten. Gebruik allereerst de spelling- en grammaticacontrole van je tekstprogramma. Lees daarna de brief hardop aan jezelf voor. Op die manier ontdek je vrij snel fouten in de zinsopbouw en mogelijke andere fouten. Wil je helemaal goed uit de verf komen? Laat je brief dan even nakijken door iemand uit jouw omgeving die goed is in taal.

Wil jij weten welke vacatures wij hebben? Check ze hier.

Werken Bij Avantage

meer weten?

088 235 1 235

    de Maand van Avantage

    Maandelijkse updates over slim(mer) werken, cybersecurity en de cloud