veilig thuiswerken

Houd cybercriminelen buiten de deur

Een groot deel van Nederland werkt (samen) vanuit huis. Ook al missen we daardoor fysiek sociaal contact, met Microsoft Teams is dat in wezen prima te doen. Onder druk van de maatregelen van het kabinet om zoveel mogelijk thuis te werken, hebben veel organisaties van de ene op de andere dag Teams in gebruik genomen. Begrijpelijk, maar tegelijk was er weinig aandacht voor digitale veiligheid. Want er zijn tien- tot honderdduizenden thuiswerkers die op hun eigen pc of laptop werken en het is maar de vraag of dat wel zo veilig is. De hoogste tijd om daar eens indringend naar te kijken.

Inrichting veilige
thuiswerkplek

Thuiswerken heeft overigens niet alleen grote gevolgen voor organisaties die medewerkers moeten faciliteren, maar ook voor de thuiswerkers zelf én voor de kantoorwerkers die contact moeten houden met de thuiswerkers. Om van thuiswerken echt een succes te maken, is het van belang om de juiste maatregelen te nemen. Het begint allemaal bij de inrichting van de thuiswerkplek.

Gedrag, werkwijze, IT

Digitaal veilig werken is een samenspel van veiligheidsbewustzijn, infrastructuur, bedrijfsprocessen en technologie. Maar hoe kun je die elementen beïnvloeden om de samenhang te versterken? Dat is natuurlijk de hamvraag, waarop we in feite alleen maar antwoord kunnen geven met een stappenplan. Hieronder geven we aan welke zaken je achtereenvolgens moet kunnen afvinken om er zeker van te zijn dat je er alles aan hebt gedaan om veilig thuiswerken optimaal te faciliteren.

Stap 1


Veilig thuis

Staat je firewall aan? Is alle software (ook antivirus) up-to-date? Is het wifi-netwerk thuis goed beveiligd en is de toegang tot het bedrijfsnetwerk vanuit huis veilig geregeld? Heb je gedacht aan multifactor authenticatie om het cybercriminelen nóg moeilijker te maken? Het zijn basisvragen die je hopelijk allemaal met ‘ja’ kunt beantwoorden.

Stap 2


Veilig samen

Nu kun je op afstand communiceren en samenwerken met collega’s en externen. Met Microsoft Teams kun je onderling chatten, videobellen, online vergaderen, bestanden delen en samen aan hetzelfde bestand werken. Maar is jouw Teams wel veilig en efficiënt ingericht? Met ‘Microsoft 365 Back-up & Restore’ zorg je ervoor dat je gegevens altijd veiliggesteld zijn en raak je nooit iets kwijt.

Stap 2


Veilig samen

Nu kun je op afstand veilig communiceren en samenwerken met collega’s en externen. Met Microsoft Teams kun je onderling chatten, videobellen, online vergaderen, bestanden delen en samen aan hetzelfde bestand werken. Met ‘Microsoft 365 Back-up & Restore’ zorg je ervoor dat je gegevens altijd veiliggesteld zijn en raak je nooit iets kwijt.

Stap 3


Security Scan

Hoe ga je het IT-beheer van thuiswerkplekken aanpakken? Best lastig, als er ook nog eens op privé apparatuur wordt gewerkt. Die kunnen wij trouwens monitoren op ongewenst gedrag veroorzaakt door cybercriminelen. En we kunnen ook de beveiliging van jouw volledige IT-omgeving scannen, waarbij we maandelijks online verslag uitbrengen en relevante aanbevelingen doen.

Stap 4


Veilig aan de slag

Tenslotte komt het op de gebruikers aan om de digitale veiligheid niet in gevaar te brengen. Help ze met een e-mail security oplossing die potentiële digitale bedreigingen grotendeels elimineert voor ze een mailbox bereiken. Maar bewustwording over identiteitsfraude en -diefstal is het toverwoord. Wie het gevaar niet kent, kan het ook niet voorkomen. Safety first!

Stap 4


Veilig aan de slag

Tenslotte komt het op de gebruikers aan om de digitale veiligheid niet in gevaar te brengen. Help ze met een e-mail security oplossing die potentiële digitale bedreigingen grotendeels elimineert voor ze een mailbox bereiken. Maar bewustwording is het toverwoord. Wie het gevaar niet kent, kan het ook niet voorkomen. Safety first!

Redpaper:
veilig thuiswerken is de optelsom
van gedrag, werkwijze en IT. 

Veilig thuiswerken is onlosmakelijk verbonden met veiligheidsbewustzijn, zowel van directie en management als van thuiswerkers. De ideale situatie is dat iedereen zich bewust is van de digitale gevaren, maar de praktijk wijst helaas vaak anders uit. En thuiswerkers kunnen (in het beste geval) nog zo goed bezig zijn; wanneer de IT-omgeving waarop thuiswerkers inloggen niet voldoende beschermd is, zijn de rapen gaar. In ons redpaper gaan we daar dieper op in en vertellen we wat je zelf kunt doen (en wat wij voor jou kunnen betekenen).


Tips voor thuiswerken

Voor een langere tijd thuiswerken kan even wennen zijn. Gebruik de onderstaande tips
om er zowel voor jezelf als voor jouw collega’s een succes van te maken.

Maak veilig verbinding met het bedrijfsnetwerk

Zorg er altijd voor dat je wifi-netwerk thuis goed beveiligd is, met WPA2 en een sterk wachtwoord. Daarnaast is een Virtual Private Network een goed idee. Daarmee maak je veilig (versleuteld) verbinding met het bedrijfsnetwerk van jouw organisatie. Daarover hoef je je dan in elk geval
geen zorgen meer te maken.

Let op phishingmails

Vandaag de dag zijn cybercriminelen actiever dan ooit. Let daarom goed op bij wat je binnenkrijgt in je mailbox. Druk niet op links in verdachte e-mailberichten en open geen onbekende bijlagen. Vul ook zeker geen gegevens in bij e-mailberichten die je niet verwacht of van een onbekende afzender zijn. En stel je IT-afdeling meteen op de hoogte wanneer je dergelijke mails ontvangt.

Volg de richtlijnen van je organisatie

Volg de richtlijnen van je organisatie over het gebruik van hard- en software. Denk aan het gebruik van privé- en randapparatuur en het installeren van bepaalde applicaties. Overleg eerst met de IT-beheerder voor je er ook maar aan denkt om een app te downloaden. Zij weten het best welke apps je het beste wel en niet kunt downloaden.

Schakel je firewall in

Maak gebruik van een firewall, en zorg ervoor dat deze firewall is ingeschakeld. Op iedere computer staat automatisch een firewall geïnstalleerd. Een firewall is in feite een onzichtbare muur die je IT-netwerk beschermt voor kwaadwillenden die je computer binnen willen komen. Wanneer je deze firewall inschakelt, ben je stukken beter beschermd tegen aanvallen van cybercriminelen.

Bescherm gevoelige documenten

Zorg ervoor dat je bedrijfsgevoelige informatie in de beveiligde IT-omgeving van je organisatie hebt staan. Een documentje lokaal op je eigen computer opslaan is natuurlijk gemakkelijk, maar jammer genoeg niet zo veilig. Door alle informatie op één veilige plek op te slaan, heb je al je documenten ook nog eens overzichtelijk bij elkaar. Tegelijk voorkom je dan dus een hoop digitale ellende. Gewoon doen, het is echt niet ingewikkeld.

Update je software

Update regelmatig de software op je computer, of zorg ervoor dat dit automatisch gebeurt. Wanneer je je software niet regelmatig update, kunnen er veiligheidslekken ontstaan. Hierdoor kunnen cybercriminelen gemakkelijker je computer binnendringen. Door simpelweg je software up-to-date te houden, zorg je ervoor dat potentiële lekken vooraf gedicht worden en loop je online minder gevaar.

Neem contact op

Wil je meer weten over veilig thuiswerken? Loop je tegen security issues aan? Heb je behoefte aan ondersteuning op het gebied van digitale veiligheid? Neem dan gerust contact met ons op.

 


teams

Gratis aan de slag met Microsoft Teams

Microsoft heeft een groot(s) gebaar gemaakt door de zakelijke thuiswerksoftware, als pleister op de coronawond, tijdelijk gratis weg te geven. Om er snel mee aan de slag te kunnen gaan, biedt Microsoft een Teams-versie aan die volledig via de webbrowser werkt (in vakjargon praten we dan over een ‘web client’). Deze versie kun je zelf aanvragen en activeren binnen jouw organisatie. Dat is natuurlijk de ultieme kans om de proef op de som te nemen. 

Stap 1: registreren
Starten met Teams

Stap 1: registreren

Ga naar deze link en druk op gratis registeren

Voer je e-mailadres en wachtwoord in

Vul vervolgens je laatste gegevens in

 

 

Stap 2: personen uitnodigen
Starten met Teams

stap 2: personen uitnodigen

Nadat je je hebt geregistreerd, kun je personen uit je omgeving toevoegen. Ga hiervoor naar je Teams (balk links) en druk linksonder op Lid worden van een team of een team maken. Hier kun je een koppeling met je collega’s delen, of kun je zelf collega’s toevoegen door e-mailadressen in te voeren.

 

Stap 3: chatten en bellen
Starten met Teams

Stap 3: chatten en bellen

Nadat je personen aan je Team hebt toegevoegd, kun je beginnen met chatten en (video)bellen. In de balk links zie je de tabbladen Chat en Oproepen. Ga naar Chat en druk vervolgens op een persoon die je hebt toegevoegd. In de chat kun je vervolgens chatten, maar ook bestanden, linkjes, foto’s en zelfs meme’s sturen. Handig hé? Wil je een persoon (video)bellen? Druk dan op de knop Oproepen en kies een persoon die je wilt bellen. Wanneer je de persoon in de lijst ziet verschijnen, kun je kiezen uit een audio- of videogesprek.

 

Starten met Teams

Stap 1: registreren

Ga naar deze link en druk op gratis registeren

Voer je e-mailadres en wachtwoord in

Vul vervolgens je laatste gegevens in

 

 

Starten met Teams

stap 2: personen uitnodigen

Nadat je je hebt geregistreerd, kun je personen uit je omgeving toevoegen. Ga hiervoor naar je Teams (balk links) en druk linksonder op Lid worden van een team of een team maken. Hier kun je een koppeling met je collega’s delen, of kun je zelf collega’s toevoegen door e-mailadressen in te voeren.

 

Starten met Teams

Stap 3: chatten en bellen

Nadat je personen aan je Team hebt toegevoegd, kun je beginnen met chatten en (video)bellen. In de balk links zie je de tabbladen Chat en Oproepen. Ga naar Chat en druk vervolgens op een persoon die je hebt toegevoegd. In de chat kun je vervolgens chatten, maar ook bestanden, linkjes, foto’s en zelfs meme’s sturen. Handig hé? Wil je een persoon (video)bellen? Druk dan op de knop Oproepen en kies een persoon die je wilt bellen. Wanneer je de persoon in de lijst ziet verschijnen, kun je kiezen uit een audio- of videogesprek.

 

Daarnaast bieden wij de mogelijkheid om voor een periode van 6 maanden een gratis Teams-versie te gebruiken waarbij je naast de web-client Teams ook lokaal op je pc of laptop (als bureaublad-app) kunt gebruiken. Deze versie kun je na de proefperiode tegen een meerprijs eenvoudig upgraden naar een complete Office 365 of Microsoft 365 licentie. Uiteraard begeleiden wij je graag bij de aanvraag, inrichting en adoptie van deze Teams-versie. De bijbehorende werkzaamheden worden dan wel in rekening gebracht. 

Eerste Hulp Bij Thuiswerken

Wanneer je van de ene op de andere dag overstapt naar Teams, kan dat voor jouw medewerkers soms best lastig zijn. Daarom is het wel handig dat je ze van tevoren uitlegt waarom je overstapt, hoe Teams werkt en wat je er nou eigenlijk allemaal mee kunt. Ook de toepassingen van Teams moeten voor jouw medewerkers glashelder zijn. Heb je moeite met functionaliteiten in Teams? Neem dan gerust contact met ons op. Om je alvast een beetje op weg te helpen, hebben we hieronder enkele tips en tricks op een rijtje gezet.

Vervaag je achtergrond
Teams

Vervaag je achtergrond

Heb je wel wat behoefte aan privacy, en hoeven je collega’s niet te zien hoe jij je hele huis hebt ingericht? In Teams heb je een handige functie waarmee je je achtergrond kunt vervagen. Wanneer je in een videogesprek zit, druk je op de drie puntjes onder in de grijze balk, en zie je een heel aantal opties verschijnen. Druk vervolgens op de knop Mijn achtergrond vervagen, en je ziet je achtergrond vervagen. Handig toch?

 

Deel je scherm
Teams

Deel je scherm

Wil je een presentatie houden voor je collega’s terwijl je een online vergadering hebt? In Teams is het een fluitje van een cent om een PowerPointpresentatie aan je collega’s te laten zien. Wanneer je bezig bent met een videogesprek druk je onder in de grijze balk op het icoontje met het vierkantje met het pijltje naar boven. Wanneer je hierop drukt, krijg je een keuze uit welk scherm je wilt delen met je collega’s. Wanneer je een scherm hebt gekozen, zien de collega’s in het videogesprek direct jouw scherm in beeld verschijnen.

 

Werk samen aan bestanden
Teams

Werk samen aan bestanden

Werk je regelmatig aan bestanden die ook handig zijn voor je collega’s. Teams heeft een gedeelde omgeving waarin je samen met je collega’s kunt samenwerken in een Team. Ga hiervoor naar Bestanden en druk op Nieuw om een nieuw bestand te maken of op Uploaden om een bestaand bestand te uploaden. Op deze manier worden bestanden met heel je Team gedeeld en worden de wijzigingen van iedereen weergegeven zodra ze zijn gemaakt.

Teams

Vervaag je achtergrond

Heb je wel wat behoefte aan privacy, en hoeven je collega’s niet te zien hoe jij je hele huis hebt ingericht? In Teams heb je een handige functie waarmee je je achtergrond kunt vervagen. Wanneer je in een videogesprek zit, druk je op de drie puntjes onder in de grijze balk, en zie je een heel aantal opties verschijnen. Druk vervolgens op de knop Mijn achtergrond vervagen, en je ziet je achtergrond vervagen. Handig toch?

 

Teams

Deel je scherm

Wil je een presentatie houden voor je collega’s terwijl je een online vergadering hebt? In Teams is het een fluitje van een cent om een PowerPointpresentatie aan je collega’s te laten zien. Wanneer je bezig bent met een videogesprek druk je onder in de grijze balk op het icoontje met het vierkantje met het pijltje naar boven. Wanneer je hierop drukt, krijg je een keuze uit welk scherm je wilt delen met je collega’s. Wanneer je een scherm hebt gekozen, zien de collega’s in het videogesprek direct jouw scherm in beeld verschijnen.

 

Teams

Werk samen aan bestanden

Werk je regelmatig aan bestanden die ook handig zijn voor je collega’s. Teams heeft een gedeelde omgeving waarin je samen met je collega’s kunt samenwerken in een Team. Ga hiervoor naar Bestanden en druk op Nieuw om een nieuw bestand te maken of op Uploaden om een bestaand bestand te uploaden. Op deze manier worden bestanden met heel je Team gedeeld en worden de wijzigingen van iedereen weergegeven zodra ze zijn gemaakt.

Schakel meldingen in
Teams

Schakel meldingen in

Wil je graag op de hoogte blijven van de ontwikkelingen binnen je team? Met meldingen blijf je goed op de hoogte van wat er allemaal gebeurt binnen je teams. Je kunt gemakkelijk kiezen of je meldingen ontvangt, hoe je ze ontvangt en zelfs wanneer je ze binnen krijgt. Selecteer hiervoor je foto rechtsboven en druk op Instellingen > Meldingen. Hier kun je precies instellen welke meldingen je wilt ontvangen.

Voeg handige tabbladen toe
Teams

Voeg handige tabbladen toe

Wil je graag gemakkelijker en sneller toegang krijgen tot je apps? In Teams kun je een vlottere toegang creëren met aangepaste tabbladen. Klik hiervoor op het menu bovenaan in je chat of kanaal om meer tabbladen toe te voegen. Ze worden direct zichtbaar voor al je collega’s. Zo kun je teamleden gemakkelijk toegang geven voor bestanden, tools en websites die ze elke dag gebruiken.

 

Tag personen
Teams

Tag personen

Wil je graag een bericht op laten vallen? In Teams kun je dit gemakkelijk doen door personen te taggen. Typ hiervoor een bericht in een chat-of kanaalgesprek en typ daarna een @ gevolgd door de naam of het e-mailadres van de persoon. Op die manier ontvangt de persoon een melding in de activiteitsfeed over het bericht.

Teams

Schakel meldingen in

Wil je graag op de hoogte blijven van de ontwikkelingen binnen je team? Met meldingen blijf je goed op de hoogte van wat er allemaal gebeurt binnen je teams. Je kunt gemakkelijk kiezen of je meldingen ontvangt, hoe je ze ontvangt en zelfs wanneer je ze binnen krijgt. Selecteer hiervoor je foto rechtsboven en druk op Instellingen > Meldingen. Hier kun je precies instellen welke meldingen je wilt ontvangen.

Teams

Voeg handige tabbladen toe

Wil je graag gemakkelijker en sneller toegang krijgen tot je apps? In Teams kun je een vlottere toegang creëren met aangepaste tabbladen. Klik hiervoor op het menu bovenaan in je chat of kanaal om meer tabbladen toe te voegen. Ze worden direct zichtbaar voor al je collega’s. Zo kun je teamleden gemakkelijk toegang geven voor bestanden, tools en websites die ze elke dag gebruiken.

 

Teams

Tag personen

Wil je graag een bericht op laten vallen? In Teams kun je dit gemakkelijk doen door personen te taggen. Typ hiervoor een bericht in een chat-of kanaalgesprek en typ daarna een @ gevolgd door de naam of het e-mailadres van de persoon. Op die manier ontvangt de persoon een melding in de activiteitsfeed over het bericht.

Bestanden verplaatsen
Teams

Bestanden verplaatsen

Heb je een bestand in OneDrive staan dat je wilt delen met je Team? Ga hiervoor naar Teams, en druk op Bestanden. Hier zie je zowel je opslag op Teams als je Cloudopslag van OneDrive. Ga op het document staan dat je wilt delen, en druk op je rechtermuisknop Verplaatsen. Hier kun je bladeren in verschillende Teams en kanalen.

Vergader op afstand
Teams

Vergader op afstand

Heb je in jouw organisatie vaak vergaderingen waar je niet bij kunt zijn? Teams heeft hiervoor een oplossing bedacht. Zo kun je eenvoudig met je eigen Team een virtuele vergadering beleggen. Ga hiervoor naar Oproepen en kies de personen waar jij mee wilt vergaderen. Op die manier kun je toch op afstand vergaderen én bespaar je ook nog eens reistijd.

Voeg gasten toe
Teams

Werk je vaak samen met mensen buiten je organisatie? In Teams is het mogelijk om gasten toe te voegen. Het handige hieraan is dat deze gasten gemakkelijk toegang hebben tot informatie die voor hen van belang is. Daarnaast heeft een gast minder rechten, wat ervoor zorgt dat je zelf de controle in handen hebt.

Teams

Bestanden verplaatsen

Heb je een bestand in OneDrive staan dat je wilt delen met je Team? Ga hiervoor naar Teams, en druk op Bestanden. Hier zie je zowel je opslag op Teams als je Cloudopslag van OneDrive. Ga op het document staan dat je wilt delen, en druk op je rechtermuisknop Verplaatsen. Hier kun je bladeren in verschillende Teams en kanalen.

Teams

Vergader op afstand

Heb je in jouw organisatie vaak vergaderingen waar je niet bij kunt zijn? Teams heeft hiervoor een oplossing bedacht. Zo kun je eenvoudig met je eigen Team een virtuele vergadering beleggen. Ga hiervoor naar Oproepen en kies de personen waar jij mee wilt vergaderen. Op die manier kun je toch op afstand vergaderen én bespaar je ook nog eens reistijd.

Teams

Werk je vaak samen met mensen buiten je organisatie? In Teams is het mogelijk om gasten toe te voegen. Het handige hieraan is dat deze gasten gemakkelijk toegang hebben tot informatie die voor hen van belang is. Daarnaast heeft een gast minder rechten, wat ervoor zorgt dat je zelf de controle in handen hebt.

Houd Teams overzichtelijk
Teams

Houd Teams overzichtelijk

Heb je veel verschillende Teams waar je bij betrokken bent? Zorg er dan voor dat je de inrichting van Teams overzichtelijk maakt. Behoud het overzicht met behulp van naamconventies en zorg ervoor dat de Teams makkelijk te vinden zijn. Ook kun je ze gemakkelijk op alfabetische volgorde zetten of ze verslepen in een bepaalde volgorde.

Kies twee eigenaren per team
Teams

Kies twee eigenaren per team

Werk je veel samen in Teams? Zorg er dan voor dat je per Team twee eigenaren aanmaakt. Wanneer één van de eigenaren niet aanwezig is, of de organisatie verlaat, kan de andere eigenaar het overnemen. Op die manier ben je ervan verzekerd dat je de controle over het Team houdt.

Maak een team
Teams

Maak een team

Praat je vaker met collega’s over hetzelfde onderwerp of werk je met een groep mensen samen aan een aanvraag, opdracht of project? En wil je informatie met deze groep centraal delen, volgen en bewerken? Het is slim om dan een team aan te maken in Teams. Op die manier kun je effectiever communiceren en zal je sneller de informatie vinden die je nodig hebt.

Teams

Houd Teams overzichtelijk

Heb je veel verschillende Teams waar je bij betrokken bent? Zorg er dan voor dat je de inrichting van Teams overzichtelijk maakt. Behoud het overzicht met behulp van naamconventies en zorg ervoor dat de Teams makkelijk te vinden zijn. Ook kun je ze gemakkelijk op alfabetische volgorde zetten of ze verslepen in een bepaalde volgorde.

Teams

Kies twee eigenaren per team

Werk je veel samen in Teams? Zorg er dan voor dat je per Team twee eigenaren aanmaakt. Wanneer één van de eigenaren niet aanwezig is, of de organisatie verlaat, kan de andere eigenaar het overnemen. Op die manier ben je ervan verzekerd dat je de controle over het Team houdt.

Teams

Maak een team

Praat je vaker met collega’s over hetzelfde onderwerp of werk je met een groep mensen samen aan een aanvraag, opdracht of project? En wil je informatie met deze groep centraal delen, volgen en bewerken? Het is slim om dan een team aan te maken in Teams. Op die manier kun je effectiever communiceren en zal je sneller de informatie vinden die je nodig hebt.

x

JOBS 20

JOBS 20