checklist
veilig thuiswerken

Veilig thuiswerken houdt meer in dan je in eerste instantie zou denken. Het gaat namelijk niet alleen om een veilige pc of laptop in een veilige thuisnetwerkomgeving. Het gaat ook om een veilige verbinding met het bedrijfsnetwerk, een veilige digitale samenwerkomgeving voor de organisatie, veilige opslag en back-upmogelijkheden. Dergelijke zaken moeten in elk geval kloppen en gecontroleerd zijn. Bovendien moet je ervoor zorgen dat alle software up-to-date is en beveiligingsupdates tijdig worden uitgevoerd. En vergeet vooral niet om jouw thuiswerkers voortdurend bij te spijkeren over de online gevaren, zoals phishing, identiteitsfraude, malware en ransomware. Wanneer je de onderstaande checklist invult, heb je snel een idee van de digitale veiligheidsstatus van jouw organisatie. Je hoeft alleen maar op het duimpje van jouw keuze te klikken en de score (zelf) bij te houden.

#1.

 

Ik weet zeker dat alle thuiswerkers in mijn organisatie de firewall op hun device aan hebben staan en dat ze een actieve virusscanner hebben geïnstalleerd.

#2.

 

Ik steek mijn handen in het vuur voor de digitale veiligheid van de thuisnetwerken van mijn thuiswerkende medewerkers.

#3.

 

Ik maak gebruik van een vorm van multifactor authenticatie om thuiswerkers in te laten loggen bij ons bedrijfsnetwerk.

#4.

 

Bij de inrichting van ons digitaal samenwerkplatform hebben we optimaal rekening gehouden met veiligheidsaspecten.

#5.

 

Wanneer opgeslagen gegevens onverhoopt verloren gaan, kunnen we die vanuit een back-up direct terugzetten, zodat de bedrijfsvoering niet wordt verstoord.

#6.

 

Ik laat de thuiswerkplekken van mijn medewerkers op afstand monitoren, zodat ik meteen weet of er ongewenste activiteiten plaatsvinden.

#7.

 

De IT-omgeving van mijn organisatie wordt 24/7 gescand op onregelmatigheden, waardoor we direct actie kunnen nemen als dat nodig mocht zijn.

#8.

 

Updates van software en beveiligingsupdates worden automatisch uitgevoerd, of we geven onze thuiswerkers aan wanneer ze die moeten uitvoeren.

#9.

 

Onze thuiswerkers zijn op de hoogte van online bedreigingen, zoals phishing, identiteitsfraude, malware en ransomware. Ze weten welk protocol ze moeten volgen als ze daarmee worden geconfronteerd.

Heb je alle vragen met JA kunnen beantwoorden? Dan heb je er alles aan gedaan om veilig thuiswerken maximaal te faciliteren. Maar als je bij één of meer vragen NEE hebt moeten invullen (of twijfel voelde), raden we je dringend aan om daar iets aan te doen. Uiteraard helpen wij je graag om de digitale veiligheid in jouw organisatie naar het hoogst mogelijke niveau te tillen. Wanneer je het onderstaande contactformulier invult en verstuurt, nemen we zo snel mogelijk contact met je op.

      de Maand van Avantage

      Maandelijkse updates over security, productiviteit en thuiswerken