De koffie wordt voor je neergezet. Daar zit je dan, bij het bedrijf van je dromen. Het is zo ver, je hebt je sollicitatiegesprek. Tegenover je zit iemand die aandachtig gaat luisteren naar alles wat jij de komende drie kwartier vertelt. Wat je zoal kunt verwachten tijdens dit gesprek? Ik zet de 6 meest gestelde vragen voor je op een rijtje en geef je tips om goed door het gesprek heen te komen.

#1. ‘Wie ben je?’

Oké, je moet iets over jezelf vertellen. Wees enthousiast en vertel wie je bent, waar je vandaan komt en wat je in je vrije tijd leuk vindt om te doen. Natuurlijk kun je ook kort iets vertellen over je werkervaring, maar waarschijnlijk heeft je gesprekspartner jouw cv al doorgenomen. Vertel dus maar hoe jij jezelf ziet en probeer eigenschappen van jezelf te noemen die nodig zijn voor de baan die je op het oog hebt.

#2. ‘Waarom wil je bij ons bedrijf werken?’

Het is belangrijk dat je jezelf in het bedrijf van jouw keuze verdiept voordat je je sollicitatiegesprek hebt. Je moet op z’n minst de website redelijk grondig hebben bekeken. Ga ook op zoek naar raakvlakken tussen jou en het bedrijf. Gebruik je bijvoorbeeld producten die het bedrijf maakt? Heb je van familie, vrienden of kennissen iets over het bedrijf gehoord? Laat merken dat je moeite hebt gedaan om meer over het bedrijf te weten te komen. Dat wordt altijd gewaardeerd.

#3. ‘Wat zijn jouw sterke kanten?’

Noem je kernkwaliteiten en leg meteen uit hoe die in de functie waar jij voor gaat van pas komen. In een vacaturebeschrijving wordt vaak aangegeven welke eigenschappen op prijs worden gesteld. Daar kun je dus mooi bij aansluiten. Gebruik vooral duidelijke voorbeelden om je antwoord te versterken. Daarbij kun je teruggrijpen op ervaringen bij je vorige werkgever of uit je stageperiodes.

#4. ‘Wat zijn jouw mindere kanten?’

Yep. Net als elk ander mens heb jij ook minder sterke kanten. Zeggen dat je die niet hebt, is ongeloofwaardig. De antwoorden ‘Ik ben te perfectionistisch’, ‘Ik werk te hard’ of ‘Ik ben vaak te betrokken’, kennen ze bij de HR-afdeling intussen wel. Daarmee ga je niet scoren. Geef gewoon toe dat je een paar minder sterke trekjes hebt en vertaal dat naar iets positiefs, maar blijf wel realistisch. En noem zeker geen punten die een belemmering vormen voor het uitvoeren van de functie waarop je solliciteert.

#5. ‘Waarom moeten we juist jou aannemen voor deze baan?’

Dit is jouw kans om te vertellen over jouw unieke kwaliteiten. Leg uit wat jouw toegevoegde waarde is voor het bedrijf. Werp je schroom af en gooi al je charmes in de strijd! Laat zien en horen hoe enthousiast je bent. Overtuig de persoon die tegenover je zit dat jij voor deze functie simpelweg de meest geschikte persoon op deze aardbol bent. Als je dat niet kunt, zoek je maar mooi een andere baan.

#6. 'Heb jij nog vragen?'

JA! Die heb je zeker. Toon interesse in het bedrijf en de bedrijfsactiviteiten. Stel slimme vragen. Zoals: ‘Hoe is deze vacature ontstaan?’. Of: ‘Welke zaken moeten als eerste worden opgepakt in deze functie?’. Ook sterk: ‘Wat zijn de belangrijkste doelstellingen voor het komende jaar?’. En: ‘Wat is in dit bedrijf de definitie van succes?’ geeft je alle tools in handen om je carrière meteen een dikke boost te geven. Doe er je voordeel mee!

Werken Bij Avantage

meer weten?

088 235 1 235

    de Maand van Avantage

    Maandelijkse updates over slim(mer) werken, cybersecurity en de cloud