kijk ‘m terug:
toekomsttafel #4
cybersecurity voor woningcorporaties

toekomsttafel-4

Cybersecurity is ‘hot’. Bijna dagelijks lezen we in de media over datalekken en gekraakte accounts die misbruikt worden voor factuurfraude of andere criminele activiteiten. Slechts één technische onvolkomenheid of menselijke onachtzaamheid is voldoende om door een cyberaanval getroffen te worden. En wanneer dat gebeurt, is de financiële schade – naast de reputatieschade – nauwelijks te overzien. Door de veelheid aan privacygevoelige gegevens die in de organisatie omgaan zijn woningcorporaties zeker geen ondenkbaar doelwit.

Op 24 juni vond de vierde editie van onze Toekomsttafel, speciaal voor woningcorporaties, plaats. Deze editie bleek uiterst waardevol voor directieleden en bestuurders van woningcorporaties, die digitale weerbaarheid op de directieagenda hebben staan of daarop willen zetten.

Wat kun je zelf doen?

“Je kunt het hackers zelf al een stuk moeilijker maken door bijvoorbeeld phishing te herkennen, maar ook door op te letten met welk (openbaar) wifi netwerk je verbindt. Het begint natuurlijk allemaal bij een sterk wachtwoord”.

Help jouw organisatie (en jezelf) door je beter te wapenen tegen cybercriminaliteit en schrijf je in voor onze maandelijkse tips van cybersecurity-expert Martijn Scheffel. Hieronder vind je al een aantal tips die je meteen kunt gebruiken.

Phishing

Met phishing proberen cybercriminelen via een e-mail toegang te krijgen tot vertrouwelijke gegevens, zoals de codes van je bankrekening of je inloggegevens voor mobiel bankieren. Daarmee kunnen ze uit jouw naam geld overmaken naar hun eigen rekening. Ogenschijnlijk is de e-mail door een betrouwbare partij (zoals jouw bank, de Belastingdienst of het CJIB) gestuurd, maar in werkelijkheid is dat dus niet het geval.

Hacker-bro

Veilig (openbaar) wifi

Internet moet het altijd doen. Daarom barst het in binnen- en buitenland van de gratis openbare netwerken. Die zijn alleen niet altijd even veilig. Anderen die hetzelfde netwerk gebruiken, kunnen meekijken met jouw onbeveiligde dataverkeer. Dat kan tot vervelende situaties leiden, waarbij de door hackers aangebrachte bedrijfs- of persoonlijke schade onvoorstelbaar groot kan zijn. Daar moet je dus goed mee uitkijken!

Internet Day-bro

Sterke wachtwoorden

Online beveiliging is absoluut noodzakelijk om cruciale bedrijfsgegevens en privacygevoelige persoonlijke gegevens te beschermen. Een deel van die beveiliging bestaat uit een wachtwoord (of wachtwoorden) om toegang tot online diensten te krijgen. Het is dus belangrijk om sterke wachtwoorden te kiezen, die niet eenvoudig gekraakt kunnen worden. Ons voornaamste advies? Maak het hackers moeilijk en jezelf makkelijk.

My password-bro (1)

Een veilige werkplek

Een veilige werkplek is meer dan een veilige pc, laptop, tablet of smartphone met een veilige internetverbinding. Je hebt ook te maken met de manier waarop cybersecurity in de bedrijfsprocessen is geïntegreerd. Daarnaast hangt veel af van jouw bewustzijn van de digitale gevaren. Alleen blijkt dat in de praktijk vaak minder hoog te zijn dan eigenlijk nodig is om te onderkennen welke gevaren er op de loer liggen. Werk aan de winkel!

Private data-bro (1)

Bekijk de hele sessie!

    Wij zijn Avantage

    SINDS 1990

    800+ KLANTEN

    202 COLLEGA’S

    ROTTERDAM, ALMERE
    EN ALPHEN A/D RIJN

    FINANCIEEL
    GEZOND

    ISO 9001
    ISO 27001
    NEN 7510

      de Maand van Avantage

      Maandelijkse updates over slim(mer) werken, cybersecurity en de cloud