Wil je meer weten over thuiswerken?
Contact Wesley

De laatste tijd vliegen de nieuwsberichten over het covid-19-virus je als zwermen horzels om de oren. Ook Nederland heeft te maken met een ware coronagolf. Het virus verspreid zich als een grote olievlek over steeds meer landen. Als gevolg daarvan werken veel mensen thuis, om verdere verspreiding van het virus te voorkomen. Want stel je voor dat je door collega’s wordt besmet of hen besmet… 

Voor kantoorwerkers is thuiswerken een uitstekend alternatief. Microsoft Teams is uitermate geschikt om je daarbij te ondersteunen. Zo biedt Teams een heleboel handige mogelijkheden om op een efficiënte manier met je collega’s te (blijven) communiceren. En weet je wat helemaal ideaal is? Microsoft biedt de thuiswerksoftware op dit moment tijdelijk gratis aan, zodat organisaties hun medewerkers gewoon thuis kunnen laten werken.

#1. Bestanden delen

Als eerste kun je met Teams gemakkelijk je documenten delen met collega’s. Teams is onderverdeeld in verschillende kanalen. Elk kanaal is gewijd aan een bepaald onderwerp, project of afdeling, waaronder je jouw bestanden kunt opslaan. Daarmee wordt het een fluitje van een cent om je documenten te delen en te verspreiden. Het is dus erg eenvoudig om vanaf de keukentafel samen te werken aan bestanden. Daarbij is Teams helemaal geïntegreerd in Office 365, waardoor je gewoon met je vertrouwde applicaties als Word, PowerPoint en Excel kunt werken. Waar het uiteindelijk om gaat, is dat je bestanden snel kunt delen, zonder ze eindeloos heen en weer te hoeven mailen. ‘Niet mailen maar delen’ is inmiddels het nieuwe motto van medewerkers van Versa Welzijn. Benieuwd hoe we dit verandertraject bij Versa Welzijn hebben aangepakt? Lees het klantverhaal waarin we je vertellen hoe Versa Welzijn overstapte naar de moderne werkplek.

#2. Efficiënt chatten

Wanneer je thuis aan het werk bent, heb je geen collega’s om je heen waar je direct mee kunt communiceren. Natuurlijk wil je toch contact houden met de collega’s met wie je dagelijks samenwerkt. Teams heeft daarvoor een slimme tool in huis. Via Teams kun je namelijk live chatten. Het voordeel van die manier van communiceren is dat je jouw collega’s onmiddellijk kunt bereiken. Bovendien kun je net als in WhatsApp tijdens het chatten bestanden met elkaar delen. Zo blijf je efficiënt in contact met je collega’s en kun je alle teamleden op de hoogte houden van informatie die voor jouw team van belang is.

#3. Videobellen en -vergaderen

Wil je elkaar ook kunnen zien? Non-verbale communicatie is nu eenmaal bijzonder waardevol. Ook dat is geen enkel probleem. In Teams kun je eenvoudig met collega’s uit je hele organisatie (video)bellen. Zo heb je nét wat meer interactie met je collega’s en kun je nét wat effectiever met elkaar communiceren. Daarbij voorkom je met (video)bellen ook nog eens dat je je als thuiswerker geïsoleerd gaat voelen. Zo is bewezen dat videobellen en -vergaderen bij mensen het gevoel van aanwezigheid aanzienlijk verhoogt. Ook voelen mensen zich meer bij de organisatie betrokken wanneer ze af en toe videobellen en dat bevordert ook nog eens het emotionele welzijn. Allemaal zaken die het stukken prettiger maken om vanuit huis te werken.

In petto

Teams biedt dus diverse aantrekkelijke communicatiemogelijkheden waardoor je met een gerust gevoel thuis kunt werken. We hebben een speciale Eerste Hulp Bij Thuiswerken pagina ingericht met tips, tricks en een handleiding hoe je direct gratis kunt starten met Microsoft Teams. Die vind je hier.

Ben je benieuwd naar wat Microsoft Teams nog meer voor je in petto heeft en hoe je altijd en overal (bijvoorbeeld vanuit huis) kunt samenwerken? Download dan ons redpaper Overal Samenwerken.

Download het redpaper Veilig Thuiswerken

Veilig thuiswerken is onlosmakelijk verbonden met veiligheidsbewustzijn, zowel van directie en management als van thuiswerkers. De ideale situatie is dat iedereen zich bewust is van de digitale gevaren, maar de praktijk wijst helaas vaak anders uit.

En thuiswerkers kunnen (in het beste geval) nog zo goed bezig zijn; wanneer de IT-omgeving waarop thuiswerkers inloggen niet voldoende beschermd is, zijn de rapen gaar. In ons redpaper gaan we daar dieper op in en vertellen we wat je zelf kunt doen (en wat wij voor jou kunnen betekenen).


    Wesley Vitters

    ‘‘Don't just inspire… Inspire to make a difference!’’