Met schoolgaande kinderen heb je verschillende keren per jaar te maken met schoolvakanties. Dat betekent vaak vakantiestress voor een groot deel van werkend Nederland. Want voordat je met je schoolgaande kinderen op vakantie gaat, moet je nog wat deadlines op je werk halen. Je wilt je collega’s niet opzadelen met jouw sores. En als er toch iets overgedragen moet worden, wil je dat goed voorbereiden. Tegelijk is je gezin al druk bezig met het inpakken van de koffers. Het is even schipperen tussen twee werelden en dat vraagt om enige flexibiliteit.

Uit een onderzoek door Nationale Nederlanden blijkt dat werk tijdens de vakantievoorbereidingen voor veel spanning zorgt. Een op de vijf Nederlanders ervaart stress bij het overdragen en achterlaten van het werk. Van alle werkende Nederlanders onder de 65 jaar neemt ruim 40 procent zelfs werk mee op vakantie. De partners vinden dat bepaald niet prettig. Slechts 3 procent geeft in het onderzoek aan het niet erg te vinden wanneer de wederhelft op vakantie aan het werk is.

Duidelijke afspraken

Toch kan het nodig zijn dat je tijdens je vakantie voor je werk bereikbaar bent of zelfs actief betrokken bent bij lopende projecten. Sommige mensen vinden dat je dan maar beter helemaal niet op vakantie kunt gaan, maar daar denkt je gezin vast anders over. Mijn gezin in elk geval wel. Ik ontkom er alleen niet aan om een aantal zaken zelf in de gaten te houden. Daarom heb ik zowel met mijn collega’s als met mijn gezin een paar duidelijke afspraken gemaakt. Daardoor weten ze op kantoor wanneer ik wel of niet aanspreekbaar ben. Dat gaat niet ten koste van het vakantiegevoel bij mijn gezin.

'De batterij opladen. Iedereen snapt wat je bedoelt.'

Hoe ik het doe? Vrij simpel. Allereerst probeer ik de externe communicatie tot een minimum te beperken. Een automatische ‘out of office’ reply tijdens je afwezigheid is alvast een goed begin. Hoe je dat in Outlook instelt, lees je hier. Maak er een beetje originele boodschap van, waarin je aangeeft dat je de batterij aan het opladen bent en iedereen snapt wat je bedoelt. Maak ook een soortgelijke boodschap voor je voicemail en je voorkomt 95 procent van ongewenste vakantieverstoringen. De resterende 5 procent komt vrijwel nooit van buitenaf, maar van collega’s. Ook geen probleem.

Tijd voor vakantie

Ik laat m’n directe collega’s weten dat ik ’s ochtends tussen 08.00 en 08.30 mailtjes beantwoord en telefonisch bereikbaar ben. De rest van de dag gaat de laptop dicht en de zakelijke telefoon uit. Alle tijd voor mijn gezin en voor dingen die bij vakantie horen. Lekker de boel de boel laten, geen stress, geen gedoe. Voor iedereen herkenbaar en voor iedereen hanteerbaar. Ik doe dat nu al een paar jaar op die manier en het komt nog maar zelden voor dat ik na de ochtendcheck echt iets hoef te doen. Dat geeft rust. En dat is precies wat we nodig hebben op ons vakantieplekje.

Veilig internetten

Oh, zeker niet onbelangrijk! Als jij de komende weken ook ergens op vakantie bent, denk je er dan wel aan om openbaar WiFi veilig te gebruiken? Lees voor de zekerheid nog even onze 6 slimme tips. Daarmee kun je een hoop onnodige problemen voorkomen. Fijne vakantie!!!

Jasper Glaser

"Zonder bal kun je niet scoren."

x

JOBS 20

JOBS 20