Wil je meer weten over de mogelijkheden van Power BI?
Contact Frits

Wat is Microsoft Power BI nou precies? Microsoft Power BI is een ideaal Business Intelligence instrument om bedrijfsgegevens uit verschillende bronnen te verzamelen. Die worden vervolgens gebundeld in een rapportage. Daarna wordt die rapportage ook nog eens gevisualiseerd in een overzichtelijk dashboard dat je op je pc, laptop, tablet of smartphone kunt bekijken. Zo heb je op elk moment van de dag met één blik toegang tot actuele informatie over de KPI’s in jouw bedrijf. Hieronder zet ik de 7 voordelen van Power BI voor jou op een (verticaal) rijtje.

#1. Intuïtief hulpmiddel om besluiten te nemen

Microsoft Power BI is een indrukwekkend intuïtief hulpmiddel waarmee je data uit alle mogelijke gegevensbronnen kunt analyseren en visualiseren. In een enkele oogopslag zie je meteen hoe de zaken ervoor staan. Daardoor kun je toekomstgerichte besluiten een stuk eenvoudiger nemen. Je hoeft niet meer alleen te vertrouwen op je onderbuikgevoel. Met Power BI kun je effectief besluiten nemen op basis van keiharde (en betrouwbare) cijfers.

#2. Gebruik(er)svriendelijk

Met Power BI analyseer je in een handomdraai data uit welke gegevensbronnen dan ook. Daarnaast is het heel eenvoudig om die snel en duidelijk te presenteren. Een paar minuten nadat de data is verzameld (en een paar klikken verder), kun je al een rapport of dashboard klaar hebben. Je hoeft geen experts in huis te halen om je data inzichtelijk te maken. Op het moment dat je Power BI in Microsoft 365 hebt ingericht, kun je er zelf gemakkelijk mee uit de voeten en kun je weloverwogen beslissingen nemen.

#3. In de cloud, lokaal of hybride

Ben je nog niet volledig naar de cloud overgestapt? Geen probleem! Power BI biedt ook lokale en hybride oplossingen. In het laatste geval staat een deel van je data lokaal en een deel in bijvoorbeeld Azure. Of al je data staat lokaal en Power BI komt uit de cloud. Of andersom. Werkelijk alles is mogelijk. Hierdoor heeft Microsoft Power BI legio mogelijkheden, waar je data ook staat en hoe diep die ook in sommige systemen verborgen is.

#4. Delen van rapporten en dashboards

Vanuit Microsoft Power BI kun je rapporten en dashboards simpel delen met anderen. Dat kunnen collega’s in je eigen organisatie zijn, maar ook belanghebbenden buiten de organisatie. Denk aan klanten, leveranciers of stakeholders. Je bepaalt natuurlijk zelf met wie je jouw informatie deelt. Op die manier houd je de controle over de verschillende dashboards en kun je slimme inzichten gemakkelijk delen.

#5. Vervanging voor dure licenties

Microsoft Power BI geeft organisaties ook de mogelijkheid om de licentiekosten flink te verlagen. Zo kun je stevig besparen op andere bedrijfssystemen, zoals financiële- en ERP-systemen. Dat is natuurlijk mooi meegenomen. Eigenlijk ben je een dief van je eigen portemonnee als je daar geen gebruik van maakt.

#6. Power BI overal toegankelijk

Wanneer je in Power BI een rapport of dashboard hebt gemaakt kun je er overal en altijd bij. Dat is een niet te onderschatten voordeel. De webapp werkt perfect voor het tonen en bewerken van rapporten vanaf de desktop. De iOS-en Android-apps maken het mogelijk om die ook onderweg te gebruiken. Veel handiger kan het haast niet.

#7. Microsoft Power BI en de rest

Power BI is ontwikkeld door Microsoft en werkt naadloos samen met alle overige Microsoft-producten, zoals SharePoint. Bovendien werkt Power BI samen met meer dan 50 populaire zakelijke apps, zoals Dynamics 365, en databases; compleet met direct bruikbare dashboards. Het zou heel jammer zijn als je daar geen gebruik van zou maken. Dat is ondernemen op z’n best!

'Je kunt Power BI op heel veel manieren slim inzetten voor jouw organisatie…'

Veel organisaties hebben behoefte aan een totaaloverzicht op financieel gebied. Geen ‘loslopende’ Excels, maar actuele en direct inzichtelijke data waarop meteen gestuurd kan worden. Wil jij dat ook? Laat ons dan een financieel dashboard op maat voor jouw organisatie maken. Vaak terugkerende elementen zijn dan de omzet, de kosten, de marge(s) en de resultaten over een bepaalde periode. Je kunt ook meteen zien of jouw organisatie in de pas loopt met de gestelde budgetdoelen én waar de mogelijke risico’s zitten.

 

In de praktijk kan elk dashboard een andere vormgeving krijgen. Per slot van rekening creëren we de dashboards op basis van de specifieke behoefte van een organisatie. Wel adviseren we om altijd met een landingspagina te starten waarop de belangrijkste inzichten direct getoond worden. Vanuit die landingspagina kun je eenvoudig navigeren naar specifieke pagina’s die je op dat moment nodig hebt.

Zo kun je bijvoorbeeld doorklikken naar het dashboard over de omzet. Daar zie je dan een totaaloverzicht van alles wat daarmee te maken heeft. Denk aan een opsplitsing per product, per regio of per klant. Je kunt ook verder de diepte ingaan en filteren op data zodat het dashboard zich vormt naar de informatie die jij wilt hebben.

Einde discussie

Power BI is het ideale instrument om totaaloverzichten van belangrijke data binnen jouw organisatie te creëren. De visuele dashboards tonen jou grafieken, filters en AI-gedreven inzichten op basis van in jouw organisatie aanwezige data. Zo worden discussies over cijfers verleden tijd  omdat alle betrokkenen over een 24/7 up-to-date informatiebron met exacte data beschikken. Daar kun je met vertrouwen verder op bouwen.

Vrijblijvend sparren over data & analytics? 

    Frits Ordelman

    "Klanten betalen alleen voor iets dat waarde voor ze heeft."

      de Maand van Avantage

      Maandelijkse updates over slim(mer) werken, cybersecurity en de cloud