Ik krijg regelmatig de vraag waarom Avantage WordPress als Content Management Systeem adviseert. Dat is helemaal geen rare vraag. Er zijn namelijk veel goede CMS-en. Als je daar onderzoek naar doet, zul je merken dat elke webbouwer en elk internetbureau een eigen voorkeur heeft. Toch moet je een paar dingen scherp in de gaten houden.

 

Zo is het echt belangrijk dat het gekozen CMS vrij beschikbaar is. Het moet ook goed worden doorontwikkeld, eenvoudig uitgebreid kunnen worden en ook nog gebruiks- én gebruikersvriendelijk zijn. Het zou zomaar kunnen dat er dan een aantal CMS-en afvallen. Maar dat geldt niet voor WordPress. Wij kiezen daar bij het bouwen van nieuwe websites standaard voor. Waarom? Let op!

Open source

WordPress mag door iedereen gebruikt worden en iedereen heeft een eigen beveiligde omgeving. Daarbij wordt het CMS voortdurend verder ontwikkeld en aangepast aan de wensen van gebruikers. Dat leidt regelmatig tot nieuwe en handige features waarvan je direct na het updaten gebruik kunt maken. WordPress blijft bij de tijd.

Community

De WordPress community is enorm groot en de samenwerking met gebruikers is zonder meer indrukwekkend. Er is uitstekende documentatie beschikbaar die elk jaar wordt geoptimaliseerd. Er wordt continu hard gewerkt om het CMS nog beter te maken. Dat wordt wereldwijd gedaan door ontwikkelaars die dit in hun vrije tijd doen, gratis, omdat ze van WordPress houden. Die werkwijze is erg handig wanneer er een potentieel beveiligingslek wordt ontdekt. In dat geval is er binnen enkele uren een nieuwe versie beschikbaar die het lek vaak van tevoren al dicht. Aan versie 3.8 hebben maar liefst 188 developers gewerkt! Op het moment dat ik dit schrijf (21 juni 2019) is 5.2.1. de nieuwste versie. WordPress staat nooit stil.

Gebruik(er)svriendelijk

De userinterface van WordPress wordt al vanaf het begin geprezen. Die is dan ook heel eenvoudig van opzet; informatie kan altijd simpel worden bijgewerkt. Over de hele wereld draaien er ongeveer 80 miljoen websites op dit CMS. Je kunt je voorstellen dat – ook door dit intensieve gebruik – de beheeromgeving optimaal is ingericht voor beheerders van websites.

Testing

Omdat zoveel websites WordPress gebruiken, betekent dit ook dat veel bezoekers websites met dit CMS bezoeken. Bugs en andere problemen worden hierdoor snel gevonden en vervolgens door de community opgelost. In feite zijn alle gebruikers en bezoekers één grote groep testers, die elkaar helpen om het systeem up-to-date te houden.

Schaalbaar

WordPress is superschaalbaar en flexibel. Je kunt extra talen makkelijk koppelen en het is zelfs mogelijk om verschillende websites binnen één WordPress omgeving via Multisite te laten draaien. Die opbouw hebben we al meerdere malen voor klanten toegepast. Ideaal om de beheerkosten laag te houden; je hebt namelijk maar één CMS om te beheren. Het ontwikkelen van maatwerk is ook heel eenvoudig. Het voordeel daarvan is dat toekomstige WordPress-updates probleemloos kunnen worden uitgevoerd.

Google loves WordPress

Websites die WordPress als CMS gebruiken, worden altijd vlot en goed geïndexeerd door Google. Dat komt door de eenvoud waarmee je goede paginatitels en URL’s voor pagina’s kunt aangeven en ook door de technische opbouw van de code. Het is allemaal compact, netjes en het gaat vooral ook snel. De code is zodanig ingericht dat het indexeren door Google zonder weerstand verloopt. Je wordt dus extra snel op internet gevonden.

Daarom!

Heb ik je met de bovenstaande argumenten nog niet overtuigd van het voordeel en gemak van dit CMS? Dan kom ik je met plezier persoonlijk toelichten waarom ‘wij van Avantage’ er fan van zijn. Het is echt een fantastisch systeem en je hoeft als gebruiker geen whizzkid te zijn om er slim mee om te gaan. Als dat niet helpt, weet ik het ook niet meer. Waarom WordPress? Daarom WordPress!

John Loef

Om je evenwicht te bewaren, moet je in beweging blijven.