Met het einde van de wintermaanden in zicht, is het hoog tijd voor de voorjaarsschoonmaak. Daarbij maak je alle kamers in je woning stuk voor stuk grondig schoon. Wel zo fris om de lente mee in te gaan. Maar terwijl je alles aan het boenen bent, schiet je laptop er misschien wel bij in.  De harde schijf raakt voller en voller, waardoor je laptop alleen maar langzamer wordt. Nu wordt niemand blij van een trage computer. Daarom geef ik jou 5 tips om jouw laptop eens goed schoon te maken.

#1. De gang: downloads

Je begint natuurlijk in de gang, waardoor alles binnenkomt en z’n plekje vindt. Op je laptop is dat de downloadmap. Elke bijlage die je via de mail opent en elke van internet gedownloade afbeelding komt in die map. Onwijs veel opslag, waar je sinds de download vast niet meer naar om hebt gekeken. Best handig om die een keer op te schonen. Vergeet niet om daarna de prullenbak te legen. Pas dan verwijder je de bestanden echt van je harde schijf.

#2. De woonkamer: Outlook

Thuis ontvang je bezoek in de woonkamer, online komt veel via de mail. Na een jaar vol berichten en afspraken puilt de mailbox uit. Dus ga je onnodige e-mails verwijderen en belangrijke mails ordenen, waardoor ze beter vindbaar zijn. Outlook helpt je om e-mails van een bepaalde afzender uit je inbox te verwijderen. Verder kun je e-mails archiveren door ze naar de map Archief te verplaatsen. Organisaties met extreem grote postvakken kunnen het online archief van Office 365 gebruiken. Dan worden oude e-mails niet verwijderd, maar zijn ze ook niet vindbaar bij zoekopdrachten in je Postvak IN.

#3. De zolder: incidenteel gebruik

Bij de grote schoonmaak stuit iedereen standaard op hetzelfde probleem. Spullen die je (haast) nooit gebruikt, maar wel in de weg liggen. Boekenstapels, oude (baby)kleding, dvd’s en dat soort dingen. In IT-termen kun je bijvoorbeeld denken aan vakantiefoto’s, pdf-handleidingen en Sinterklaasgedichten. Absoluut leuk om te bewaren, maar je gebruikt ze niet dagelijks. Zet die bestanden gewoon in de cloud of op een externe harde schijf en maak zo ruimte vrij.

#4. De slaapkamer: onnodige opslag

In je slaapkamer vind je vast dingen die naar de zolder kunnen. Soms kun je dingen zelfs maar beter gewoon wegdoen. Denk op je laptop aan oude Windows-versies die automatisch worden opgeslagen. Daarmee kun je altijd terug naar een vorige versie wanneer dat nodig is. Alleen nemen al die versies enorm veel ruimte in beslag. Wil je ze echt allemaal bewaren? En als je dan toch bezig bent: wat dacht je van internetgegevens die worden opgeslagen? Je zoekgeschiedenis en gebruikte wachtwoorden kun je in je browser wissen met Ctrl + Shift + Del. Let wel goed op wat je gaat verwijderen, want weg is weg.

#5. Het sanitair: letterlijk schoonmaken

Niemand wil het doen, maar het moet wel gebeuren. Het toilet en de badkamer schoonmaken. In dit geval gaat het om je werkplek. Vingerafdrukken op het beeldscherm, kruimels in het toetsenbord. Stof op de printer, vetvlekken op je bureau. Daarvoor koop je goede schoonmaakartikelen, zoals de juiste reinigingsdoekjes en sprays. Bedenk ook dat elk apparaat een eigen manier van schoonmaken nodig heeft. Voor je beeldscherm gebruik je liefst een microvezeldoek, terwijl je voor de randen van je toetsenbord het beste een in alcohol gedrenkt wattenstaafje kunt gebruiken. Haal je voor je begint even de stekker uit het stopcontact? Wel zo veilig!

Tot slot…

Een laatste tip die ik je wil meegeven, is: maak een back-up! Nu je kritisch naar de inhoud van je laptop hebt gekeken, wil je de overgebleven bestanden natuurlijk niet kwijt. Maak dus een kopie van alle bestanden, zodat je die nog hebt wanneer je laptop onverhoopt crasht. Je kunt maar beter het zekere voor het onzekere nemen en regelmatig back-uppen is helemaal een goed idee.

Heb jij meer tips voor de grote schoonmaak van IT-apparaten?
Ik hoor ze graag!

Wesley Vitters

‘‘Don't just inspire… Inspire to make a difference!’’

    de Maand van Avantage

    Maandelijkse updates over security, productiviteit en thuiswerken