Meer weten over een veilig WiFi-netwerk?
Contact Dennis

Thuiswerken is voor de een een ware marteling; voor de ander een gemak. Waar de een op z’n zolderkamertje in alle rust z’n werk kan doen, heeft de ander moeite om de kinderen tijdens een online vergadering rustig te houden. Toch doen we het al een tijdje en is het ook zeker een blijvertje.

Dat betekent dus ook dat we blijven zoeken naar (nog) slimmere en vooral veilige manieren om thuis te werken. Een veilige internetverbinding vormt daarvoor de basis. Want hoe veilig je hele IT-omgeving ook kan zijn, met een onveilige verbinding ben je nergens. Daarom leg ik je graag uit wat een veilige internetverbinding is en hoe die veilig blijft.

Aflevering 2
Hacks voorkomen, digitale kroonjuwelen beveiligen
en security verhogen; hoe dan?

In deze aflevering van onze podcastserie ‘Hack van de dam’ praat salesmanager Jasper Glaser met collega en securityspecialist Martijn Scheffel aan de hand van praktische voorbeelden over de noodzaak van structuur in digitale beveiligingsmaatregelen om het cybercriminelen zo lastig mogelijk te maken. De factor ‘mens’ speelt daarin een vooraanstaande rol.

#1. Beveiligde verbinding

Een draadloos netwerk dat niet beveiligd is, vraagt om problemen. Een eenvoudige manier om ellende te voorkomen, is je netwerk simpelweg beveiligen. Dat kun je het beste doen met WPA2-beveiliging. Deze encryptietechniek geeft je veilig toegang tot het netwerk en zorgt ervoor dat je gegevens beter beschermd worden. Die worden op deze manier versleuteld en zijn daardoor moeilijker te onderscheppen door cybercriminelen. Je hebt overigens niet alleen een veilige verbinding, maar ook een sterk wachtwoord nodig. Maak het jezelf, en vooral digitale criminelen, niet te makkelijk. Lees gerust onze 6 slimme tips voor een sterk wachtwoord.

#2. Router updaten

Naast een beveiligde verbinding speelt je router ook een grote rol in ‘cybersecurity’. Fabrikanten van routers werken voortdurend aan nieuwe software voor routers. Zo repareren ze lekken en voegen ze nieuwe functies aan de software toe. Het is dus raadzaam om regelmatig, minstens één keer per jaar, te kijken of er nieuwe updates beschikbaar zijn. Je kunt ook instellen dat je router automatisch wordt geüpdatet wanneer er nieuwe updates beschikbaar zijn. Zo ben je verzekerd van een veilige router. En als je toch bezig bent, update dan ook meteen andere apparaten die toegang hebben tot jouw wifi-netwerk. Denk aan je pc, tablet, smartphone, tv en andere ‘smart devices’. Zo zorg je ervoor dat jouw IT-omgeving thuis veilig blijft. Dat is natuurlijk wel zo prettig.

#3. VPN-verbinding

Als organisatie wil je vanzelfsprekend dat alle collega’s een veilige verbinding met het bedrijfsnetwerk kunnen maken. Een VPN-verbinding zorgt daarvoor. Verbinding via een ‘Virtual Private Network’ geeft medewerkers beveiligd én anoniem toegang tot het netwerk van jouw organisatie. Daarmee maak je de internetverbinding stukken veiliger. Je kunt een VPN goed vergelijken met een firewall. Zoals een firewall gegevens op jouw computer beschermt, doet een VPN dat met gegevens online. In de praktijk merk je er niets van, maar het maakt je internetverkeer flink veiliger.

Advies

Heb je behoefte aan advies over veilige wifi en VPN-verbindingen? Dat geven we natuurlijk graag. Kijk gerust op deze pagina voor de mogelijkheden die wij voor jou in petto hebben.

Download ons redpaper
‘Zo’n hack; dat zal mij toch niet gebeuren?’
en geef concreet vorm en inhoud aan cybersecurity in jouw organisatie

    Dennis de Jong

    "Logica brengt je van A naar B. Verbeelding brengt je overal."

      de Maand van Avantage

      Maandelijkse updates over slim(mer) werken, cybersecurity en de cloud