Wil je meer weten over een veilig WiFi-netwerk?
Contact Dennis

WiFi lijkt tegenwoordig belangrijker te zijn dan eten en drinken. In een restaurant wordt regelmatig eerder naar de netwerksleutel gevraagd dan naar de menukaart. En buiten de (thuis)werkplek moet internet het ook gewoon altijd doen. Zowel in Nederland als in het buitenland barst het van de gratis openbare netwerken. Die zijn alleen niet altijd even veilig. Anderen die hetzelfde netwerk gebruiken, kunnen meekijken met al jouw onversleutelde dataverkeer. Dat kan tot vervelende situaties leiden, waarbij de door hackers aangebrachte bedrijfs- of persoonlijke schade onvoorstelbaar groot kan zijn. Daarom geef ik graag zes praktische tips waarmee je onnodige problemen kunt voorkomen.

#1. Zet de optie ‘delen van bestanden en printers’ uit.

Het delen van bestanden en printers is reuze handig voor gebruik in het eigen vertrouwde draadloze bedrijfs- of thuisnetwerk. Maar zorg er hoe dan ook voor dat die optie is uitgeschakeld voordat je gebruik gaat maken van een openbaar netwerk. Wanneer je ‘delen’ aan laat staan, is het voor cyberdieven makkelijker om in te breken op jouw laptop.

#2. Maak niet automatisch verbinding met WiFi hotspots.

Bij de instellingen van je tablet of smartphone kun je jouw device automatisch verbinding laten maken met beschikbare WiFi-hotspots. Zorg ervoor dat deze optie standaard ‘uit’ staat. Controleer of dat nog steeds het geval is voordat je daadwerkelijk gebruik gaat maken van een openbaar netwerk.

#3. Maak gebruik van betrouwbare antivirus software.

Of je nu met een laptop, tablet of smartphone in de weer bent; gebruik altijd een up-to-date virusscanner. In beginsel maakt het weinig uit of het een betaalde of gratis versie is. Zorg er in elk geval voor dat je een betrouwbare virusscanner hebt geïnstalleerd die de meest recente updates verwerkt.

Aflevering 2
Hacks voorkomen, digitale kroonjuwelen beveiligen
en security verhogen; hoe dan?

In deze aflevering van onze podcastserie ‘Hack van de dam’ praat salesmanager Jasper Glaser met collega en securityspecialist Martijn Scheffel aan de hand van praktische voorbeelden over de noodzaak van structuur in digitale beveiligingsmaatregelen om het cybercriminelen zo lastig mogelijk te maken. De factor ‘mens’ speelt daarin een vooraanstaande rol.

#4. Controleer de naam van het netwerk.

Is het draadloze netwerk waarmee je verbinding wilt maken echt het juiste netwerk? Digitale criminelen gebruiken ook weleens een ‘namaaknetwerk’ om gevoelige informatie te verzamelen. Ben je niet zeker van je zaak? Check het zo mogelijk even bij de beheerder van het beoogde netwerk.

#5. Gebruik altijd SSL-verbindingen (HTTPS).

Een Secure Sockets Layer (SSL)-verbinding is herkenbaar aan ‘https’ voor het webadres. SSL is een techniek waarmee de verbinding tussen websitebezoeker en -server met sterke encryptie wordt beveiligd. De SSL-verbinding zorgt er onder meer voor dat niemand kan zien welke gegevens je naar de website verstuurt.

#6. Doe geen bankzaken via een openbaar netwerk.

Privacy- en fraudegevoelige zaken, zoals internetbankieren, moet je echt niet via een openbaar netwerk doen. Wil je jouw financiële zaken toch buitenshuis regelen? Zet WiFi dan gewoon uit en gebruik de bankapp via het veilige mobiele netwerk van jouw provider.

En meer...

Er zijn nog veel meer manieren om een openbaar netwerk veilig te gebruiken. Denk aan multifactor authenticatie waarmee je een extra beveiligingsslag maakt. Of overweeg een (betaalde) VPN-service om via een Virtueel Particulier Netwerk een beveiligde verbinding met internet te maken. Een goed alternatief is MiFi, een apparaatje dat je met een lokale simkaart kunt omtoveren tot je eigen WiFi-hotspot. Zo’n MiFi-router heb je al voor minder dan 100 euro. Dan kun je met een gerust hart veilig internetten, waar je ook bent.

Download ons redpaper
‘Zo’n hack; dat zal mij toch niet gebeuren?’
en geef concreet vorm en inhoud aan cybersecurity in jouw organisatie

    Dennis de Jong

    "Logica brengt je van A naar B. Verbeelding brengt je overal."

      de Maand van Avantage

      Maandelijkse updates over slim(mer) werken, cybersecurity en de cloud