Ergens begin april zag ik een waarschuwing voorbij komen over het gebruik van laptops en smartphones in het buitenland. Het bewuste artikel had te maken met de handelsmissie naar China, in het kielzog van premier Rutte. Wat mij betreft geldt die waarschuwing echter voor elk land buiten Nederland. Neem je IT(-middelen) mee over de nationale grens en wil je online risico’s voorkomen? Houd dan rekening met de volgende 6 simpele tips.

#1. GHBV

Gebruik je Gezond Hollands BoerenVerstand. Wat je niet meeneemt, kan ook niet worden aangevallen. Wat je wel meeneemt, moet up-to-date zijn qua upgrades. Laat de updates in het buitenland maar even zitten. Die komen wel aan bod als je weer veilig thuis bent. Installeer tijdens je verblijf in het buitenland sowieso geen nieuwe applicaties. Better safe than sorry.

#2. Eigen spullen

Gebruik in het buitenland alleen je eigen apparatuur. Eigen laptop, eigen smartphone, eigen oplader(s). Gebruik geen openbare USB-oplaadpunten, ook niet in je hotelkamer.

#3. USB-slot

Huh? Een USB-slot? Ja, zeker; dat bestaat. Made in China 😊. Een fysiek USB-slot, met sleutel. Niet om te voorkomen dat je zelf per ongeluk een USB-stick gebruikt. Wel om ervoor te zorgen dat een ander niet stiekem gegevens van jouw laptop naar een USB-stick kopieert of malware achterlaat.

buitenland usb made in china

#4. WiFi uit!

Maak in het buitenland nooit gebruik van openbaar WiFi, ook niet als het om zogenaamd veilige bedrijfsnetwerken gaat. Maak het jezelf makkelijk en zet de WiFi-optie gewoon uit. Zet je smartphone op 4G en gebruik die desnoods als hotspot voor internet.

#5. Versleuteling

Ik ga er voor het gemak even van uit dat je laptop op Windows 10 Pro (of in elk geval een Business-versie) draait. Vink dan bij de instellingen ‘apparaatversleuteling’ aan. Zorg ook voor schermvergrendeling van je smartphone en zet zo mogelijk versleuteling aan bij de beveiligingsinstellingen.

#6. VPN (als het kan)

Met een Virtueel Particulier Netwerk verhoog je de veiligheid van je device. F-Secure Freedome VPN is zowel voor laptop als smartphone geschikt. Bedenk daarbij wel dat VPN’s in (bijvoorbeeld) China worden geblokkeerd. Binnen de landsgrenzen heeft de Chinese overheid de volledige controle over in- en uitgaand dataverkeer.

En verder...

Ik heb ook nog wat aanvullende (voor de hand liggende) tips voor je. Geef om te beginnen nooit je creditcard of bankpas af; ook niet voor een creditcheck. En bewaar je paspoort, rijbewijs en andere ID-dragers niet in een hotelkluisje. Houd die gewoon bij je in een afsluitbare (binnen)zak. Ook hier geldt: gebruik je GHBV.

Niet vergeten

Ben je met meerdere mensen op reis? Of je nu in zakelijk gezelschap, met familie of vrienden bent; geef deze tips door. WiFi lijkt zo langzamerhand een eerste levensbehoefte, maar dat je die in het buitenland als eerste invult, is bepaald niet vanzelfsprekend. Veiligheid begint altijd bij jezelf. En bij je kinderen… 😉

Bart Spel

"Het kan altijd beter. Dat je dat zelf niet ziet."

x

JOBS 20

JOBS 20