Steeds meer organisaties vervangen hun desktops op kantoor door laptops, 2-in-1’s of tablets. Dat is zo logisch als wat. Medewerkers willen nu eenmaal ook buiten kantoor – thuis, onderweg of op locatie – kunnen werken. Bovendien worden mobiele devices steeds betaalbaarder. En ze zijn inmiddels krachtig genoeg om praktisch alle taken van een desktop over te nemen. Denk niet alleen aan traditioneel kantoorwerk, maar ook aan beeld- en videobewerking. Daar heb je allang geen groot en log apparaat meer voor nodig. Toch moet je wel met wat zaken rekening houden voordat je nieuwe laptops koopt en de oude desktops milieubewust afvoert. Hieronder vind je 5 overstaptips.

#1. Denk aan de beveiliging

De beveiliging van een mobiel device zoals een laptop regel je heel simpel met Mobile Device Management. Daarmee kun je de apparaten op één centrale plek van afstand configureren, beheren en voorzien van updates en patches. Je medewerkers hebben er geen omkijken naar. En bij diefstal of verlies kunnen de devices opgespoord, vergrendeld of gewist worden om datalekken te voorkomen. Essentieel, met de strenge wetgeving omtrent privacy.

#2. Houd rekening met de levensduur

Een desktop gaat meestal tussen de 5 en 8 jaar mee, maar een laptop is eerder aan vervanging toe. Dat heeft gevolgen voor de afschrijftermijn van de devices en de begroting. Tegelijk kun je ‘pay per use’ overwegen. Daarmee voorkom je ook nog eens dat medewerkers eigen oplossingen zoeken, die niet aansluiten bij het IT-beleid van jouw organisatie. Op extra beveiligingsrisico’s zit je natuurlijk niet te wachten.

#3. Creëer een werkplek in de cloud

Zorg ervoor dat jouw medewerkers eenvoudig toegang hebben tot bedrijfsdata, documenten en applicaties die ze nodig hebben om hun werk te doen. Door persoonlijke werkomgevingen te migreren naar de cloud, zorg je dat werkplekken niet meer gebonden zijn aan een locatie of apparaat. Met een persoonlijke cloudomgeving kunnen jouw medewerkers overal en altijd online over relevante digitale hulpmiddelen beschikken.

#4. Pas de werkplekken aan

Wanneer een medewerker meerdere uren per week vanuit huis werkt, is de werkgever verantwoordelijk voor een Arbo-verantwoorde thuiswerkplek. Daar moet dus naar gekeken en over gepraat worden. Op kantoor kun je denken aan het creëren van flexplekken, met een verstelbureau, een goede bureaustoel en een dockingstation. Sluit de laptop aan en je beschikt meteen over alle mogelijkheden van de traditionele desktop.

#5. Check het wifi-netwerk

Prima de luxe, al die mobiele devices. Maar als ze allemaal tegelijk wifi nodig hebben, loop je het risico op overbelasting van je netwerk. Met bedrade dockingstations zal dat niet zo snel gebeuren, maar het kan handig zijn om wifi via de 5GHz-frequentieband te gebruiken. Die heeft minder reikwijdte, maar is stabieler en sneller dan 2,4GHz omdat de meeste mobiele devices er niet standaard mee verbinden. Gescheiden netwerken en het gebruik van wifi-versterkers of access points met een hoog zendvermogen zijn ook goede opties.

Productiviteit

Hopelijk helpen deze tips jou om goed voorbereid op het moderne, flexibele werken over te stappen. Wanneer je ze ter harte neemt, hoef je geen grote problemen te verwachten.  Sterker nog, je zult zien dat het de productiviteit uiteindelijk alleen maar ten goede komt. Wil jij je desktops in jouw organisatie vervangen door laptops, maar weet je niet zo goed hoe je dat in de praktijk moet aanpakken? Daarvoor hebben we een whitepaper gemaakt, waarin je met raad en daad wordt geholpen bij het kiezen van de juiste devices.

Wil je meer weten over flexibel werken en hoe je dat kunt faciliteren? Ontdek het in ons gratis whitepaper: ‘BYOD, CYOD of COPE? Best Choice! Het beste device voor jouw organisatie.’

Daarin zetten we de voor- en nadelen van BYOD, CYOD en COPE op een rij. We vertellen ook hoe je tot een weloverwogen keuze voor devices kunt komen. Wanneer je het whitepaper hebt gelezen, heb je een belangrijke stap gezet om de productiviteit in jouw organisatie met flexibel werken een boost te geven.

Download ons whitepaper


Jasper Glaser

"Zonder bal kun je niet scoren."

x

JOBS 8

JOBS 8