Wil je meer weten over ransomware?
Contact Jasper

Het wordt steeds gekker met hackers. Herinner je je WannaCry nog? Dat was in 2017 een trending topic. Gijzelsoftware die tienduizenden organisaties wereldwijd heeft getroffen. In Nederland was parkeerbedrijf Q-Park het meest bekende slachtoffer van ransomware. Het digitaal platleggen van containerterminals in de Rotterdamse haven was toen ook volop in het nieuws.

 

Meer recent spreekt de aanval op de Universiteit van Maastricht tot de verbeelding. De criminelen konden de IT-omgeving lamleggen door een phishing mail. Het losgeld bedroeg bijna 200.000 euro. Maar ook al denk je dat je hulpeloos bent tegen dat soort cybercriminaliteit; je kunt er zelf wel degelijk iets aan doen om de risico’s voor jouw organisatie te minimaliseren. Je wilt namelijk vast niet in de positie komen dat je slachtoffer wordt van digitale gijzeling. Daarom geef ik graag zes handige tips die helpen om gijzeling van je computer te voorkomen.

#1. Gebruik betrouwbare antivirussoftware

Pc, laptop, tablet of smartphone; gebruik altijd een up-to-date virusscanner. Daarbij maakt het weinig uit of het om betaalde of gratis software gaat. Zorg er in elk geval voor dat je een virusscanner hebt geïnstalleerd die de meest recente updates verwerkt.

#2. Houd je software actueel

Let op; ik heb het niet alleen over door jou geïnstalleerde applicaties. Dit geldt ook voor het extern geïnstalleerde besturingssysteem, de internetbrowser en populaire programma’s zoals Adobe Reader. Controleer bij je instellingen of de software automatisch up-to-date wordt gehouden.

#3. Bij twijfel niet openen

Klik alleen op bijlagen en links in e-mails als je absoluut zeker weet dat het vertrouwd is. Twijfel je aan de herkomst van de afzender? Check of het mailadres bij jou bekend is en neem geen enkel risico. Verzenders van zogeheten malware worden namelijk steeds slimmer.

Aflevering 3
Hoe verhoog je het digitale veiligheidsbewustzijn bij medewerkers?

In deze aflevering van onze podcastserie ‘Hack van de Dam’ praten onze salesmanager Jasper Glaser en onze securityspecialist Martijn Scheffel samen met Erik Lameijer, teamleider automatisering bij verzekeringsmakelaar Schouten Zekerheid, over het verhogen van security awareness met een medewerkersgerichte aanpak. ‘Dat gaat niet in één dag, daar moet je echt een goed programma voor hebben.’

#4. Schakel bestandsextensies weergeven in

Cryptoware is vaak een .exe-bestand, vermomd als een andere bestandsindeling, zoals een .pdf. Schakel daarom ‘bestandsextensies weergeven’ in. Open Windows verkenner (windowstoets + e) in het tabblad ‘Beeld’, klik op ‘Opties’ en ga naar het tabblad ‘Weergave’. Vink ‘Extensies voor bekende bestandstypen verbergen’ uit.

#5. Maak dagelijks een back-up

Misschien wel de belangrijkste tip: maak dagelijks een externe back-up op een usb-stick of in de cloud. Wanneer je dan toch wordt besmet door ransomware is die back-up je belangrijkste redmiddel. En neem direct contact op met je IT-leverancier.

#6. Ken jouw ransomware vijand…

Ik snap dat het niet eenvoudig is om voortdurend op de hoogte te blijven van online bedreigingen. Je bent namelijk gefocust op je ‘core business’. Daarom is het zeker verstandig om advies te vragen aan een deskundige IT-partij. Bij Avantage zijn wij dag in dag uit bezig om de digitale veiligheid te verhogen. Kijk maar op deze webpagina. We geven ook regelmatig handige tips. Wil je weten wat wij verder voor jou kunnen betekenen? Neem gerust contact met ons op. Wij staan voor je klaar.

Jasper Glaser

"Zonder bal kun je niet scoren."