‘Vroeger was alles beter’. Als iemand dat zegt, lopen de rillingen spontaan over mijn lijf. Mensen lijken het van nature niet fijn te vinden wanneer dingen anders worden. ‘Iedereen is voor veranderingen, als alles maar hetzelfde blijft’. De praktijk is altijd weerbarstiger dan de theorie. Alleen kom je met die behoudende manier van denken geen stap verder. Sterker nog; de realiteit haalt je in en de toekomst loopt op je uit. Zo haak je vanzelf af terwijl het nou juist zo belangrijk is dat je op z’n minst aanhaakt. Het is natuurlijk nog leuker om niet aan te haken, maar aan te láten haken. De toon zetten. Laat de rest maar volgen. Dan loop je altijd en overal voorop.

Simpel

Het is, zoals veel dingen in het leven, simpel. Alles om ons heen verandert, dus de manier van werken ook. Vroeger zaten we op een kantoor met pen en papier. De typiste tikte dictaten uit. De telex (en daarna de fax) deed zijn communicatiewerk. ‘Die goeie ouwe tijd’, verzuchten pensionado’s vanaf een terras in de Algarve of een andere zonnige omgeving. Alleen is die tijd door de IT-(r)evolutie te vergelijken met de prehistorie. De jager met de knots heeft plaatsgemaakt voor de mens met WiFi en 4G. De manier van leven is anders geworden, de manier van werken is anders geworden. Alles draait om productiviteit. Hoe hoger, hoe beter.

Kantoorfunctie

Tegenwoordig zitten we nog steeds op een kantoor, hoewel het thuis- en flexwerken gestaag toeneemt. Dat vraagt om het nodige vertrouwen van werkgevers in hun medewerkers, maar dat valt nu even buiten mijn scope. Waar het mij om gaat, is de functie van het kantoor van de toekomst. Ik heb het expres niet over het kantoor van nu, want dat is morgen alweer verleden tijd. Terwijl de bedrijfsruimte van de toekomst naar mijn idee moet voldoen aan andere eisen dan nu worden gesteld. We praten namelijk (gek genoeg) nog steeds over bureaus waaraan gewerkt moet worden. Over stoelen waarop gezeten moet worden. Over een kantine waar geluncht wordt. Maar daar moet het helemaal niet over gaan. Waar dan wel over? Let op!

Je kunt beter de structuur aanpassen aan processen dan andersom

Kantoren krijgen in de toekomst een andere functie, net als huizen. Weer even terug naar vroeger. Toen kookten we in de keuken, aten we in de eetkamer en ontvingen we visite in de woonkamer. Dat is tegenwoordig echt anders. Borrelen met familie of vrienden doe je aan de keukentafel, je zit met je bord op schoot in de woonkamer en koken kun je ook in de tuin. De oorspronkelijke functie van kamers vervaagt, is minder afgebakend en dat geldt ook voor kantoor. Dat wordt steeds meer een multifunctionele ruimte waarin zich meerdere processen en activiteiten – vaak zelfs tegelijk – afspelen. Je kunt proberen om dat in bestaande structuren te vangen, maar het is in mijn ogen beter om de structuur aan te passen aan de processen.

Avantage kantoor Blaak 16 Rotterdam

Rollen en competenties

Bij Avantage praten we niet over functies, maar over rollen. Die veranderen gedurende de dag, net als de behoefte aan de soort werkplek. Op welke plek je in een organisatie ook zit, je hebt altijd meerdere rollen. Een medewerker van de servicedesk moet niet alleen problemen oplossen. Die moet ook klanten hulpvaardig te woord staan en overleggen met collega’s. Daarnaast moet hij of zij gefocust blijven, maar ook de tijd nemen om te ontspannen. Je kunt nu eenmaal niet 8 uur achter elkaar volledige concentratie opbrengen. Hetzelfde gaat op voor een accountmanager, een teamleider of een stafmedewerker. Mensen doen meer dan waarvoor ze op papier zijn aangenomen. Daarom hebben we het bij Avantage niet over functie-eisen, maar over competenties die je nodig hebt om de rollen in onze organisatie naar behoren te vervullen.

Avantage kantoor vergaderruimte Steve Jobs

De 7 O's

De 7 kernactiviteiten die wij in rollen onderscheiden, zijn: ontvangen, ontmoeten, omringen, overleggen, opletten, oplossen en ontspannen. Wij noemen die ‘De 7 O’s’. Gastvrijheid, sociaal vermogen, collegialiteit, samenwerken, focus, analytisch vermogen en loslaten zijn vervolgens de bijbehorende trefwoorden. Die persoonlijke kwaliteiten heb je allemaal nodig om je in de wereld van de toekomst positief te laten gelden. De onderlinge balans verschilt van persoon tot persoon en komt tot uiting in het werk dat iemand doet. De een is nu eenmaal wat socialer, de ander is wat analytischer aangelegd. Het mooie is dat je daardoor evenwichtige teams kunt samenstellen waarin mensen elkaar aanvullen. Met (en door) elkaar worden ze completer.

Avantage kantoor service desk bellen

Verbinden aan de Blaak

Die visie en benadering vind je terug in ons nieuwe hoofdkantoor aan de Blaak. Bij de inrichting houden we rekening met iedereen. Optimaal uitgeruste teamwerkplekken, overlegruimtes, ontvangstmogelijkheden, focusplekken en ook ruimte voor ontspanning. Alle faciliteiten zijn aanwezig om de productiviteit te bevorderen. Niet meer op een bedrijventerrein met een magazijn vol hardware. Wel midden in het centrum van Rotterdam met mensen en kennis. Een levendige omgeving waar de 7 O’s moeiteloos aan elkaar geknoopt kunnen worden.

Avantage kantoor Blaak 16 Rotterdam

In de reuring van de binnenstad hebben we alle mogelijkheden om te verbinden. Niet alleen met onze klanten, leveranciers en elkaar; maar ook met onze omgeving. De Hogeschool van Rotterdam in onze achtertuin, de Markthal aan de overkant, Station Blaak op kruipafstand en een keur aan dynamiek van horeca en cultuur om de hoek. Hoe inspirerend wil je het hebben? Wij zijn klaar voor de toekomst. En jullie zijn van harte welkom om daar samen met ons deel van uit te maken.

Frank Overhand

"Iedereen zei dat het niet kon, tot er iemand kwam die dat niet wist."

    de Maand van Avantage

    Maandelijkse updates over security, productiviteit en thuiswerken