Bij Avantage doen we er alles aan om de productiviteit op de werkvloer te verhogen. Daarom hebben we allemaal up-to-date middelen om daaraan bij te dragen. De devices die we dagelijks gebruiken, zijn essentieel voor een productieve werkdag. Alleen staat de technologie niet stil. De ontwikkelingen op de IT-markt volgen elkaar razendsnel op. De 6 belangrijkste trends heb ik voor je op een rij gezet.

#1. Samenwerkingstoetsenbord

Je maakt er voortdurend gebruik van, maar je hebt waarschijnlijk nooit stilgestaan bij de waarde van je toetsenbord. Toch kun je daarmee je productiviteit verhogen. Als je tenminste beschikt over een samenwerkingstoetsenbord. Daarop vind je speciale toetsen waarmee je tijd kunt besparen. Zo kun je in een beweging deelnemen aan online vergaderingen. Daarbij herinneren de ledlampjes op het toetsenbord je aan inkomende gesprekken. Je hoeft dus geen oproep te missen.

#2. Stemgestuurde devices

Digitale spraakassistentie is ook een handige ontwikkeling. Een spraakgestuurd device kan je het nieuws of de weersverwachting vertellen en zelfs afspraken voor je inplannen. Toch valt het daadwerkelijk gebruik in Nederland nog wat tegen. Aan de ene kant komt dat ongetwijfeld door het gebrek aan Nederlandse ondersteuning. Daarnaast moeten we er misschien aan wennen om hardop tegen een device te praten. Gelukkig verdwijnt die gêne door de jaren heen. Er wordt in elk geval hard gewerkt aan de optimalisatie van stemgestuurde devices; om ze nog slimmer én Nederlands te maken.

#3. Standaardisatie

Voor een productieve werkdag heb je een productief device nodig. De juiste keuze voor een device kan alleen best ingewikkeld zijn. Iedereen wil een device dat bij de eigen rol past. Maar de IT-afdeling hamert op zo eenvoudig mogelijk beheer. Die ziet liever een en hetzelfde device voor iedereen. Choose Your Own Device is een oplossing die beide partijen helpt. Medewerkers mogen dan kiezen uit een beperkte selectie devices, waardoor het IT-beheer te overzien blijft. Daarbij is het slim om rekening te houden met de rollen in een organisatie. Dan komt iedereen optimaal aan zijn of haar trekken. Goed voor de productiviteit!

#4. Veiligheid

Een vierde trend voor de toekomst heeft met veiligheid te maken. Zo wordt gezichtsherkenning als authenticatie steeds populairder. Dat begon voor de iPhone, maar is nu ook voor Windows laptops beschikbaar. Het intikken van een wachtwoorden wordt daarmee overbodig. Met één blik op je device ben je al ingelogd. Ik verwacht dat gezichtsherkenning in de toekomst de standaard wordt om devices te ontgrendelen. Een andere veiligheidstrend is een in het device geïntegreerd privacyfilter dat handmatig aangezet kan worden. Het filter zorgt ervoor dat pottenkijkers niet kunnen meekijken en hackers buitenspel worden gezet.

#5. Scherm

Ik zie steeds meer roteerbare schermen. Van laptop tot monitor; de nieuwste versies kunnen bijna allemaal 360 graden draaien. Superhandig, want zo kun je de kijkhoek kiezen die voor jou het meest comfortabel is. Het helpt je dus bij het creëren van een ergonomisch verantwoorde werkplek. Daarbij kun je de stand van het device aanpassen aan je werkzaamheden. Denk aan de reguliere laptop-stand voor het beantwoorden van mailtjes en de presentatiemodus voor vergaderingen. En dan heb je ook nog de tabletfunctie om video’s goed te zien. Wanneer je met een roteerbare externe monitor werkt, kun je voor het weergeven van lange lijsten de verticale stand gebruiken. Echt slim!

#6. DaaS

Wil jij zo min mogelijk omkijken hebben naar de IT-inrichting bij jou op kantoor? Dan zou ik Device as a Service overwegen. De basis van DaaS is een lease-aanbod, waarbij je niet voor het bezit betaalt, maar voor het gebruik. Daarvoor betaal je een maandelijks bedrag, waarbij je ook aanspraak kunt maken op ondersteuning, service en support. Je ontvangt een optimaal beveiligd device, dat door de IT-leverancier gebruiksklaar wordt geleverd en onderhouden. Je hoeft zelf dus niet veel van IT af te weten om toch het voor jou beste device te gebruiken.

Ben jij op zoek naar nieuwe devices voor jouw organisatie? Dan zou ik zeker onze Device Check invullen. Dan krijg je direct advies over de laptop die het beste bij een bepaalde rol past. Zo maak je een verstandige en toekomstbestendige keuze.

Rene Hendriks

"Als je samen het einddoel en de koers bepaalt, vind je altijd de juiste weg."