Organisaties zoeken voortdurend naar manieren om hun bedrijfsvoering te optimaliseren. Dat IT daarbij een grote rol speelt, is voor ons vanzelfsprekend. Zo kan een goed functionerende IT-omgeving de productiviteit in een organisatie verhogen. Dat heeft Pré Wonen het afgelopen jaar van dichtbij ondervonden, toen we deze organisatie bij het implementeren van een geheel nieuwe IT-omgeving hebben ondersteund. Zo had Pré Wonen behoefte aan advies over de mogelijkheden om nieuwe werkplekken in te richten. De achterliggende gedachte van het project was dat Pré Wonen uiteindelijk een compleet nieuwe en toekomstbestendige IT-omgeving in gebruik zou nemen.

#1. Hybride omgeving

Pré Wonen had de wens om de IT te laten meebewegen met de aantallen gebruikers om flexibel in te kunnen spelen op de vraag vanuit de organisatie. De oplossing hebben we gevonden in een Azure-platform in de cloud. De kern daarvan is dat Pré Wonen een solide basis in de cloud heeft, die automatisch meelift op de innovatieve ontwikkelingen bij platformleverancier Microsoft. Om daar te komen, moest eerst een hybride omgeving op poten worden gezet. Hierbij konden medewerkers zowel van de bestaande als van de nieuwe IT-omgeving gebruik maken. Zo konden we de medewerkers stap voor stap laten wennen aan de nieuwe IT-omgeving. Ze konden gewoon hun werk blijven doen en werden niet gehinderd door de migratie.

#2. Werkplekken in de cloud

Nadat de hybride omgeving was gecreëerd, zijn we aan de slag gegaan met het inrichten van de nieuwe IT-omgeving. In deze nieuwe omgeving zijn verschillende servers gebouwd, die in de plaats van de oude servers van Pré Wonen zijn gekomen. Zo is de organisatie van on premise overgestapt op een cloudoplossing, waarbij alle servers in beheer zijn bij Avantage en gehost worden bij Microsoft. Daarbij heeft Pré Wonen het besluit genomen om alle computers en laptops te vervangen. Voorheen maakte de organisatie gebruik van thin clients en een server om de applicaties te laten draaien. Op dit moment hebben alle medewerkers een eigen laptop, waarmee ze altijd en overal aan de slag kunnen gaan. Pré Wonen heeft gekozen voor twee verschillende types, waardoor het beheer eenvoudig te monitoren is.

#3. Device Management

Na het inrichten van de nieuwe IT-omgeving werden de bestaande en nieuwe werkplekken met behulp van de moderne werkplekmanagement omgeving van Microsoft geconfigureerd. Het voordeel van de configuratie met Microsoft Intune in combinatie met Autopilot was dat de uitrol veel minder tijd kostte dan voorheen. Dat was echt een fluitje van een cent. Daarnaast worden de werkplekken op afstand gemonitord met Device Management. Alle beveiligingspatches en updates worden daardoor automatisch geïnstalleerd, waardoor het onderhoud wordt vereenvoudigd. Bij het uitrollen van de nieuwe werkplekken werd een lokale installatie van het softwarepakket Office 365 meegenomen, waardoor de laptops helemaal klaar voor gebruik waren.

Op deze manier stapte Pré Wonen van een traditionele IT-omgeving over op moderne werkplekken. Tegelijk hebben we de XLA (in plaats van een SLA) geïntroduceerd. Daarin hebben we vastgelegd welke doelen de organisatie heeft en hoe wij helpen om die te bereiken. Het gaat meer over de beleving van onze dienstverlening. Over de samenwerking kan ik alleen maar positief zijn; die verliep soepel. Door de transparante communicatie met Pré Wonen hebben we er samen voor gezorgd dat dit project een succes werd.

 

Ben je benieuwd hoe dit project in z’n werk is gegaan? Download dan ons klantverhaal waarin we je uitvoerig beschrijven welke stappen we hebben ondernomen om de IT-omgeving van Pré Wonen in de cloud te krijgen.

Download het klantverhaal Pré Wonen

Het migreren van een IT-omgeving kost vaak de nodige inspanning; dat is een pittige klus voor welke organisatie dan ook. Woningcorporatie Pré Wonen heeft dat ook ervaren bij het overstappen van de traditionele IT-omgeving naar de cloud.

 

Voordat die overstap gemaakt werd, waren er al aardig wat uurtjes aan de tekentafel gespendeerd. Daar heeft Pré Wonen samen met Avantage het ideale toekomstbeeld geschetst en zijn we de uitdaging aangegaan. Je leest er alles over in ons klantverhaal.


    Sabrina Groeneveld

    'Aan het typen...' "Zullen we gewoon even bellen?"

      de Maand van Avantage

      Maandelijkse updates over security, productiviteit en thuiswerken