‘Welke IT-oplossing is voor ons nou het beste?’ Die algemene vraag wordt me zo vaak gesteld dat ik de tel ben kwijtgeraakt. Het is ook nog eens een vraag waarop ik zelden tot nooit hetzelfde antwoord kan geven. Hoewel ik regelmatig met een knipoog zeg: “Onze IT-oplossing natuurlijk!” De realiteit is echter dat wat voor de een wel werkt, het niet voor een ander doet. En andersom.

 

Daarom vinden ‘wij van Avantage’ het vooral belangrijk om de daadwerkelijke behoefte gedetailleerd in kaart te brengen. Dat klinkt logisch, maar in de praktijk blijkt het (te) weinig te gebeuren. Toch is het de enige manier om tot de kern te komen. Pas wanneer we die hebben bereikt, kunnen we naar een oplossing toewerken. Hoe meer vragen we mogen stellen, hoe beter het antwoord dat we kunnen geven.

Onderliggend probleem

Ik ben een sterk voorstander van eenduidigheid. Daarnaast vind ik dat oplossingen voor complexe problemen (want daar gaat het meestal om) zo simpel mogelijk moeten zijn. Daarom wil ik het liefst eerst overeenstemming krijgen over het werkelijke probleem. Dat ligt vaak – in mijn beleving eigenlijk altijd – onder het probleem dat oorspronkelijk is geformuleerd. De vraag kan bijvoorbeeld zijn: ‘Hebben jullie software waarmee ik makkelijker kan rapporteren?’

 

Het onderliggende probleem blijkt dan te zijn dat de benodigde rapportagegegevens uit allerlei verschillende hoeken moeten komen. En dat het veel teveel tijd kost om die te verzamelen omdat niemand ze tijdig aanlevert. Het is niet ondenkbaar dat de werkdruk daar iets mee te maken heeft. Het kan ook zijn dat de bedrijfscultuur een positieve impuls nodig heeft. Minder prettig, maar niet uitzonderlijk. En ja, het kan zijn dat software kan helpen om daar iets aan te doen. Die kans is zelfs vrij groot. Maar dan wel als onderdeel van een groter geheel.

Eerst de vraag gezamenlijk vaststellen, dan pas aan het antwoord beginnen

‘Verifiëren van informatie leidt tot een concrete probleemstelling die alleen daardoor al effectiever te lijf kan worden gegaan.’ Die uitspraak las ik in een artikel waarvan ik de naam helaas vergeten ben; anders had ik er zeker naar gelinkt. Ik kan me daar in elk geval uitstekend in vinden. Eerst de vraag gezamenlijk vaststellen, dan pas aan een antwoord beginnen.

 

We verdiepen ons in bestaande bedrijfsprocessen en -procedures. Dan stellen we vast hoe rapportagelijnen lopen, waar gegevens vandaan moeten komen en wie ze aanlevert. Daarna halen we onze branchespecialisten erbij om hun specifieke kennis in te brengen. Zorg is bijvoorbeeld een andere tak van sport dan onderwijs en productiebedrijven werken anders dan dienstverleners. Daar houden we volop rekening mee.

Praktisch advies

Uiteindelijk hebben we alle informatie samenhangend in beeld en kan het oploswerk beginnen. Daarbij toetsen we of de oplossingen die we selecteren in de praktijk voldoen aan de theoretische specificaties. We controleren of ze op elk device gebruiksvriendelijk werken. We zorgen dat iedereen die ze moet gebruiken er overal en altijd veilig bij kan. En vooral; dat ze bijdragen aan de productiviteit van de organisatie.

 

Tenslotte is IT geen doel, maar een middel om het mensen makkelijker te maken. Wij snappen als geen ander dat je niets hebt aan informatie die wel beschikbaar, maar niet bruikbaar is. Dus leggen wij de verbinding tussen input en output op de meest efficiënte, effectieve en praktische manier. Dat is de basis van elk advies dat we geven. Ben je nieuwsgierig hoe we dat voor jou zouden vormgeven? We maken met plezier een afspraak om jouw vraag samen te definiëren. En als je daarna vraagt welke oplossing voor jou het beste is, zeg ik: “Onze oplossing natuurlijk!”

Praktisch Advies

  • Jarenlange ervaring met IT-bedrijfsoplossingen.
  • Oplossingen die praktisch gewoon toepasbaar zijn.
  • Bruikbaar advies op maat, om gefundeerd te kiezen.

Frits Ordelman

"Klanten betalen alleen voor iets dat waarde voor ze heeft."

    de Maand van Avantage

    Maandelijkse updates over security, productiviteit en thuiswerken