Planten dragen positief bij aan de sfeer en gezelligheid; dat is algemeen bekend. Het natuurlijke groen dringt ook steeds meer door in kantoorpanden. Op een ‘groene’ werkplek kun je je namelijk beter concentreren. Daarnaast zorgen planten ervoor dat je creativiteit wordt gestimuleerd. Bovendien bevorderen planten de productiviteit. In ons kantoor aan de Blaak barst het dan ook van het groen.

#1. Meer concentratie

Wanneer je je wilt focussen op een bepaalde taak, is het belangrijk dat je niet wordt afgeleid. Zeker in een rumoerig kantoor met tetterende collega’s om je heen kan dat best lastig zijn. Zo presteer je meestal minder goed en maak je sneller fouten. Planten kunnen dat probleem gemakkelijk oplossen. Zo zorgen frisse planten in je omgeving ervoor dat je extra aandacht aan je taken besteedt en hebben ze vaak een herstellende werking. Dat komt omdat je concentratievermogen zichzelf oplaadt wanneer je in een natuurlijke omgeving bent. Daardoor kun je je in een plantrijke werkomgeving dus beter concentreren.

#2. Minder stress

Misschien herken je dit opgejaagde gevoel: je zit voortdurend te piekeren over een snel naderende deadline en je komt maar niet vooruit. Die stress zorgt voor een onprettig gevoel en is ook nog eens erg ongezond voor je. Zo’n gevoel kun je daarom maar beter voorkomen. Planten kunnen daar een belangrijke rol in spelen. Zo filteren ze ongezonde stofjes uit de lucht en produceren ze tegelijk een lading frisse lucht. Dat is natuurlijk mooi meegenomen.

‘‘Planten zorgen voor 15% meer productiviteit’’

Daarnaast blijkt uit verschillende onderzoeken dat mensen aanzienlijk minder stress ervaren wanneer ze planten om zich heen hebben. Dat heeft te maken met de rustige en doorgaans vriendelijke uitstraling van levend groen. De verminderde stress zorgt er ook voor dat het ziekteverzuim daalt. Simpelweg omdat mensen door de groene omgeving beter in hun vel zitten.

#3. Creatieve boost

Steeds meer bedrijven integreren planten in hun kantoorinrichting. De verbeterde focus en de verminderde stress zijn herkenbare gevolgen, maar levend groen prikkelt ook nog eens de creativiteit. Zo zorgen planten op de werkvloer ervoor dat je creativiteit een boost krijgt en inventiever wordt. Het groen versterkt jouw vermogen om complexe problemen het hoofd te bieden. Een mooi neveneffect is dat je zelfbewustzijn daardoor wordt verstevigd. Dat is de gratis bonus die je er zomaar bij krijgt.

Zelf ervaren?

Planten dragen op een uiterst efficiënte manier – gewoon door er te zijn – bij aan een betere werkomgeving. Medewerkers voelen zich daarin op hun gemak en kunnen daardoor beter presteren. Wetenschappers hebben onderzocht dat de productiviteit met maar liefst 15% kan stijgen, wanneer groen in de kantooromgeving wordt geïntegreerd. Wil jij in zo’n groene en sfeervolle omgeving aan de slag? Kijk dan eens op deze pagina naar onze vacatures. Wie weet zit er wel wat voor jou tussen.

Dennis de Jong

"Logica brengt je van A naar B. Verbeelding brengt je overal."

x

JOBS 20

JOBS 20