Internet explodeerde in de zomer van 2017. Microsoft nam langzaam maar zeker afscheid van Microsoft Paint. Het bekende tekenprogramma werd in 1985 als PC Paintbrush in Windows 1.0 geïntroduceerd. Nu Windows 10 het nieuwe Paint 3D bevat, is Paint – volgens Microsoft zelf – verouderd. Maar verouderd of niet, het programma was altijd razend populair; ook bij mij. Ideaal om afbeeldingen te verkleinen, bij te snijden of simpelweg een printscreen op te slaan. Voor anderen waren de beperkingen van het programma juist een uitdaging om er zoveel mogelijk uit te halen. Ik heb er het geduld niet voor, maar er zijn mensen die met Paint hele schilderijen hebben gemaakt. Fantastisch toch?

Nostalgie is mooi, maar we gaan natuurlijk niet bij de pakken neerzitten. Bij Avantage kijken we liever vooruit. Daarom presenteer ik je met plezier 5 alternatieven voor Paint. Even los van programma’s als Photoshop of Indesign, want dat is voor mij persoonlijk net een brug te ver. Microsoft biedt Paint overigens nog wel als app aan in de Windows Store. Paint is dus niet definitief van het tekentoneel verdwenen. Om te laten zien wat de alternatieven inhouden, gebruik ik telkens een foto van Bill Gates.

Man met bril foto origineel

Alternatief #1: Paint 3D

In een nieuwe update van Windows 10 levert Microsoft sinds kort Paint 3D mee. Als je Paint gewend bent; de 3D-versie ziet er behoorlijk anders uit. Het is even zoeken, want het oogt in eerste instantie wat ‘leeg’. Toch kun je er leuke dingen mee doen. Kennelijk is er van alles mogelijk met 3D-effecten, zoals de naam al impliceert. Ik moet nog wat dingen uitvinden, maar de simpele tools heb ik al gevonden. Een printscreen erin ‘gooien’ en opslaan, maar ook bijsnijden, kleureffecten en zelfs leuke stickers zitten erin.

Bewerken Paint man met snor bijsnijden

Alternatief #2: Smartphone

In de appstore van Apple, Google en Microsoft vind je talloze apps om je foto’s te bewerken. Als je bijvoorbeeld een foto naar Facebook of Instagram upload, kun je die al bewerken voordat je de foto post. Maar jouw smartphone heeft zelf ook een simpel bewerkingsprogramma in de galerij-app, waar al je foto’s worden opgeslagen. Klik simpelweg op ‘bewerken’ en je kunt direct bijsnijden, filters of kleurcorrecties toepassen en stickers vinden. Wist je trouwens dat je op je smartphone met een unieke toetsencombinatie een printscreen kunt maken? Die wordt dan automatisch opgeslagen.

Bewerken Paint man met snor en hoed

Alternatief #3: Microsoft Word

Misschien heb je het nog nooit gedaan. Maar als je een afbeelding invoegt in een Microsoft Word-document kun je daar ook bewerkingen in doen. Wanneer je op de afbeelding in het document klikt, verschijnt in de menubalk een nieuw tabblad ‘Opmaak’ met bovenin de tekst ‘Hulpmiddelen voor afbeeldingen’. Als je op ‘Opmaak’ klikt, zie je vanzelf dat je de afbeelding kunt bijsnijden, kleureffecten kunt aanbrengen, een rand eromheen kunt doen en nog wat basisbewerkingen kunt uitvoeren. Alleen de stickers worden niet als optie aangeboden.

Bewerken Paint man in Word plakken

Alternatief #4: Snipping Tool

Dit is alleen een alternatief voor het maken van printscreens. Maar  dan wel veel effectiever dan met de toets ‘PrtSc’ op je toetsenbord. Wanneer je Snipping Tool – in goed Nederlands ‘Knipprogramma’ – opent, verschijnt een klein venster op je scherm. Klik op ‘New’ of ‘Nieuw’ en je kunt kiezen welk gedeelte van je scherm je wilt knippen. Kun je de tool niet vinden? Tik dan even ‘snipping’ in het zoekvak voor windows in en je hebt ‘m gevonden. Echt geweldig wanneer je vaak printscreens wilt of moet maken!

Bewerken Paint man bijsnijden

Alternatief #5: Paint.net

Paint.net is voor mij altijd het programma geweest waarmee ik net iets meer kon dan in Microsoft Paint. Ik heb namelijk een hekel aan afbeeldingen met een witte achtergrond. Ken je dat? Heb je een mooie gekleurde achtergrond in een presentatie gemaakt, plak je een afbeelding erin en zit er een grote witte rand omheen. In zulke gevallen is Paint.net een uitstekende noodoplossing. Door met het gummetje over de afbeelding te gaan, wordt de achtergrond niet wit (zoals in Microsoft Paint) maar transparant. Het programma geeft dat aan met zwart-witte blokjes. En natuurlijk kun je hierin ook bijsnijden, kleureffecten toepassen en nog veel meer. Het is eigenlijk een soort Photoshop 0.10 en ook nog eens gratis te downloaden!

Bewerken Paint man

En meer...

Succes met het uitproberen van de alternatieven. Heb je zelf andere leuke oplossingen? Daar ben ik natuurlijk reuze benieuwd naar. Neem gerust contact met me op!

Gerd Strick

"The distance between dreams and reality is called action"

x

JOBS 20

JOBS 20