Het aantal organisaties dat de IT-zaken (deels) in de cloud laat verlopen, neemt alleen maar toe. Toch zijn er nog steeds bedrijven en instellingen die vasthouden aan eigen hard- en software. Die voelen er niets voor om hun digitale hebben en houden ‘zomaar’ uit handen te geven. Waar ze bang voor zijn? Ik heb werkelijk geen idee. Naar mijn idee biedt de cloud namelijk alleen maar voordelen. De hoogste tijd om die eens op een overzichtelijk rijtje te zetten en meteen een paar vooroordelen te ontzenuwen.

‘Mijn bestanden liggen zomaar voor het grijpen. Dat is toch niet veilig?’

Een van de argumenten die nog weleens worden aangedragen om niet naar de cloud over te stappen, is het veiligheidsaspect. ‘In de cloud staat alles online, daar kan iedereen bij’, krijg ik dan te horen. Dat zou dan net zo goed gelden voor de eigen server in de computerruimte, maar dat terzijde. Dat data in de cloud niet veilig zijn, is echter een fabeltje. Die worden juist veiliger dan ooit opgeslagen in datacentra met veiligheidscertificaten waar zelfs de meest geniale cybercrimineel moedeloos van wordt. Onzin dus. Jouw data zijn alleen voor jou, waar ze ook staan. En je kunt er altijd bij, veilig en wel.

‘Ik zit meteen overal aan vast en dat kost natuurlijk bakken met geld. Lekker flexibel, not.’

De cloud is veel flexibeler dan je misschien denkt en dan heeft flexibiliteit ook nog eens meerdere betekenissen. Allereerst is het goed om te weten dat vrijwel alle IT in de cloud als service wordt aangeboden. Infrastructuur, platform, software; alles kan eenvoudig via een dataverbinding en schaalbaar worden geleverd. Je hoeft dus veel minder apparatuur aan te schaffen en je betaalt alleen voor de diensten die je afneemt, per aansluiting of per gebruiker. Ideaal als je tijdelijk meer capaciteit nodig hebt en net zo handig wanneer die wens vervalt. De IT beweegt gewoon mee met de behoefte van jouw organisatie.

‘Wat maakt het nou voor verschil? Je moet toch gewoon naar kantoor komen om je werk te doen.’

Dat is een misverstand. In de cloud ben je namelijk niet gebonden aan een vaste werkplek. Met de groeiende populariteit van flex- en mobiel werken, is dat een belangrijk gegeven. Je hebt alleen een pc, laptop, tablet of smartphone en een veilige internetverbinding nodig om te kunnen werken. Op kantoor, thuis of onderweg; dat maakt echt niet uit. Daarmee doe je jezelf en jouw medewerkers een geweldig plezier. En als je het jezelf nog makkelijker wilt maken, kies je voor extra oplossingen die de productiviteit merkbaar verhogen. Daar hebben we overigens meer dan voldoende suggesties voor.

‘En m’n IT’ers moeten overuren draaien om al die cloudapplicaties aan het draaien te houden.’

Nee hoor. Door diensten in de cloud af te nemen, ben je meteen verzekerd van actuele software. De leveranciers zorgen er namelijk voor dat je altijd over de nieuwste versies beschikt. Daar merk je niets van, maar het werkt in de praktijk wel zo prettig. Vanzelfsprekend wordt niet alleen de programmasoftware continu geoptimaliseerd, maar gaat dat ook op voor de beveiligingsupdates. Je hoeft je niet meer druk te maken over het in de lucht houden van jouw IT-omgeving. En jouw IT’ers kunnen zich concentreren op het verzinnen van slimme IT- oplossingen die bedrijfsprocessen vereenvoudigen.

‘Leuk hoor, die cloud. Maar als m’n laptop crasht of als ‘ie gestolen wordt, ben ik alles kwijt.’

Niet dus. Jouw data worden namelijk niet op je harde schijf opgeslagen. Die staan nog steeds veilig in de cloud. Natuurlijk is het vervelend wanneer je laptop er spontaan mee ophoudt. Het is nog vervelender als iemand vindt dat jouw laptop de verkeerde eigenaar heeft. Maar jouw bestanden blijven gewoon bewaard. Het is even lastig, maar met de nodige inloggegevens – die je uiteraard veilig op je usb-stick hebt staan – kun je op de nieuwe laptop verder werken. Bovendien zijn er aanvullende opties om back-ups te maken die elders in de cloud worden opgeslagen. Je hoeft echt nooit iets kwijt te zijn.

‘Met die cloud haal je meteen het hele pakket met alle toeters en bellen in huis. Mij niet gezien.’

Ben je nog steeds niet helemaal overtuigd, maar ben je intussen wel stiekem nieuwsgierig naar de mogelijkheden? Begin dan gewoon rustig aan. Je kunt bijvoorbeeld starten met het omzetten van de mail naar de cloud. Wanneer dat goed bevalt (en dat gaat het zeker doen) ga je een stap verder en kun je kiezen voor het Office 365 pakket, waarmee je de samenwerking in jouw organisatie gegarandeerd verbetert. Het mooie van de cloud is dat je alleen maar online hoeft te zijn om productief aan de slag te kunnen gaan. Of je daar gebruik van maakt, bepaal je helemaal zelf. Maar aan de cloud zal het niet liggen. Ik vertel je er graag meer over.

Tom van Gelder

Efficiëntie is één. Effectiviteit is twee. Samen is het drie.

    de Maand van Avantage

    Maandelijkse updates over security, productiviteit en thuiswerken