Wil je meer weten over productiviteit?
Contact Jasper

Bij ons op de zaak hebben we het voortdurend over productiviteit. ‘Onze IT-oplossingen helpen organisaties om productiever te werken’, hoor ik steeds weer. “Mooie kreet, maar wat bedoelen we daar nou mee?”, vroeg ik me een tijdje geleden af. Nu dacht ik dat ik vroeger bij economie aardig had opgelet op school.

 

Ik meende dat productiviteit iets te maken had met de productie die wordt uitgedrukt in productiefactor per tijdseenheid. Deel de hoeveelheid producten die in een jaar worden geproduceerd door het aantal werkdagen en je hebt de productiviteit per dag. Zoiets. Ik snapte alleen niet zo goed wat dat met onze IT-oplossingen te maken kon hebben. Dus ben ik wat dieper gaan graven om te begrijpen wat wij nu eigenlijk met productiviteit bedoelen.

Lading

Collega’s aan wie ik het vroeg, gaven verschillende antwoorden. ‘Is toch simpel? Door processen te automatiseren, kun je dingen sneller doen’, vond iemand. Daar kon ik me wel aardig in vinden, maar ik was nog niet helemaal om. ‘Je kunt je werk met IT beter plannen, waardoor je effectiever met je tijd omgaat’, riep een volgende. Ook geen rare gedachte. Andere collega´s kwamen met soortgelijke antwoorden. Toch bleef ik het gevoel houden dat die de lading niet volledig dekten. Dan maar om hulp vragen bij mijn beste online vriend: Google.

Verband

Een van de bovenste zoekresultaten leverde via encyclo.nl meteen al 14 definities op. De uitleg die ik eraan gaf, werd gelukkig ook een paar keer genoemd. Ik had dus wel degelijk iets van de lessen economie opgestoken. Tegelijk was ik stevig verrast dat productiviteit kennelijk ook scheppende kracht of vruchtbaarheid kon betekenen. In de taalkunde heeft productiviteit zelfs een totaal andere betekenis; iets met toepassen van grammaticale regels. En dat het ook het toevoegen van iets nieuws kan zijn, vond ik wat vaag. Maar welke uitleg er ook aan werd gegeven; het verband met onze IT ontging me nog steeds. Tot ik er eentje tegenkwam waar ik wel mee vooruit kon. Met dank aan Wikipedia.

Productiviteit is R/O

‘Productiviteit verwijst in de economie naar de relatie tussen efficiëntie en effectiviteit waarmee een organisatie de productiemiddelen (offers) weet om te zetten in resultaat.’ Je snapt, ik citeer even uit Wiki’s wijsheid. Kort gezegd; je deelt het resultaat (R) door de offers (O) en je krijgt de P van productiviteit. Op zich oud nieuws, maar nu komt het.

‘Ontwikkelingen in de productiviteit kunnen het gevolg zijn van het verschuiven van de verhouding tussen kapitaal en arbeid. Door additionele investeringen in kapitaalgoederen, bijvoorbeeld in informatietechnologie, kan de arbeidsproductiviteit toenemen. Een medewerker kan dan per uur een hoger resultaat (output) genereren.’ Aha! Daar gaat het dus om. Verbeterde output! En die bereik je onder meer met behulp van IT. Denk alleen maar aan de efficiënte mogelijkheden van Outlook. Online vergaderen waardoor je reistijd bespaart. Delen van documenten om verwarring te voorkomen. Zo zijn er nog veel meer manieren om IT in je voordeel te laten werken. Je productiviteit verhogen is dus eigenlijk zo simpel als wat.

Sparren

Daarnaast kun je productiever werken door andere maatregelen te nemen die wat minder met IT te maken hebben. Zo kwam ik tijdens mijn Google-speurtocht ook een leuk artikel tegen over ‘naar een doel toe werken’. Daarin vind je een heldere uitleg over manieren om je doeltreffendheid te verbeteren. Lichtelijk gedateerd, maar zeker informatief.

Ook al iets ouder, maar minstens zo interessant is de invulling van de factor Resultaat door Steve Pavlina, auteur van Personal Development for Smart People. De Nederlandse versie van het artikel vind je hier. Onderaan staat een link naar het onvertaalde origineel. En wil je een keer sparren over ideeën om jouw productiviteit te verhogen? Je mag altijd contact met me opnemen en je bent van harte welkom.

Jasper Glaser

"Zonder bal kun je niet scoren."

    de Maand van Avantage

    Maandelijkse updates over security, productiviteit en thuiswerken