Microsoft is op dinsdag 14 januari 2020 gestopt met de beveiliging van Windows 7. Voor gebruikers van deze Windows-versie heeft dat verregaande gevolgen omdat er geen beveiligingsupdates meer plaatsvinden. De devices waarop Windows 7 is geïnstalleerd, zijn dus niet langer optimaal beschermd tegen digitale risico’s. Hackers krijgen daardoor vrij spel om pc’s en laptops met Windows 7 binnen te dringen. Daar zit je natuurlijk niet op te wachten. Daarom leg ik je graag uit wat je daartegen kunt doen.

#1. Beëindiging Windows 7

Toen Microsoft deze Windows-versie eind 2009 op de markt bracht, werd tegelijk aangekondigd dat gebruikers op 10 jaar productondersteuning konden rekenen. De einddatum leek toen nog ver weg, maar het moest er natuurlijk wel een keer van komen. Voor gebruikers van Windows 7 betekent het dat de technische ondersteuning en de updateservice zijn gestopt en dat is op z’n zachtst gezegd flink balen. Uit onderzoek blijkt dat in heel Nederland nog ruim 15 procent van de computers op Windows 7 draait. Naast een behoorlijk aantal gemeenten zijn ook veel zorginstellingen, scholen en andere organisaties ondanks de vele waarschuwingen van Microsoft nog niet overgestapt.

#2. Impact op veiligheid

Je vraagt je misschien af welke invloed deze ontwikkeling op de veiligheid van jouw besturingssysteem heeft. Wat ga je er in de praktijk van merken dat Windows niet meer wordt geüpdatet? Wanneer de technische ondersteuning afloopt, betekent dit concreet dat je software niet meer wordt beschermd, veiligheidslekken niet meer worden gedicht en virusbeschermers niet meer worden geüpdatet. Kort gezegd: wanneer er een groot beveiligingslek wordt ontdekt, helpt Microsoft je niet meer uit de brand. Hackers kunnen zo sneller online inbreken en privacy- en bedrijfsgevoelige informatie eenvoudig buitmaken. Dat is vanzelfsprekend het laatste wat je wilt. Die narigheid kun je maar beter voorkomen.

#3. Veilig werken

Gelukkig zijn er enkele oplossingen om ervoor te zorgen dat je IT-omgeving buiten de gevarenzone blijft. Zo krijgen grote organisaties, overheden en andere instanties de mogelijkheid om de ondersteuning maximaal drie jaar te verlengen. Daarbij moet wel worden aangetekend dat die oplossing tamelijk prijzig is. Het eerste jaar kost het zo’n 45 euro per computer, in het tweede jaar wordt dat bedrag verdubbeld en in het laatste jaar wordt het nog eens verdubbeld en kom je in de buurt van 180 euro per device. Voor kleinere organisaties loont die oplossing niet echt. Maar het is sowieso veel handiger om over te stappen naar Windows 10 (en een upgrade naar Windows 8.1 over te slaan). Windows 10 is op dit moment de ideale oplossing wanneer je goed beveiligd wilt zijn en blijven.

Wil je meer informatie over de beëindiging van Windows 7 of wil je weten hoe we jou bij de overstap naar Windows 10 kunnen helpen? Neem dan vooral contact met me op; ik help je graag verder.

Marco van Lien

    de Maand van Avantage

    Maandelijkse updates over security, productiviteit en thuiswerken