In de derde week van juli was ik in Las Vegas, waar ik namens Avantage naar Microsoft Inspire ben geweest. Dat is een jaarlijks evenement waar Microsoft businesspartners informeert over nieuwe IT-trends en ontwikkelingen. Als organisatie zijn wij al jaren aanwezig bij hét Microsoft evenement van het jaar, waar 30.000 bezoekers uit alle delen van de wereld op afkomen. Voor mij was het, in mijn rol als Solution Manager, mijn eerste bezoek aan Inspire. Daar heb ik zoveel indrukken opgedaan dat het ondoenlijk is om die allemaal weer te geven. Daarom beperk ik me tot een zo compact mogelijk verslag waarin ik de (naar mijn idee) meest opvallende zaken noem.

Tijdens Microsoft Inspire 2019 werden meerdere ‘corenotes’ gegeven waarbij vooral visie en strategie centraal stonden. Verder waren er meer dan 400 sessies over nieuwe producten en diensten, marketing, leiderschap en nog veel meer onderwerpen waar je naar behoefte uit kon kiezen. Op een grote beursvloer – The Hub – kon je alle Microsoftproducten bekijken en met Microsoftmedewerkers in gesprek gaan. Daarnaast waren er de nodige Microsoftpartners met een stand om hun eigen software en diensten te promoten. Aan netwerkmogelijkheden was er dus zeker geen gebrek.

Opvallend

CEO Satya Nadella heeft Microsoft weer helemaal terug op de kaart gezet. Onder zijn leiding worden er fantastische resultaten geboekt. De stuwende kracht achter deze resultaten is de groeiende cloud-tak. Ter vergelijk; de cloud softwaremarkt in Nederland groeit met 32%, de on-premise softwaremarkt groeit met 3%. De groei op het gebied van data en artificial intelligence (AI) is echter explosief en vertoont dubbele cijfers: maar liefst 245%! Tegelijk is me opgevallen dat Microsoft aandacht heeft voor de ‘zachte kant’ van IT. Denk aan de rol van technologie in deze wereld, privacy en de ethische kant van artificial intelligence. Microsoft kiest er duidelijk voor om ook op die gebieden een wereldwijd leidende rol te pakken en daar oplossingen voor aan te dragen. Ik heb de stellige indruk dat Microsoft hierbij vooroploopt, in vergelijking met alle andere grote techbedrijven.

Nieuwe functionaliteiten

De kracht van Microsoft is het aanbieden van een complete en samenhangende set aan oplossingen voor vier focusgebieden: de moderne werkplek, bedrijfsapplicaties, cloud infrastructuur en Data & AI. Die geïntegreerde oplossingen geven organisaties grote voordelen op het gebied van overal samenwerken, effectief communiceren, vindbaarheid van informatie, veilig werken en slimme businessinzichten. Op al die gebieden worden in een gigantisch tempo nieuwe functionaliteiten ontwikkeld. Voor ons is de uitdaging om die relevant te maken voor de gebruikers in een organisatie.

Moderne werkplek

Microsoft Teams is het speerpunt binnen de moderne werkplek. Op dit moment zijn er al 13 miljoen actieve gebruikers van Teams en heeft concurrent Slack het nakijken. Teams is de hub om samen te werken met mensen binnen en buiten de organisatie. Tijdens Inspire heb ik ervaren dat Microsoft veel nieuwe functionaliteiten in Teams ontwikkelt. Voor medewerkers die actief zijn in het primaire proces van organisaties – zoals artsen, schoonmakers en welzijnswerkers – zijn functionaliteiten toegevoegd om werkroosters te kunnen maken, diensten te ruilen, gewerkte uren te boeken en informatie met elkaar te delen. Teams wordt ook verder ontwikkeld als communicatieplatform; met chatten, videovergaderen en bellen. Voor een deel van onze klanten is Teams inmiddels te gebruiken als vervanging van de traditionele telefooncentrale.

‘Een veilige werkomgeving is hoe dan ook essentieel.’

Ik heb bijvoorbeeld gezien hoe Teams samenwerken tussen studenten een andere dimensie geeft. En ook hoe AI de manier van vergaderen  en het werken met Excel en PowerPoint verandert. Daarnaast werd veel aandacht besteed aan de beveiliging van de moderne werkplek. Een veilige werkomgeving is hoe dan ook essentieel. Microsoft maakt het steeds eenvoudiger om de beveiliging te verbeteren zonder dat het ten koste gaat van het gebruikersgemak.

Adoptie

Verder was er tijdens Inspire ook veel aandacht voor de adoptie van de moderne werkplek. De technologie zorgt ervoor dat we productiever kunnen werken, maar de implementatie daarvan betekent voor organisaties vaak een andere werkwijze. Microsoft constateert dat gebruikers met de PROSCI-methode optimaal worden begeleid in het veranderproces. De keuze van Avantage om ook diensten op basis van adoptie en change management aan te bieden – en daarbij PROSCI te gebruiken – werd voor mij maar weer eens bevestigd. Dat hebben we goed gezien.

Bedrijfsapplicaties: PowerPlatform

We kennen Microsoft vooral van software voor serveromgevingen en Office-applicaties. Wat veel mensen niet weten, is dat Microsoft ook volop oplossingen op het gebied van bedrijfsapplicaties ontwikkelt. Daarbij gaat het met name om de ontwikkeling van applicaties  (PowerApps), het digitaliseren van werkprocessen (Flow) en het realiseren van stuurinformatie en businessinzichten (Power BI). Het geheel wordt door Microsoft PowerPlatform genoemd.

‘Zonder kennis van programmeren
AI toevoegen aan PowerApps.’

Een nieuw onderdeel van het PowerPlatform is de ‘AI Builder’. Daarmee kun je, zonder kennis van programmeren, AI toevoegen aan PowerApps. Zo was er een demonstratie van een app die via de camera van een smartphone het type en aantal flessen in een schap in een supermarkt telt. Op die manier hoef je de inventaris niet meer handmatig op te maken. Dat scheelt heel veel tijd. Tel uit je winst.

Cloud infrastructuur

Als infrastructuur is Microsoft Azure de basis onder alle clouddiensten van Microsoft. De ontwikkelingen op het gebied van Azure volgen elkaar pijlsnel op. In zijn corenote zei Satya Nadella dat Azure wordt uitgebouwd tot ‘The World’s Computer’. De wereldwijde beschikbaarheid en schaalbaarheid van Azure biedt dan ook ongekende mogelijkheden. Eén daarvan is ‘limitless data’; een database die letterlijk geen beperkingen meer kent. Zeker voor IoT-toepassingen, met miljarden devices die gigantische hoeveelheden data genereren, is dat een uitkomst.

‘Fysiek vervangen van servers is echt verleden tijd.’

Wist je trouwens dat 60% van alle servers nog op Windows Server 2008 draaien en dat die servers vaak nog op de klantlocatie staan? Tijdens Inspire werd duidelijk dat het fysiek vervangen van servers toch echt wel verleden tijd is. Daarnaast bewegen veel applicaties zich naar de cloud (SaaS) waardoor er op voorhand minder infrastructuur nodig is. Je hoeft geen hogere wiskunde te kennen om dat te begrijpen. Bovendien is de beveiliging van Infrastructure as a Service zo goed geregeld dat de keuze nog eenvoudiger wordt.

Data & AI

Als je het mij vraagt, ligt in Data & AI de grootste business opportunity voor de toekomst. De hoeveelheid data uit systemen en dingen die aan het internet zijn gekoppeld, groeit exponentieel. We zitten op een goudmijn aan data die ons in staat stelt om processen te verbeteren en te versnellen. We kunnen er ook nieuwe producten en diensten mee ontwikkelen, medewerkers productiever laten werken en de relatie met klanten intensiveren. Albert Heijn is nu in staat om ons op basis van data uit kassatransacties persoonlijke aanbiedingen in de Appie-app te doen. Maar ook op kleinere schaal zie je bij MKB-organisaties initiatieven ontstaan waarmee processen op basis van data enorm verbeterd worden.

‘Data inzetten voor een toekomstbestendig businessmodel.’

Om het ‘datagoud’ te kunnen ontginnen, is alleen wel een plan nodig en zal de uitvoering vaak over meerdere jaren worden verspreid. Succesvolle organisaties weten intussen hoe ze data kunnen inzetten om een toekomstbestending businessmodel te ontwikkelen. Dat heeft tot gevolg gehad dat de benodigde competenties bij organisaties veranderen. Satya Nadella had het daar in zijn corenote tijdens Inspire ook over. Hij vertelde dat in de auto-industrie drie keer meer software engineers nodig zijn dan mechanische engineers. En het aantal software engineers in niet-technische bedrijven groeit 11% harder dan in technische bedrijven.

Nieuwe dimensies door AI

Wat je met AI allemaal kunt doen? Je kunt er in elk geval compleet nieuwe dimensies mee creëren. Zo zag ik tijdens Inspire hoe je zelf virtueel onderdeel wordt van Minecraft Earth, een augmented reality game op basis van videogame Minecraft. Ik weet nu al wat m’n zoon met Kerst wil hebben.

Ronduit spectaculair was een demonstratie waarin getoond werd hoe je een hologram van jezelf kunt maken, dat een presentatie geeft in een taal die je niet spreekt. AI in combinatie met HoloLens gaf een verbluffend resultaat.

Ver van mijn bed?

Wat ik in Las Vegas tijdens Inspire allemaal heb meegemaakt, had soms iets weg van een ‘ver van mijn bed show’. Ik weet natuurlijk dat je met IT van alles en nog wat kunt doen, maar de vondsten die daar werden gepresenteerd? Er zaten echte eyeopeners bij. Tegelijk ben ik geweldig geïnspireerd door alle ontwikkelingen die ik van dichtbij heb ervaren. De titel van het evenement had wat mij betreft dus niet beter kunnen zijn gekozen. Het was ‘Inspire all the way’! En als het aan mij ligt, ben ik in 2020 weer van de partij.

Dennis de Jong

"Logica brengt je van A naar B. Verbeelding brengt je overal."

    de Maand van Avantage

    Maandelijkse updates over security, productiviteit en thuiswerken