Naast kinderen zijn er ook heel veel volwassenen die graag spelletjes spelen. Of het nou online of offline spelletjes zijn, het wordt gezien als een leuk tijdverdrijf. Maar kunnen spelletjes naast ontspanning niet iets extra’s toevoegen? Jazeker! Je kunt je hersenen namelijk trainen door het spelen van sommige spelletjes.

#1. Reactievermogen versnellen

Met het reactievermogen kijken we hoeveel tijd er verstrijkt tussen het waarnemen van en reageren op een prikkel. Dat ons reactievermogen afneemt naarmate we ouder worden was geen verrassing voor mij. Het leek me eigenlijk een logische gang van zaken. Ik schrok alleen toen ik zag dat onze reactietijd al vanaf het 24e levensjaar achteruitgaat! Gelukkig heb ik een tip om jouw reactievermogen te trainen: actiegames. Daarmee train je jezelf om meer juiste beslissingen per tijdseenheid te nemen. Dat verhoogt je reactietijd! GTA en Fortnite zijn dus helemaal niet zo slecht voor ons.

#2. Probleemoplossend vermogen verbeteren

Als gamer heb je de macht tijdens het spel. Misschien heb je het zelf niet eens door, maar jij bent degene die invloed uitoefent op de inhoud van het verhaal. Het zijn jouw keuzes en acties die bepalen hoe het verhaal verloopt. Hierdoor ontwikkel je het vermogen om problemen sneller en beter op te lossen. Dat komt omdat je bij het spelen van games (onbewust) nadenkt over hoe je met situaties in het spel omgaat. Uiteraard is dat erg handig in de virtuele wereld, maar het komt ook erg goed van pas in het dagelijks leven.

#3. Concentratievermogen vergroten

Hoewel jouw concentratievermogen deels genetisch bepaald is, is het ook trainbaar. Om snelle afleiding te voorkomen, zijn er verschillende spelletjes die je kunnen helpen om langer geconcentreerd te blijven. Zo kan bijvoorbeeld een ouderwets potje Memory je helpen om je focus te trainen. Bovendien stimuleer je dan ook meteen je geheugen. Een ander voorbeeld is het maken van kruiswoordpuzzels. Hierbij ben je geconcentreerd aan woorden aan het denken en verbeter je gelijk je woordenschat.

#4. Nieuwe taal leren

Of het nou een nieuwe taal is of een nieuwe sport, je bent nooit te oud om te leren. Misschien kost het wat meer tijd en energie dan vroeger, maar het is zeker niet onmogelijk. Zo kun je met de app Duolingo spelenderwijs heel makkelijk een nieuwe taal leren, als je basiskennis Engels hebt. Je kunt op de app ruim twintig talen leren, variërend van Portugees en Chinees tot Russisch en zelfs Swahili. Het handige van deze app is dat je kunt leren waar en wanneer je wilt. Of het nou in de trein of op de bank is, in slechts vijf minuten oefenen leer je veel meer van een taal dan dat je zou denken. Bovendien is het ook nog een stuk leuker dan een taal leren in de schoolbanken!

#5. Creativiteit stimuleren

Tot slot blijkt uit onderzoek van Teresa de la Hera, academisch docent aan de Erasmus Universiteit, dat het spelen van games de creativiteit van de mens bevordert. Zij concludeert dat voornamelijk digitale games ons stimuleren om op een andere manier over onderwerpen na te denken. Wanneer je een level hogerop wilt komen en het mislukt, wordt er van je verwacht dat je het nog een keer probeert. En nog eens. Op die manier maak je steeds weer een ander plan en bedenk je een nieuwe strategie om het spel door te komen. Een creatieve manier van denken dus!

Ken jij nog meer games waarmee je je hersenen positief kunt triggeren? Daar ben ik altijd benieuwd naar, dus laat het me vooral weten!

Wesley Vitters

‘‘Don't just inspire… Inspire to make a difference!’’

x

JOBS 20

JOBS 20