‘Koffie, koffie, lekker bakkie koffie. Wat knapt de mens daarvan op.’ Twee regels uit het refrein van een oeroud liedje (Rita Corita, 1958; bedankt Google). Jaren later (VOF De Kunst, 1994; alweer dankjewel google) schalde ‘Eén kopje koffie’ uit ettelijke radio’s. Ook daarin werden bijzondere eigenschappen aan het traditionele bakkie troost toegedicht. Dat blijkt wel uit de regel: ‘Ik giet het zwarte goud in een kop en ik leef weer op.’ Er zijn trouwens tal van (semi)wetenschappelijke onderzoeken die aantonen dat ‘het zwarte goud’ inderdaad opwekkende krachten bezit. Dus zal het ook wel een gunstige invloed hebben op de productiviteit. Toch?

Gezondheid

Volgens Mens en Gezondheid heeft koffiegebruik in elk geval een hele reeks positieve effecten. De cafeïne in de koffieboon zorgt ervoor dat je een goede stemming krijgt en je beter kunt concentreren. Een van de opvallendste effecten vond ik de goede invloed van de aanwezige antioxidanten, waardoor de kans op hart- en vaatziekten afneemt. Wie een tot vier koppen koffie per dag drinkt, loopt 20 procent minder risico kransslagadervernauwing te krijgen dan mensen die het helemaal niet drinken óf meer dan vier koppen per dag. Thee heeft overigens hetzelfde effect, alleen dan nog iets sterker. Wanneer je twee koppen thee per dag drinkt, vermindert de kans op hart- en vaatziekten met 40 tot 60 procent. Maar hoe goed voor de gezondheid koffie/thee bij normaal gebruik ook is, het zegt niets over de invloed op jouw productiviteit. Gelukkig is daar op het wereldwijde web van alles over te vinden.

Het menselijk brein wordt blij van cafeïne.

Zo hebben wetenschappers onderzocht wat het effect van één kop koffie op de hersenen is. Kort samengevat: het menselijk brein wordt blij van cafeïne. Wanneer je langere tijd geconcentreerd aan het werk bent, worden je hersenen moe. Als je dan cafeïne consumeert, reageren je hersencellen positief. Dan communiceren ze weer met elkaar alsof ze daarvoor niet moe zijn gemaakt. Hoe dat met decaf zit, wordt niet vermeld. Maar ook daarin zit altijd een beetje cafeïne en alle beetjes helpen, denk ik dan maar. Baken 5, specialist in verzuimbeheersing, sluit zich aan bij de uitkomsten van het onderzoek. ‘Medewerkers die koffie drinken, zijn productiever.’

Die koffie op het werk moet dan wel goed zijn en daarbij wordt niet alleen gelet op smaak en cafeïnegehalte. Gratis verkrijgbaarheid, keuzemogelijkheden, bereidingstijd en gebruiksvriendelijkheid van de automaat scoren ook hoog. Daarbij geeft 3 op de 5 medewerkers aan best te willen betalen voor een goede kop koffie op het werk. Werkend Nederland heeft daar gemiddeld ruim 40 eurocent per koffieshot voor over. Volgens RTL Nieuws dekt dat de kosten voor de werkgever.

koffie op de werkvloer

Productief met koffie

Dat koffie (of liever: cafeïne) een gezonde bijdrage aan de productiviteit levert, is koren op de molen voor leveranciers van (luxe) koffiemachines. ‘Meer energie. Betere concentratie. Verbeterde sfeer op de werkvloer. Hogere medewerkerstevredenheid.’ Aldus de Noord-Brabantse (warme) drankenautomatenleverancier Maas, die daar indringend aan toevoegt dat koffie ‘het visitekaartje van een organisatie’ is. Concullega Coffee Fresh uit Gelderland benoemt minstens dezelfde punten en weet daarnaast te melden dat koffie ‘gewoon heel lekker’ is. ‘De heerlijke geur, de rijke smaak, het gevoel van de warme beker in je handen. Maar ook het geluid van het malen van de bonen in de automaat. Al je zintuigen worden geprikkeld.’ Mij hoeven ze niet te overtuigen. Voor mij is dat diepdonkere lekkers de ideale boost om er een schepje bovenop te doen. In alle vroegte, ‘s middags of ’s avonds; koffie doet het voor mij. En voor jou?

Jasper Glaser

"Zonder bal kun je niet scoren."

    de Maand van Avantage

    Maandelijkse updates over security, productiviteit en thuiswerken