Dat IT belangrijker dan ooit is geworden, hoef ik vast niet uit te leggen. IT is gewoon niet meer weg te denken uit het kantoorlandschap. Daarom hechten organisaties veel waarde aan een efficiënte en betrouwbare IT-omgeving. Dat is zo logisch als wat. IT is voor veel organisaties de olie in de motor die productiviteit heet. Om die reden is het van essentieel belang dat iedereen in jouw organisatie er goed mee overweg kan. Want de juiste IT-middelen in huis hebben is één; ervoor zorgen dat jouw medewerkers daarmee goed uit de voeten kunnen is twee. Met alleen de nieuwste technologie ben je er dus nog niet.

#1. Noodzaak en voordelen

Wanneer je als organisatie hebt besloten om nieuwe IT-middelen in je organisatie te implementeren, is het van belang dat medewerkers de noodzaak van het veranderen naar een nieuwe IT-omgeving inzien. Het begrijpen van het ‘waarom’ is onmisbaar als je wilt dat zij voor de volle honderd procent achter de verandering staan. Je moet je medewerkers dus overtuigen dat een nieuwe werkwijze cruciaal is voor het gezamenlijke succes. Daarbij is het ook belangrijk om te laten zien welk voordeel de medewerkers van de nieuwe IT-omgeving hebben. Ze zullen alleen meegaan in de verandering wanneer ze zelf snappen wat het hen oplevert.

#2. Gebruikers meenemen

Heb je jouw medewerkers overtuigd van het nut van de verandering? Dan zul je ze ook moeten meenemen in het veranderproces. Wanneer je hen nauw betrekt bij de verandering, creëer je automatisch meer draagvlak. Daarbij kun je je medewerkers laten meedenken in de verandering en kun je hun kennis en expertise goed benutten. Bovendien ervaren ze dan dat de technologie niet door hun strot wordt geduwd, maar dat hun belangen ook goed in het oog worden gehouden. Zo creëer je een situatie waarmee zowel jouw organisatie als de medewerkers optimaal zijn gediend. Daarbij is heldere en duidelijke communicatie natuurlijk van groot belang. Alleen wanneer je de verandering duidelijk communiceert, zal een veranderproces goed kunnen slagen. Daarbij zul je jouw boodschap meerdere keren moeten herhalen, voordat deze bij je medewerkers goed is geland.

#3. Medewerkers ondersteunen

Naast het meenemen van de medewerkers in het verandertraject, moet je de eindgebruikers het juiste gereedschap aanreiken om met de IT overweg te kunnen. Jammer genoeg komt het nog veel te vaak voor dat organisaties IT implementeren zonder de medewerkers voor te lichten over het gebruik van de nieuwe toepassingen. Daarmee werp je direct een muur op, die naderhand moeilijk geslecht kan worden. Tijdige training van medewerkers is dus absoluut noodzakelijk om de implementatie van nieuwe IT-technologie in jouw organisatie succesvol te laten verlopen.

Wil je meer weten over het thema ‘moderne werkplek’? Dan kun je je inschrijven voor één van de inspiratiesessies op dinsdag 21 of donderdag 23 april. Daarin vertellen we je over de veranderingen in de cloud, welke rol Office 365 daarin speelt en de voordelen van DaaS. Je kunt ook ons redpaper downloaden, waarin je op je gemak kunt lezen hoe de moderne werkplek een rol speelt in het verhogen van de productiviteit.


Dennis de Jong

"Logica brengt je van A naar B. Verbeelding brengt je overal."

x

JOBS 20

JOBS 20