Heb je mijn blog aan het begin van 2019 gelezen? Daarin keek ik in mijn glazen bol om vijf IT-trends voor 2019 te voorspellen. Die varieerden van ontwikkelingen binnen business intelligence tot aan flexibel werken. Ze waren dus niet per definitie gericht op ‘harde IT’, maar hadden daar toch op z’n minst sterk mee te maken. Intussen zijn we zes maanden verder en vond ik het tijd om een voorlopige balans op te maken. Zijn de trends, waarover ik een half jaar geleden schreef, inderdaad zichtbaar? En welke ontwikkelingen zijn er medio 2019 volop in beweging? Tip van de sluier: ik zat bij de jaarwisseling stevig op het goede spoor.

#1. Business Intelligence en de cloud

Aan het begin van 2019 raakten de technologiesites niet uitgepraat over de ontwikkeling van de cloud. Artikelen werden volgeschreven over de cloud en de bijbehorende services die een steeds grotere rol gingen spelen. Het advies om over te stappen naar de cloud wordt inmiddels steeds vaker opgevolgd. Daarbij kwamen organisaties (vaak voor het eerst) in contact met Software as a Service en Infrastructure as a Service. SaaS-oplossingen zijn tot dusver het meest populair, toont het Cloud Onderzoek in Nederland 2019 aan; zowel in de private als publieke sector. Zo maakt ruim 77% van de Nederlandse multinationals gebruik van SaaS, waarbij een soortgelijk percentage geldt voor overheidsinstanties. Ons online startportal GO, dat onder meer Business Intelligence naar een hoger niveau tilt, doet het trouwens ook erg goed in de cloud. Aansluitende services. zoals Device as a Service, zijn naar mijn idee de volgende stap.

#2. Phishing keeps going wild

Wist jij dat de kans op phishing alleen maar groter wordt? Dat de huidige kans op een phishing aanval één op de negenennegentig e-mails is? Een relatief grote kans, als je het mij vraagt. En die kans neemt alleen maar toe, omdat we ons niet goed tegen phishing kunnen weren. Phishers worden steeds slimmer, creatiever en professioneler, waardoor we ze steeds moeilijker kunnen herkennen. Daarom is het belangrijk dat je alert blijft met betrekking tot online fraude. Blijf dus kritisch kijken naar de berichten die je ontvangt, vooral die van banken. Klik niet blind op bijgevoegde links, maar ga bij een verdachte SMS of e-mail eerst naar de social media accounts van jouw bank. Daar worden pogingen tot internetoplichting namelijk al snel gecommuniceerd en wordt slachtoffers verteld wat ze moeten doen.

#3. Flexibel werken groeit inderdaad

Je hebt ongetwijfeld weleens van het principe van ‘flexibel werken’ gehoord. Daarin worden vaste werktijden en -locaties steeds minder belangrijk; zolang de werkzaamheden maar worden uitgevoerd. Hoewel deze werkfilosofie in voorgaande jaren bij medewerkers steeds populairder werd, gaven werkgevers daar pas later aan toe. Uit het onderzoek van de International Workplace Group blijkt dat flexibel werken in 2019 een vlucht heeft genomen, vooral op nationaal niveau. Wij Nederlanders zijn dan ook echte koplopers wanneer het om flexibel werken gaat. Volgens de IWG wordt een flexibel werkbeleid in 75% van de Nederlandse organisaties toegepast. Daarmee zitten we flink boven het internationale gemiddelde.

#4. Meer samenwerken en kennis delen

Toch zijn er nog steeds werkgevers die denken dat flexibel werken de samenwerking tussen collega’s bemoeilijkt. Medewerkers zien elkaar immers minder vaak; de een werkt thuis, de ander is op locatie en de derde werkt op kantoor. Er is dus zeker behoefte aan een manier om de onderlinge samenwerking (op afstand) te waarborgen. Naar mijn mening is Microsoft Teams daar de perfecte oplossing voor. Daarin sta ik gelukkig niet alleen. Cijfers laten zien dat Teams behoorlijk in aanzien is gestegen. Volgens een online artikel op de Amerikaanse technologie website VentureBeat maakten in maart 2019 meer dan 500.000 organisaties gebruik van Microsoft Teams. Dat aantal lag in september 2018 nog op 329.000 organisaties. Een forse groei in een tijdsbestek van zes maanden. Dat wordt alleen maar meer.

#5. Voldoende flexplekken op kantoor

De toenemende omarming van flexibel werken heeft ook gevolgen voor de kantoorinrichting. Daarbij is het van groot belang om een klassieke denkfout te voorkomen. Natuurlijk heb je gedacht aan een open kantoorruimte, ergonomisch verantwoorde flexplekken met adequate IT-voorzieningen en afsluitbare vergaderruimtes. Maar heb je ook gedacht aan het aantal flexplekken dat beschikbaar moet zijn? De renovatie van een traditioneel kantoor gaat vaak gepaard met de wens van de directie om minder werkplekken in te richten. Daardoor bespaar je immers op kantoorkosten. Dat lijkt logisch; minder medewerkers op kantoor betekent immers dat er minder werkplekken nodig zijn? Toch moet je er rekening mee houden dat er werkdagen zijn waarop alle medewerkers op kantoor zijn. Ook op spitsdagen verdient iedereen een volwaardige werkplek. Kwestie van goed plannen dus.

 

Zie jij andere IT-gerelateerde trends voor de komende tijd? En ben je ervan overtuigd dat die in de toekomst een doorslaggevende rol gaan spelen? Ik ben benieuwd!

Eric Carree

"Je moet niet altijd op de voorgrond willen staan. Dan krijg je vaak het beste resultaat."

x

JOBS 20

JOBS 20