In februari 2005 werd het grootste videoplatform ter wereld geboren: YouTube. Twee maanden later werd de eerste video geüpload (een bezoek aan een dierentuin). In december van hetzelfde jaar werd YouTube officieel gelanceerd. In 2019 werd elke minuut zo’n 400 uur aan video geüpload en dagelijks meer dan 1 miljard uur naar video’s gekeken. En het platform wordt nog steeds alleen maar populairder, onder meer omdat organisaties in toenemende mate video’s gebruiken om kennis binnen hun organisatie te delen.

 

Toch wil je als organisatie een bepaalde mate van controle houden over je video’s. Zeker als het gaat om video’s die uitsluitend voor je medewerkers bestemd zijn. Natuurlijk kun je bedrijfsvideo’s privé vergrendelen, maar wanneer de link uitlekt, heb je alsnog de poppen aan het dansen. Hoe los je dat dan op? Met Stream.

#1. Wat is Microsoft Stream?

Met Stream kun je eenvoudig bedrijfsvideo’s op een veilige manier uploaden, weergeven en organisatiebreed delen. Het veilige aan Stream is dat alleen medewerkers uit jouw organisatie bij deze video’s kunnen; de video’s zijn afgeschermd voor de buitenwereld. Met Microsoft Stream kun je erg gemakkelijk vergaderingen of presentaties met behulp van video’s delen. Wanneer collega’s niet bij een vergadering of presentatie aanwezig kunnen zijn, hebben ze dan in elk geval de mogelijkheid om de sessie terug te kijken. En denk eens aan lessen of trainingssessies; ook die kun je op die manier handig met anderen delen. Zo kun je slim informatie onder je medewerkers verspreiden. Ook kun je in Stream de inhoud in kanalen en groepen organiseren. Daardoor houd je het overzicht en kun je video’s beter terugvinden.

#2. Mogelijkheden

Stream biedt dus één gecentraliseerde plek waarop je jouw video’s kunt opslaan en delen. Maar daarnaast heeft Stream nog meer handzame opties. Zo kun je spraak omzetten in tekst. Daarmee kun je automatisch een transcript laten genereren, waardoor je video’s gemakkelijker kunt terugvinden (door te zoeken op bepaalde kernwoorden). Ook kun je met behulp van gezichtsherkenning zien welke personen er op welke momenten in de video te zien zijn. Een klikbare tijdslijn geeft aan op welke momenten ze in de video voorkomen. En als je wilt reageren op bepaalde delen van de video, kun je in de reacties eenvoudig het tijdstip schrijven. Stream maakt automatisch een link naar dat punt in de video.

#3. Integratie in Office 365

Al die mooie functionaliteiten dragen bij aan efficiëntere communicatie binnen jouw organisatie. Maar er is nog een groot voordeel wanneer je met Stream werkt. Stream is namelijk geïntegreerd in veel andere applicaties van Office 365. Zo kun je een Stream-kanaal of -video toevoegen aan een tabblad in Teams en video’s ook via Teams goed zichtbaar maken. Daarnaast kun je via Yammer, de sociale netwerkdienst van Microsoft, video’s delen met jouw medewerkers en/of collega’s. Bovendien kun je de video’s op SharePoint publiceren, waardoor die nog sneller bekeken worden. Ook OneNote kun je gebruiken om video’s of kanalen met je collega’s te delen. Dat alles zorgt er uiteindelijk voor dat je niet alleen efficiënter, maar ook effectiever met elkaar kunt communiceren.

Als je het mij vraagt, is Stream dé applicatie om interne video’s te delen. Ben je benieuwd hoe je Stream in jouw organisatie implementeert? Of wil je graag weten op welke manier je nog meer effectief met je collega’s kunt communiceren? In ons redpaper over efficiënt communiceren lees je er alles over.

Efficiënte communicatie is het resultaat van informatie zodanig aanbieden (en opnemen) dat iedereen over de informatie beschikt die hij/zij voor zijn/haar rol nodig heeft om productief te kunnen werken.

Dat is één van de voornaamste uitkomsten in ons redpaper ‘tijd overhouden door slim te communiceren’. Daarin vertellen we ook hoe de beschikbaarheid van informatie en rolgebaseerd werken bijdragen aan efficiënt communiceren. De cloud en Office 365 zijn daarbij belangrijke elementen, maar het zijn toch vooral de mensen die het moeten doen. Lees meer in ons redpaper.

    Martijn de Vries

    "De mens is de sleutel tot adoptie van IT."

      de Maand van Avantage

      Maandelijkse updates over slim(mer) werken, cybersecurity en de cloud