Ja, ik wil probleemloze IT. Nee, ik wil er niet veel geld aan kwijt. Het is de klassieke tegenstelling waarmee ik dagelijks word geconfronteerd. De klanten waar ik kom, vinden IT allemaal onmisbaar en dat is het natuurlijk ook. Het moet altijd en overal werken en we zijn compleet van de leg als het uitvalt. Tegelijk zien we IT als een logisch gemak. We kunnen ons nauwelijks een wereld voorstellen waarin IT niet bestaat.

 

Stel je trouwens even een alfabet zonder die letters voor. Alle woorden met een I of een T erin bestaan dan niet meer. Dat zou communicatie zoals we die kennen knap ingewikkeld maken. Zonder IT zouden we dan niet meer met elkaar kunnen praten. Trek die gedachte maar door naar de wereld van nu, waarin informatietechnologie volledig is geïntegreerd.

Aanpassen

Tegenwoordig moet IT niet alleen direct beschikbaar, maar ook veilig zijn. En het moet een bedrijf of ander soort organisatie helpen om doelen te verwezenlijken. Daarnaast moeten de gevolgen van uitval zo snel mogelijk worden opgelost. Dat zijn trouwens helemaal geen rare eisen. Elke fatsoenlijke IT-leverancier kan dergelijke diensten aanbieden.

 

Vroeger moest je daar zelf software voor aanschaffen, momenteel worden die oplossingen vaak als service in de cloud aangeboden. Dat scheelt behoorlijk in de kosten. De truc is alleen om ervoor te zorgen dat de IT meebeweegt met de behoefte. Succesvolle organisaties staan nu eenmaal nooit stil. Dat betekent dat de IT zich moet aanpassen, maar nog steeds niet teveel mag kosten. Het lijkt een patstelling, maar dat is het niet.

Ontwikkelingstrajecten duren korter dan vroeger

Het aardige is dat vrijwel alle IT als service aangeboden kan worden. Infrastructuur, platform, software; alles kan eenvoudig via een dataverbinding worden geleverd. Dat heeft heel veel voordelen, waarvan de verminderde investering als eerste opvalt. Je hoeft zelf niets meer aan te schaffen; je betaalt per aansluiting of gebruiker. Wil je toch eigen servers? Geen probleem; on premise apparatuur kan uitstekend worden gecombineerd met cloudservices.

 

Andersom trouwens ook, het is zo flexibel als wat. Daarbij wil ik vooral ‘Platform as a Service’ graag uitlichten. Een samenstel van virtuele servers, opslag en netwerken, maar ook ontwikkelhulpprogramma’s, business intelligence services, systemen voor het beheren van databases en nog veel meer. Als IT’er vind ik het belangrijk dat PaaS het ons mogelijk maakt om nieuwe applicaties voor klanten sneller te ontwikkelen. Omdat zo’n ontwikkelingstraject veel korter duurt dan vroeger (dagen in plaats van maanden), kan de applicatie snel worden gebruikt. Tel uit je winst als bedrijf.

Platform Azure

Bij het kiezen van een platform is het vooral van belang om rekening te houden met de toekomst. In een IT-platform moet voldoende rek zitten. De IT-omgeving moet makkelijk op- en afschaalbaar zijn en gelijke tred kunnen houden met technologische ontwikkelingen. Die zijn niet altijd even voorspelbaar, dus is flexibiliteit van het platform een eerste vereiste.

 

Zelf werken we graag met Azure van Microsoft. Het heeft de beste cloudfaciliteiten en is eenvoudig te koppelen aan on premise oplossingen. Het is veilig, flexibel en sterk in gegevensanalyse. Mede daardoor sluit het altijd precies aan bij de behoefte van de klant. Die kan bovendien kiezen uit koop, huur, lease of pay per use. Makkelijker kunnen we het niet maken. Voordeliger wel.

Platform

  • Voldoet aan wetgeving over privacy en veiligheid.
  • Klaar voor uitbreiding met nieuwe mogelijkheden.
  • Continuïteit van IT-platform is verzekerd.

Micha van der Burg

"IT doet precies wat jij wilt. Je moet het alleen goed vertellen."

x

JOBS 20

JOBS 20