Je ontdekt nog eens wat, wanneer je uitzoekt wat (buiten onze slimme IT) allemaal bijdraagt aan productiever werken. Omdat ik zelf een absolute muziekliefhebber ben, wilde ik uitvinden of muziek een positieve invloed op de productiviteit zou hebben. Daarover is online genoeg te vinden. Zo blijkt uit een al wat ouder onderzoeksrapport van Randstad dat 95% van werkend Nederland werken met muziek leuker vindt. Vijf op de zes werkende Nederlanders werkt ook echt met muziek aan op de werkplek. Bijna driekwart zegt productiever te werken met muziek en de helft geeft aan dat muziek het aantal ziekmeldingen terugdringt. Benieuwd naar het volledige rapport? Klik hier.

Muziek en eerlijkheid

Ook een heel aardige vondst was voor mij ‘muziek waar je het niet verwacht’. Of, zoals muziekwerkt.nl het zegt: ‘De positieve invloed van muziek op klantbeleving binnen de meer serieuze branches’. Dat onderzoek richt zich weliswaar op retail, maar daar komen ook verrassende feiten uit naar voren. 70% vindt dat het imago van de winkel beter wordt door muziek, die ook nog eens het loyaliteitsgevoel versterkt. De klachten verminderen, de beleving gaat omhoog. En naar mijn idee uiterst opvallend: meer dan driekwart associeert muziek in positieve zin met eerlijkheid. De conclusie? Retailers zouden stilte in winkels moeten vermijden. Winkels moeten klanten verwelkomen met achtergrondmuziek omdat muziek een essentieel onderdeel is van de klantbeleving. Ik vertaal dat vrij naar: ‘muziek maakt alles mooier’.

In deze hectische tijd zijn we op ons werk toch allemaal topsport aan het bedrijven?

Ik stel je vast gerust; onze consultants en accountmanagers komen niet meteen met een gettoblaster op hun schouder bij je langs. Tegelijk is het veilig om te concluderen dat muziek wel degelijk een goede invloed heeft op het welbevinden van mensen. ‘Het verfraait het saaie’, vindt een muzikale specialist op dat gebied. Die stelt ook dat achtergrondmuziek een bron van creativiteit is. Maar dan wel met de nadruk op ‘achtergrond’. Harde geluiden maken het namelijk moeilijk om je te concentreren op je werk. Natuurlijke geluiden, zoals aanspoelende golven op een strand, versterken het vermogen om je te focussen op je werk. “Luisteren naar muziek heeft een belangrijk psychologisch effect dat sportprestaties kan verbeteren. De juiste muziek vermindert het gevoel van belasting en vermoeidheid. Zowel tempo en ritme als songteksten spelen een rol”, aldus journaliste Christel Don in een artikel voor NRC. Laten we wel wezen: in deze hectische tijd zijn we op ons werk toch allemaal topsport aan het bedrijven? Dat bedoel ik maar.

Productief

De vraag is alleen: welke muziek? De een zweert bij Frans Bauer, waar ik persoonlijk uitslag van krijg. De ander gaat helemaal los bij Dolly Parton. Ook niet echt mijn favoriete artiest(e). In klassieke muziek hoef ik het evenmin te zoeken. Lees dit artikel op (alweer) muziekwerkt.nl maar en je begrijpt wat ik bedoel. Er zijn trouwens suggesties genoeg voor muziek om productief te werken, waaronder deze op Spotify. Toch zit ik zelf het meest aangenaam in m’n vel wanneer ik de livestream van Sky Radio aanzet. Geen ingewikkelde nummers, lekker makkelijk luisteren zonder het bewust te horen. Daarbij nog wel een tip van mijn kant: houd het volume in de gaten. Je collega’s vinden jouw muziekkeuze misschien niet zo geweldig. Maar dan kun je altijd nog een koptelefoon opzetten, zonder sociaal buiten de boot te vallen. Het is maar dat je het weet. En als je nóg productiever wilt werken? Dan help ik je graag. Met IT van Avantage.

Wesley Vitters

‘‘Don't just inspire… Inspire to make a difference!’’

x

JOBS 20

JOBS 20