Als je denkt aan (of zoekt naar) horrorverhalen in de IT, krijg je vaak scenario’s voorgespiegeld waarin je IT-omgeving volledig plat wordt gelegd. Met de huidige stand van zaken in de IT-branche vind ik dat bangmakerij. Net als gas, water en licht moet IT het gewoon (kunnen) doen. In deze moderne tijd hoef je nooit met zo’n horrorverhaal geconfronteerd te worden. Toch kan het soms best spoken in de IT, dat dan weer wel.

 

Met die conclusie zou deze blog afgerond kunnen zijn. IT is en blijft nu eenmaal een kwestie van techniek. Soms gebeuren er rare dingen die je op het eerste gezicht niet kunt verklaren. Maar dat kunnen ook situaties zijn waarin je graag wilt volhouden dat de techniek zich spookachtig gedraagt, terwijl je zelf even niet hebt opgelet.

Spookscenario #1: dingen zien er anders uit

Dit had ik dus begin oktober. Ik startte woensdagochtend mijn laptop op en begon (hoe onproductief) met het lezen van mijn e-mail. Plotseling zag mijn Outlook er anders uit dan de dag ervoor. Bij collega’s was alles echter hetzelfde gebleven en stonden er ook geen updates klaar. Zo’n update had namelijk kunnen verklaren waarom mijn Outlook er anders uitzag. Daarom heb ik alle instellingen doorgelopen om te ontdekken waar dat ene vinkje zou zitten, maar dat heb ik niet gevonden. Outlook heeft nu een ‘nieuwe look’ en ik weet nog steeds niet of ik er echt blij mee ben, maar ik ben er inmiddels wel aan gewend.

Spookscenario #2: apparaten die ermee stoppen

Ik zat bij een klant en wilde graag iets op mijn laptop laten zien. Ik startte het apparaat op, kreeg een zwart scherm en ineens een mega icoon van – wat leek – een lege accu. En dat terwijl ik de laptop de dag ervoor toch echt had opgeladen en daarna uitgeschakeld. Maar wat ik ook deed; opstarten wilde niet lukken. Aan het dockingstation (dat ook het opladen verzorgt) op kantoor kreeg ik er ook geen leven in. Pas toen ik thuis was, met de normale stekkeroplader in het stopcontact, ging de laptop aan; met een volle accu! Die was dus zeker niet leeg. Bleek er een Windows update klaar te staan…

Spookscenario #3: wijzigingen worden niet doorgevoerd

Dit is zo’n scenario waarbij ik voortdurend twijfel of het echt een spookscenario is of toch gewoon mijn eigen onoplettendheid. Dat zijn vooral momenten dat ik door een Excel document heen werk; allerlei aanpassingen doe en de volgende dag ontdek dat de wijzigingen niet zijn opgeslagen. Erg jammer; om het maar eens netjes te zeggen.

Spookscenario #4: vergaderkamer is niet gereserveerd

Je denkt dat je een vergaderkamer hebt gereserveerd, maar iemand anders weet zeker dat hij/zij de ruimte heeft geclaimd. Niet fijn en erg onhandig. Bij ons is dat – dankzij Get-a-Room – verleden tijd, maar vroeger hadden we daar de nodige discussies over. Daarin wilde je natuurlijk niet toegeven dat je zelf niet goed had opgelet. Het was makkelijker om de schuld aan het techniekspook te geven. Onze handige reserveringsapp heeft aan dat soort gesprekken een einde gemaakt.

Spookscenario #5: e-mail wordt niet verzonden

Ik heb een tijd gehad dat de e-mail die ik via mijn telefoon wilde versturen niet werd verzonden, maar wel in de map ‘verstuurd’ terechtkwam. Dat heb je dan pas door op het moment dat het te laat is. Waarom dat gebeurde? Ik heb echt geen idee. Daarbij moet ik wel aantekenen dat het met mijn privémail gebeurde en niet via mijn zakelijke e-mailaccount. Dat zou kunnen betekenen dat er binnen een particuliere oplossing meer spoken actief zijn, maar zeker weten doe ik het niet. Wat wel zeker is, is dat spookscenario’s nooit helemaal zullen verdwijnen. Tegelijk zijn horrorverhalen altijd te voorkomen. Daar helpen we natuurlijk graag bij.

Wesley Vitters

‘‘Don't just inspire… Inspire to make a difference!’’