De opmars van IT in de cloud is niet te stuiten. Steeds meer organisaties maken de overstap van eigen servers en datacenters naar de cloud. En dat de software in de cloud draait, is al net zo gewoon. Gartner heeft berekend dat de cloudmarkt – in 2017 goed voor 145 miljard dollar – in 2021 zo goed als verdubbeld zal zijn. Ter illustratie: dat is net zo veel als het BNP van Denemarken, Colombia of Singapore. De cloud is dan ook allang geen trend meer; dat is een gevestigde orde. Maar wat we volgend jaar aan IT- en aanverwante trends kunnen verwachten? Daar heb ik mijn glazen bol even voor opgepoetst.

#1. Business Intelligence

Software as a Service (SaaS), Platform as a Service (PaaS), Infrastructure as a Service (IaaS) en zelfs Cloud as a Service. Die ontwikkelingen hebben ervoor gezorgd dat organisaties steeds flexibeler in hun markt kunnen opereren. Tegelijk biedt de cloud alle ruimte om applicaties informatie te laten uitwisselen en data met elkaar te verbinden. Die kunnen vervolgens worden verwerkt in realtime rapportages die meebewegen met de beslissingen die door directie en management worden genomen. Die actuele business intelligence gaat volgend jaar een enorme vlucht nemen. Daar ben ik 100 procent van overtuigd. Daarom hebben wij een oplossing ontwikkeld waarin we die ontwikkeling hebben geïntegreerd. Daardoor kun jij met je organisatie productiever werken, omdat je sneller de juiste beslissingen kunt nemen.

#2. Phishing goes wild

De hoeveelheid tijd die mensen online doorbrengen, neemt alleen maar toe. Op de pc, de laptop, de tablet en de smartphone, maar ook op de smart-tv. Uit het jaarlijkse Digital Report van Hootsuite en WeAreSocial (begin 2018) blijkt dat ‘we’ gemiddeld bijna 10 uur per dag online zijn. Het zou me niets verbazen wanneer in 2019 blijkt dat het meer is geworden.

rapportage tijd gespendeerd op media januari

Dat zet de digitale deuren wagenwijd open voor cybergespuis. Daarbij valt het op dat de criminelen achter phishing mails voortdurend slimmer worden. Jammer genoeg is het niet zo eenvoudig om protocollen te bedenken die phishing volledig uit de mailbox houden. Als IT-branche moeten we daarom focussen op educatie en preventie. Daar hebben we al een begin mee gemaakt door regelmatig blogs met slimme veiligheidstips te publiceren. Ik sluit echter niet uit dat we in overleg met onze klanten nog een stap verder gaan. Denk aan het simuleren van incidenten om het veiligheidsbewustzijn van medewerkers in een organisatie te verhogen. Uiteindelijk zijn het altijd de mensen die het doen.

#3. Flexibel werken

Heb je ook in de gaten dat thuis- en onderweg werken hand over hand toeneemt? Dat is niet zo vreemd, als je kijkt naar de ochtend- en avondspits. Nu kun je in de file heus wel productief zijn, maar het is doorgaans geen pretje om vooral stil te staan. Dus kiezen veel organisaties vaker voor flexibel werken. Beter voor de productiviteit en beter voor het milieu. Dat besef wordt in 2019 volgens mij alleen maar sterker. Maar dan moet je wel altijd en overal gebruik kunnen maken van dezelfde digitale voorzieningen als op kantoor. Met Office 365 heb je dat probleem in een keer opgelost. Veilig, schaalbaar en altijd up-to-date.

#4. Samenwerken en kennis delen

De groei van flexibel werken gaat gepaard met minder persoonlijk contact op kantoor. Inmiddels wordt flexibel werken door ruim driekwart van de Nederlandse bedrijven omarmd. Dat percentage blijft volgend jaar oplopen omdat werkgevers merken dat daardoor de productiviteit wordt verhoogd. Hoe mobieler en flexibeler mensen zijn, hoe efficiënter ze gaan werken. Maar nu nog samenwerken op afstand en de collegialiteit overeind houden. Dat is in de toekomst een serieuze uitdaging, die met IT kan worden beantwoord. Sterker nog, daar is al een oplossing voor: SharePoint.

#5. Andere kantoren

De laatste trend die ik voorspel, is dat organisaties zich anders gaan huisvesten. Ook dat heeft van alles te maken met flexibel (en productief) werken. Je hebt simpelweg minder werkplekken nodig omdat je medewerkers niet meer elke dag naar kantoor komen. Volgend jaar zul je dus zien dat meer en meer organisaties kiezen voor een al dan niet open kantoorruimte met flexplekken en hun huidige onderkomen verbouwen. Verhuizen, zoals wij medio 2018 hebben gedaan, is natuurlijk ook een uitstekende optie. In beide situaties is het verstandig om de IT-omgeving goed onder de loep te nemen. Zorg er hoe dan ook voor dat die in de nieuwe situatie net zo betrouwbaar is als daarvoor. Dat hoeft overigens helemaal niet zo lastig te zijn.

En meer…

Ik zou het ook nog kunnen hebben over bitcoins, blockchains, internet of things, kunstmatige intelligentie, big data, machine learning, powerapps, zelfrijdende auto’s, virtual reality en nog veel meer. Het zijn allemaal zaken die net zo goed een belangrijke rol spelen in de toekomst van IT. Maar ik dacht gewoon eens dicht bij huis te blijven. We maken dingen namelijk liever niet ingewikkelder dan ze zijn. Dus blijven we na de jaarwisseling gewoon doorgaan met het aanbieden van simpele IT-oplossingen voor complexe uitdagingen.

Wil je weten hoe wij verder over IT denken en hoe we die gebruiken om de productiviteit in jouw organisatie te verhogen? Download dan ons whitepaper ‘Productiviteit van de toekomst’.

Whitepaper Avantage productiviteit van de toekomst

Download ons whitepaper
'Productiviteit van de toekomst'

Wie vasthoudt aan het verleden, komt nooit vooruit. Dat is niet alleen een veilige conclusie, maar ook een waarschuwing voor organisaties die de cloud negeren.

Wil je daar meer over te weten komen? Download dan snel ons whitepaper ‘Productiviteit van de toekomst’. Daarin lees je niet alleen hoe wij de ontwikkelingen in de IT vertalen naar productiviteitsoplossingen, maar belichten we ook 5 elementen van productiviteit die je zelf kunt beïnvloeden en geven we aan hoe jij het verhogen van de productiviteit in jouw organisatie succesvol kunt implementeren.


    Eric Carree

    "Je moet niet altijd op de voorgrond willen staan. Dan krijg je vaak het beste resultaat."